Doctor Who
A kiborgok – Cyberman

A kiborgok

A dalekok mellett a kiborgok a Doktor és az emberiség régi fő ellenségei. A Doctor Who franchise kiborgjai a cyberman-ek, szó szerinti fordításban kibemberek lehetnének, ehelyett azonban a sci-fi irodalomban általánosan használt kiborg (kibernetikus organizmus) szót terjedt el. Érzelem nélküli lények, akik az elfogott embereket saját fajtájukká alakítják.

(A TV sorozat mellett sok könyvben, hangjátékban, képregényben is szerepelnek a kiborgok, ezeket azonban itt nem vesszük tekintetbe. Akit érdekel, a xxx irodalomban bőven talál rá anyagot)

Történetük, születésük

The Tenth Planet
(A tizedik bolygó, 1965)

A kiborgok 1966-ban jelentek meg előszőr a The Tenth Planet (A tizedik bolygó) című részben. A történet szerint a Mondas a Föld ikerbolygója volt valaha, amely kisodródott a naprendszer szélére, és a bolygó lakói saját magukat alakították át a túlélés miatt. Az első Doktor az Antarktiszon találkozott az idelátogató kiborgokkal. A Mondas pusztulása után a kiborgok először naprendszerünk 14. bolygóját használták támaszpontul, majd a hideg Telos bolygóra költöztek. Nagyrészt kiírtották az őslakos krionokat (akik csak 0 C° alatt élhettek), s az ő technológiájukkal évszázadokra hibernálták magukat. Szó esik többször is a 14. bolygóról (Planet 14) és a Marinus bolygóról, ezek is lehettek ideiglenes támaszpontjaik. Sajnos az idők folyamán több ellentmondó utalás hangzott el a régi és új epizódokban egyaránt, így lehet, hogy ugyanarról a bolygóról van szó különböző névvel. Természetesen a Doktor ellenségei, termé­szetesen sokszor próbálkoztak a Föld meg­hódításával, és természetesen a Doktor ebben mindig megakadályozta őket.

Az új sorozatban 2006-ban (A kiborgok eljövetele/Az acélkorszak) bukkantak fel, ők azonban a fizikai hasonlóság ellenére egészen más társaság egyedei, egy másik világegyetem párhuzamos Földjéről (Pete világa) származnak, az ottani Cybus Industries alkotta meg őket, majd a dalekokat követve, a nulltéren áttörve érkeztek a mi világegyetemünkbe.


Felépítésük

Humanoidok, de az agyukon és pár szerven túl nem sok eredeti emberi szövet maradt meg bennük. Tudatukból készakarva száműzték az érzelmeket, bár egyszer-egyszer átüt az eredeti személyiség. A korai epizódokban egyeseknek még volt neve. Külső felépítésük az idő haladtával némileg változik, azonban a fejüket övező jellegzetes csőkeret, "fogantyú", mindig megmaradt.

A legelső régi epizódban még erősen látszott, hogy a testet különféle puha műanyag elemekből rakták össze, de már a Moon Base (Holdbázis, 1967) részben sokkal robotosabbnak néztek ki, ez aztán egyre tökéletesebb lett a továbbiakban. Persze ez néha anomáliákhoz is vezetett, hiszen a Doktor időutazó lévén többször látogatott az időben korábbi kiborgokhoz, akik viszont újabbaknak látszottak... A 10. új évad fináléjában szereplő mondasi kiborgokat az eredetihez hasonló formában alkották újra (A Doktor elesik, 2017).

Az új sorozat párhuzamos világegyeteméből származó kiborgjainak az arca eléggé különbözik a mondasiakétól, sőt egyesek már repülni is tudtak a lábukba épített hajtómű segítségével (Sötét víz, 2014). A hangjuk sokkal monotonabb, gépi. Testük igen ellenálló, belül mesterséges idegszövet hálózza be.


Revenge of the Cyberman
(A kiborgok visszavágnak, 1975)

Earthshock
(Az ütközés(1982)

Fajtáik, rangjaik

Egyes kiborgoknak vannak rangai: cyber planner, leader, lieutenant, scout, controller – kiborg tervező, vezető, hadnagy, felderítő, irányító. A tervező és a vezető az első epizódokban helyhez kötött, műanyag borítása alatt az erek látszanak. A későbbiekben formailag kicsit különböznek a többiektől, például fekete sisakjuk van. Egy vezető kiborg halálakor a programja letöltődik egy másik kiborgba s az veszi át a szerepét. Az új sorozatbani megjelenésükkor az irányító főkiborg agya maga az alkotó Lumic professzoré. Az Ezüst rémálom (2012) kiborg tervezője viszont egészen emberi kinézetű.

