Glicerin (E422)
(Glycerol)
A glicerin sűrűn folyó, édeskés folyadék, az élővilág egyik pillére: a növényi és állati zsírok, olajok, lipidek, stb. glicerinnek különféle zsírsavakkal képzett észterei (gliceridek). Igen régen ismert, hiszen a szappangyártás mellékterméke: a zsírokat lúggal főzve azok glicerinné és zsírsav sókká alakulnak. Kémiailag egy három értékű alkohol, a legegyszerűbb cukoralkoholnak is felfogható. Manapság előállítják még szintetikusan is propilénből vagy mikrobiológiai úton is.
Az élelmiszeriparban kihasználják édes ízét is, de a cukrászatban a tészták, sütemények kiszáradásának megggátlására is felhasználják, mivel igen nedvszívó, higroszkópos anyag. A kozmetikumoknál főleg bőrápoló, hidratáló krémek egyik fő alkatrésze, azonban a vegyipar, gyógyszeripar szinte minden területén alkalmazzák.
Az élelmiszeriparban kihasználják édes ízét is, de a cukrászatban a tészták, sütemények kiszáradásának megggátlására is felhasználják, mivel igen nedvszívó, higroszkópos anyag. A kozmetikumoknál főleg bőrápoló, hidratáló krémek egyik fő alkatrésze, azonban a vegyipar, gyógyszeripar szinte minden területén alkalmazzák.