Sáfrány (krocin, E164)
Saffron (crocin)
A világ egyik legrégebben ismert és egyúttal ma is talán legdrágább fűszere a sáfrány (nem tévesztendő össze a helyettesítésére használt olcsó sáfrányos szeklicével és az indiai sáfrány néven is ismert kurkumával). A Crocus sativus (krókusz, jóféle sáfrány) virága bibéjénak kézi begyűjtéséből készül ez a festékként és fűszerként is használt anyag. Kb. 70,000 virágből lesz egy fontnyi (450 gramm) fűszer. Tulajdonságai, minősége függ a begyűjtés helyétől.
A növényben a fő festőanyag a krocin, a pikrokrocin és saffranal nevű aldehidek pedig a sáfrány jellegzetes illatát, ízét okozzák. Bár a fűszer maga mindenütt forgalomban van, mint élelmiszeripari festék Európában nem engedélyezett, mivel nagy adagban enyhén toxikus. A sáfrányt főleg vaj, margarin, sütemények és kalácsok, levesfélék és mártások színezésére használják.
Kémia: A krocin egy glükozid, amely a zeaxantin nevű karotinoid biooxidációjával képződik.
Magyar wikipédia
Jóval bővebb angol wikipédia és gépi magyar fordítása
frissítve: 2021.05.11