Gyenge pontjaik

A korai filmek szerint az arany mérgező számukra, állítólag tönkreteszi a légzőrendszerüket, így háborúkban aranyport lövellő puskával lehetett őket ártalmatlanná tenni. A későbbi részekben ez módosult, aranytárgyakkal, aranygolyókkal lehetett megölni őket (kicsit hasonlóan, mint ahogy a vámpírokat ezüstgolyóval.) Az új sorozat kiborgjaiban is még megvan ez a gyenge pont, az Ezüst rémálom (2012) epizódban a Doktor arannyal lassítja le a kiborgok áramköreit, később meg kijelenti (Ascension of the Cybermen - A kiborgok felemelkedése, 2020), hogy a kiborgok allergiásak az aranyra.

Fegyvereik

Energia alapú fegyvereik kezdetben a mellegységben vagy a sisakjukban volt elrejtve, a kezükkel is tudtak elektromos csapást mérni az áldozatukra, később jelentek meg a kézifegyverek, röntgen-lézer, stb. Az új sorozatban a kezükkel megérintve tudják elektromosan kivégezni az áldozatukat, de megjelent a karjukba épített és ki/be húzható energiafegyver is. Az új sorozat mondasi kiborgjainak a fejlámpája működik fegyverként.


Az új sorozat Cybus-féle kiborgjai
Army of Ghosts (Szellemhadsereg, 2005)

Doomsday
(A végítélet napja, 2005)

Az új-régi mondasi kiborgok
The Doctor Falls (A Doktor elesik, 2017)

A Doktorra támadó kiborgok
The Doctor Falls (A Doktor elesik, 2017)

Cybermat, kibféreg

Akiborgok segítői az állatszerű cybermat-ok, ezek különféle ezüstszínü állatokra: hal, patkány, kígyó, stb. emlékezető, szegmensekből álló fémlények. A koraiak az emberi agyhullámokat érzékelték, a későbbiek mérget juttattak az áldozatukba, pl. (Revenge of the Cyberman – A kiborgok visszavágnak, 1975). Az új sorozatban a Záróra (2011) részben láthatók ismét, itt tűhegyes fogaik vannak. Az Ezüst rémálom (2012) epizódban pedig ízeltlábaknak (cybermite, kibatka) néznek ki és implantátumokat juttatnak az áldozat szervezetébe.


Cybermat
Revenge of the Cyberman
(A kiborgok visszavágnak, 1975)

Cybermite
Nightmare in Silver (Ezüst rémálom, 2012)
 

A régi sorozat kiborgos részei

 1. The Tenth Planet (A tizedik bolygó, 1965) – A kiborgok a déli sarkvidéken szállnak le, s a Föld energiáját kezdik megcsapolni, hogy a bolygójuk visszatérjen eredeti pályájára, valamint embereket akarnának magukkal vinni és átalakítani. A kísérlet a Mondas pusztulásával ér véget.
 2. The Moonbase (A holdbázis, 1967) – 2067-ben a kiborgok egy idegrendszerre ható vírus segítségével próbálják kontrollálni egy holdbázis személyzetét. A holdbázis persze csak támaszpont lenne a Föld lerohanásában.
 3. Tomb of the Cyberman (A kiborgok sírja, 1967) – Egy földi expedició plusz a Doktor és társai a Telos bolygón felfedezik a kiborgok jégsírját és a Kiborg Irányítót. A balga módon feltámasztott Irányítót és kiborgjait csak nehezen tudja a Doktor ártalmatlanná tenni.
 4. The Wheel in Space (Kerék az űrben, 1968) – Egy szervorobot irányította rakéta és egy óriási kerék alakú űrállomás, mindezek csupán eszközei a kiborgok tervezett Föld elleni támadásának. A Doktor itt röntgenlézert vet be ellenük.
 5. The Invasion (Az invázió, 1968) – A TARDIS 1970-ben Londonba érkezik. Az International Electromatics cégnél titokzatos eltűnések történnek. A Doktor és a UNIT kiderítik, hogy a csatornák mélyén ismét a kiborgok ténykednek a Föld megszállása végett.
 6. Revenge of the Cyberman (A kiborgok visszavágnak, 1975) – A kiborgok emberekre erősített bombákkal fel akarnák robbantani az egyébként lakott Vogon kisbolygót, mert magas aranytartalma veszélyes a kiborgokra. De a Doktornak hála a kisbolygó helyett a kiborgok űrhajója robban fel.
 7. Earthshock (~Az ütközés, 1982) – A TARDIS egy barlangrendszerbe érkezik, az utasait elfogják és egy épp ott lévő expedíció tagjainak meggyilkolásával vádolják. A gyilkosság mögött azonban androidok, azok mögött pedig a kiborgok állnak. Mellesleg az időben 65 millió évet visszacsúszó és a Földbe ütköző, felrobbanó kiborg űrhajó okozza a dinoszauruszok kihalását.
 8. The Five Doctors (Az öt Doktor, 1983) – A Gallifrey-n játszódó történetben a Halálos Zónában a kiborgok is megjelennek sok egyéb szörnnyel együtt, de különösebb szerepük nincs a történetben.
 9. Attack of the Cyberman (A kiborgok támadása, 1985) – A Doktor és társa 1985-ben a londoni metró alagútjaiban egy kiborg főhadiszállást találnak. A jövőből érkezett kiborgok meg akarják változtatni a történelmet, hogy ezzel megmentsék bolygójuk, a Mondas pusztulását.
 10. Silver Nemesis (Ezüst nemezis, 1988) – 1988-ban Angliában a kiborgok, egy neonáci csoport és egy 17. századbeli varázslónő egy élő fémből készített szobrot igyekeznek aktiválni, amit két valahai Idő Lord, Omega és Rassilon készített Gallifrey védelmére. De a Doktor még a 17. században tesz róla, hogy ez ne sikerülhessen, sőt a szobor végül a kiborg flottát pusztítja el.

