Poliglicit szirup (E964)
(Polyglycitol syrup)
Cukorhelyettesítő cukoralkoholok, vagyis redukált cukrok keveréke. Főkomponensei a maltit, szorbit és kb. 50%-ban nagyobb molekulatömegű poliolok. Kukoricakeményítő részleges hidrolizét követő redukcióval (katalitikus hidrogénezés) állítják elő.
Felhasználás: Csökkentett cukortartalmú kekszfélék, müzlik, gyümölcs és tej alapú desszertek, cukormentes fagylaltok, dzsemek, rágógumik édesítéséhez használható.
A többi cukoralkoholhoz hasonlóan, nagyobb mennyiségben érzékeny egyéneknél okozhat puffadást, hasmenést. A benne levő kötött glükóz a bélrendszerben lassan felszabadulhat, de a vércukorszintet nem emeli, illetve kevesebb inzulin kell a feldolgozásukhoz, ezért cukorbetegek jól tűrik.