Zsírsavak mono- és digliceridjei (E471)
Zsírsavak mono- és digliceridjeinek különféle észterei (E472a-d)
(Mono and diglycerides of fatty acids and their esters)

A glicerinnél és a zsírsavaknál is említettük, hogy a zsírok, olajok hidrolízisénél, elszappanosításánál glicerin és zsírsavak keletkeznek. A folyamatot azonban nem szükséges végigvinni, részleges bomláskor mono- és digliceridek képződnek, vagyis glicerinnek a részleges zsírsav észterei: a glicerinnek egy vagy két hidroxilcsoportja szaba­don van. Ezt itt részletesebben is elolvasható. Kissé szabadosan azt is mondhatjuk, hogy a zsírból a zsír egy részét eltávolítottuk. A emésztő­rendszerben is ilyen köztitermékeken keresztül folyik a zsírok lebontása. A gyakorlatban ezeket az anyagokat leginkább emulgálószernek használják. Az E472 észterek esetén a glicerin szabad hidroxilcsoportját visszalakítják észterré, de most az eredeti zsírsav helyett egyszerű természetes szerves savakat használnak: ecetsavat, citrom­savat, tejsavat vagy borkősav) tisztán vagy vegyesen.

Ecetsavval, stb. kapcsolt diglicerid származékok szerkezete

Az így kapott anyagokat is emulgátornak, stabilizátornak, tésztafélék állagjavítójának hasz­nál­ják. Az összes ilyen anyag a szervezetben visszabomlik természetes összetevőivé. Mint már többször is említettük, mindössze arról van szó, hogy a természetadta lego kockákat más formában rakjuk össze.



Lásd még:

Magyar wikipédia
Tudatos vásárló
Mi is az a „zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősav-észterei..."

frissítve: 2012.6.8.