Az új sorozat kiborgos részei

 1. Rise of the Cybermen/The Age of Steel (A kiborgok eljövetele/Az acélkorszak, 2006) – A Doktor és társai egy párhuzamos Földre kerülnek, ahol a Cybus Industries vezetője az emberiség "feljavítása" céljából megalkot egy új kiborg fajt.
 2. Army of Ghosts/Doomsday (Szellemhadsereg/A végítélet napja, 2005) – Torwood 1 rést nyit a mi világunk és egy másik között. Az elválasztó nulltéren át beözönlenek a kiborgok, a Doktornak kell visszazavarni őket a nulltérbe.
 3. The Next Doctor (A másik Doktor, 2008) – 1851 karácsonykor Londonban a kiborgok ismét kilépnek a nulltérből.
 4. The Pandorica Opens/The Big Bang (A Pandrica megnyílik/A Nagy Robbanás, 2010) – A kiborgok szövetkeznek a Doktor összes ellenségével, hogy elfogják. A Doktorra várva egy kiborg őrzi a Pandoricát Stonehenge alatt.
 5. A Good Man Goes To War (Egy jó ember harcba száll, 2011) – Rory a Demons Run aszteroida környékét őrző 12. Kiborg Légió néhány tagjából erőszakkal kiszedi, hogy merre tartják fogva Amyt. Nyomatékul a Doktor megsemmisíti a kiborg flottát.
 6. Closing Time (Záróra, 2011) – Több száz éve egy kiborg űrhajó lezuhant a Földre és eltemetődött, idővel egy áruház épült fölé. A megmaradt pár kiborg emberek átalakításával akarná felfejleszteni magukat.
 7. Nightmare in Silver (Ezüst rémálom, 2012) – Egy régi kiborgháború túlélői a világegyetem legnagyobb vídámparkban rejtőznek, míg egy szép napon felébrednek és kibférgek segítségével implantátunmokat ültetnek az emberekbe, sőt a Doktorba is.
 8. The Time of the Doctor (A Doktor ideje, 2013) – A Doktornak épp egy módosított kiborgfej a tanácsadója, de az igazi kiborgok csak pár pillanatra teszik tiszteletüket ebben az epizódban.
 9. Dark Water/Death in Heaven (Sötét víz/Halál a mennyországban, 2014) – A Londonban és Angliában a kiborgok a Mesterrel szövetkezve különös módon sokszorozzák magukat: kiborgspórákat juttatva a temetőkbe a halottakat kiborg formában támasztják fel.
 10. World Enough and Time/The Doctor Falls (Ha több volna az év, a föld/A Doktor elesik, 2017) – Egy feketelyuk csapdába ejt egy óriási telepesűrhajót, ahol furcsán folyik az idő, s ráadásul a Doktor régi ellenfelei, a mondasi kiborgok ismét fel akarják az embereket "javítani".
 11. The Haunting of Villa Diodati (A Villa Diodati szellemei, 2020) – Egy magányos kiborg meg akarja szerezni a valahogy Percy Shelley-hez került kiborgiumot, amely a kiborgok minden tudását tartalmazza.
 12. Ascension of the Cybermen (A kiborgok felemelkedése, 2020) – A Doktort, társait és a megmaradt embereket irgalmatlanul üldözik a kiborgok. Menekülés közben egy Gallifrey-ba nyíló térkapuhoz érnek.
 13. The Timeless Children (Az időtlen gyermekek , 2020) – A Gallifrey romjai között a Mester felfedi a Doktor ismeretlen múltját, s egyúttal "feljavítja" a kiborgokat.

További leírások angolulA különféle kiborgokról információ sok képpel:The Doctor Who Site
Angol Wikipedia részletes cikke: Wiki
Epizódlista: The Doctor Who Site
Ez a könyveket, hangjátékokat, képregényeket is figyelembe veszi: TARDIS Data Core
Cybermat képek: The Doctor Who Site