Zsírsavak mono- és digliceridjei (E471)
Zsírsavak mono- és digliceridjeinek különféle észterei (E472a-d)
(Mono and diglycerides of fatty acids and their esters)
A glicerinnél és a zsírsavaknál is említettük, hogy a zsírok, olajok hidrolízisénél, elszappanosításánál glicerin és zsírsavak keletkeznek. A folyamatot azonban nem szükséges végigvinni, részleges bomláskor mono- és digliceridek képződnek, vagyis glicerinnek a részleges zsírsav észterei: a glicerinnek egy vagy két hidroxilcsoportja szabadon van. Ezt itt részletesebben is elolvasható. Kissé szabadosan azt is mondhatjuk, hogy a zsírból a zsír egy részét eltávolítottuk. A emésztőrendszerben is ilyen köztitermékeken keresztül folyik a zsírok lebontása. A gyakorlatban ezeket az anyagokat leginkább emulgálószernek használják. Az E472 észterek esetén a glicerin szabad hidroxilcsoportját visszalakítják észterré, de most az eredeti zsírsav helyett egyszerű természetes szerves savakat használnak: ecetsavat, citromsavat, tejsavat vagy borkősav) tisztán vagy vegyesen.
Az így kapott anyagokat is emulgátornak, stabilizátornak, tésztafélék állagjavítójának használják. Az összes ilyen anyag a szervezetben visszabomlik természetes összetevőivé. Mint már többször is említettük, mindössze arról van szó, hogy a természetadta lego kockákat más formában rakjuk össze.
Magyar wikipédia
Tudatos vásárló
Mi is az a „zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősav-észterei..."
frissítve: 2012.6.8.