Sárga és fehér méhviasz (E901i és E901ii)
(Bees wax)
A házi méh (Apis mellifera) teste által kiválasztott és a lép építőanyagaként használt viasz nagyon régen ismert és nagyon sokféleképpen felhasználható anyag. A méz centrifugálással történő eltávolítása után a viaszt forró vízzel vagy gőzzel kiolvasztják, szűrik és tömbökbe öntik. A fehér méhviaszt fehérítéssel kapják (hidrogénperoxid, kénsav vagy napfény).
Felhasználás: Az élelmiszeriparban külső fényezésre, cukrászipari termékek és gyümölcsök tetszetősebbé tételére használják. Maga a tiszta méhviasz teljesen ártalmatlan anyag, gondot legfeljebb az jelenthet, hogy a belekeveredett pollen vagy a méhek egészségének védésére használt anyagok nagyon ritkán bár, de az arra érzékenyeknél allergiás reakciót okozhatnak. Valaha méhviaszhengerre rögzítették a fonográfok a hangot.
Kémia: A méhviasz többféle hosszú láncú zsírsav és zsíralkohol észterének, szénhidrogéneknek és hosszú láncú szabad zsírsavaknak a keverékéből áll, a fő alkotórésze palmitinsav-miricilészter (kb. 80% C15H31COOC30H61). Fehér vagy halványsárga, enyhén mézszagú anyag.