Zsírsavak poliglicerin-észterei (E475)
Poliricinolsav poligliceridjei (E476)
(Polyglycerol esters of fatty acids, Polyglycerol polyricinoleate)

A poliglicerin észterek egymáshoz nagyon hasonló komplex összetételű anyagok elegye. Ezeknek a zsírsav komponense a táplálékok normális össze­tevője, a poliglicerin viszont a glicerin mester­séges származékának számít, ezért ez az anyagcsoport igen intenzív vizsgálatokon esett át. A poliglicerin észterek tulajdonképpen egy szokásosnál lassabban lebomló, emésztődő zsírnak felelnek meg; a képződő zsírsavak ter­mészetes anyagok, a glicerin di- vagy trimerje részben felszívódik és főleg a vizelettel ürül. Se rövid, se hosszútávú vizsgálatokban semmi toxikus hatást nem mutatottak, s a 60-as évektől kezdve használják az élelmiszeriparban.

Felhasználás: Az E475-öt mártásokban, saláta­öntetekben és főleg kozmetikai termékekben, míg E476-ot főleg csokoládétermékekben használják. Ez utóbbi az olvasztott csokoládét folyósabbá teszi, így könnyebb a formázása, öntése, másrészt részben helyettesíteni lehet vele a drágább és kalóriadúsabb kakaóvajat.

Kémia: A poliglicerin valójában csak 2-3 öszekapcsolt glicerin molekula. Az E475 esetén a poliglicerin a szokásos zsírsavakkal (sztearinsav, stb.) van észterezve. A kapott vegyületek tulaj­donsága igen változatos, függ a zsírsavak hosszától, mennyire vannak a poliglicerin hidroxi csoportjai lekötve, stb., így a híg olajszerű anyagtól a mézsűrűségűig minden elfordulhat, a vízoldékonyságuk is igen változó.

Poliglicerin észterei zsírsavakkal vagy poliricinolsavval

Az E476-ban a közönséges zsírsavak helyett a ricinusolaj savkomponense, a ricinolsav illetve ennek többszörös, poli­kondenzált származéka található:

Poliricinolsav képződése ricinolsavból
Lásd még:

Magyar wikipédia E475, E476

frissítve: 2021.06.8.