Glicerin (E422)
(Glycerol)

A glicerin szerkezete
A glicerin sűrűn folyó, édeskés folyadék, az élővilág egyik pillére: a növényi és állati zsírok, olajok, lipidek, stb. glicerinnek különféle zsír­savakkal képzett észterei (gliceridek). Igen régen ismert, hiszen a szappangyártás mellék­terméke: a zsírokat lúggal főzve azok glicerinné és zsírsav sókká alakulnak. Kémiailag egy három értékű alkohol, a leg­egyszerűbb cukor­alkoholnak is felfogható. Manapság elő­állítják még szinte­tikusan is propilénből vagy mikro­biológiai úton is.

Az élelmiszeriparban kihasználják édes ízét is, de a cukrászatban a tészták, sütemények ki­száradásának megggátlására is felhasz­nálják, mivel igen nedvszívó, higroszkópos anyag. A kozmetikumoknál főleg bőrápoló, hidratáló kré­mek egyik fő alkatrésze, azonban a vegyipar, gyógyszeripar szinte minden területén alkal­mazzák.


Lásd még:

Magyar wikipédia
Bővebb angol wikipedia és gépi magyar fordítása

frissítve: 2021.6.2