Doctor Who
Torchwood
Sarah Jane kalandjai

Kislexikon

A Doctor Who világhoz tartozó milliónyi régebbi dolog közül csak azok szerepelnek itt, amelyek ismét felbukkannak a 2005-ben indult új sorozatban, azonban eredetük, jelentésük esetleg nem világos a klasszikus sorozatot nem ismerők számára. Az újabb dolgok közül főleg csak a lényegesebb, több epizódban is felbukkanók szerepelnek (ide értve a Torchwood és Sarah Jane kalandjai sorozatot is). Ha valaki hiányosnak találja, jelezze nyugodtan. !-SPOILER veszély-! Óvatosan olvasd, ha még nem láttad a sorozatot, mert így sok meglepetést esetleg előre megtudsz!
A–C     D–G     H–M     N–S     T–Z

456

A csak "456"-nak hívott idegen fajról nem sokat tudunk. 1956-ban titkos ajánlatot tettek a brit kormánynak, hogy megfékezik a sok áldozatot szedő új indonéziai influenzát, ha cserébe 12 gyereket adnak nekik. Az ügyletet Jack Harkness kapitány bonyolította le. 53 évvel később a 456 visszatért és a földi gyerekek 10%-át követelte. Az egykori Torchwood csapat megmaradt tagjai és egy Lois Habiba nevű belügyi alkalmazott győzte le végül őket. (TW Children of Earth, 2009)

Az Áldás (The Blessing)

A Földdel egyidős és a Föld belsejében élő gigantikus lény, amely mint egy óriási tengely húzódik a Föld két átellenes pontja, Shanghai és Buenos Aires között. Kinézetre egyfajta hasadt sziklahengerre, fatörzsre emlékeztet. Az emberiséggel szimbiózisban él, morfikus mezőt generál a Föld körül, ezzel biológiai szinten befolyásolni tudja az embereket. Központi szerepe volt a Csoda létrejöttében. Semmi közelebbit nem tudunk róla, eredete ismeretlen, bár a Doktor szerint talán felbukkant a szilúrok ősi mitológiáiban. (The Miracle Day, TW 2011)

Amy Pond

A tizenegyedik Doktor útitársa 2010-től. A Skóciában született, de a London melletti Lead­worth-ben nagynénjénél lakó 7 éves árva Amy Ponddal a Doktor a TARDIS lezuhanásakor találkozott először, majd egy véletlen időcsúszás miatt csak 12 évvel később találkoznak újra (A tizenegyedik óra, 2010). A megújult TARDIS rövid próbaútja során a Doktor újabb két évet csúszik és Amy csak az esküvőjének előestéjén lesz a Doktor új útitársa. (Korábban a második Doktornak már volt egy skót útitársa, Jamie McCrimmon.)

Amy életét gyerekkorától kezdve nagyon befolyásolták a téridő repedések és a világegyetem újraindítása (2010-es DW évad). A River Songgal illetve Melodyval való kapcsolata a 2011-es évad egyik lényeges része Bővebben (spoiler!). A Síró Angyalokkal való 2012/1938-as manhattani csatározás eredményeképpen szakad el a férjével, Roryval együtt a Doktortól véglegesen (The Angels Take Manhattan, 2012), s békés öregkort megérve halnak meg.

Androvax Veil.

Árnyék Egyezmény (Shadow Proclamation)

2005-ben említették elő­ször az Árnyék Egyez­ményt, amely egy­részt a különféle idegen fajok által alkotott egyfajta galaxisközi politikai illemkódex (hadviselés, be nem avatkozási politika, nézeteltérések rendezése, stb.) A Doktorok és más szereplők is többször is hivatkoznak rá az idegenekkel való szócsatáik során. Hogy mennyire tartják be, az már más lapra tartozik... Másrészt ugyanilyen néven említik az űrállomást, ahol az Egyezmény vezetése és a judoonokból álló galaktikus rendőrség központja székel.

Áradat (Flux)

Mesterséges eredetű, hurrikánszerű, örvénylő antianyag áradat, amelyre nem hatnak a tér és idő törvényei, és megsemmisítéssel fenyegeti a világegyetemet. A Doktornak és segítőinek nem kis erőfeszítésébe került a megfékezése. (13. évad, 2021)

Artron energia (Artron energy)

Sokszor emlegetett, de közelebbről nem ismert energiafajta. Annyi bizonyos, hogy nélkülözhetetlen a TARDIS működéséhez és a Doktor meg-megújuló életerejéhez, regenerálódásához. Árulkodó jel is lehet, mert egy Idő Lord vagy egy TARDIS ottjárta után nyoma alkalmas érzékelővel még sokáig kimutatható.

Átívelések (Story arches)

Az új sorozat egyes évadjain áthúzódó rejtélyes utalások, mozzanatok, amelyek csupán a zárórészekben oldódnak meg. 2005-ben a gonosz farkas, 2006-ban  Torchwood, 2007-ben Mr. Saxon volt ilyen. 2008-ban a  Medúza Kaszkád és Rose titokzatos feltűnései kapcsolódnak az évad végi fináléhoz. 2009-ben a "Doktor dala véget ér, ha négyet kopogtatnak" volt a sejtelmes utalás, 2010-ben egy téridőrepedés és a  Pandorica mibenléte borzolja a nézőket, 2011-ben pedig a Doktor halála a homályos pont. River Song kiléte, története három évadon át izgatja a kedélyeket. A 2012/13-as évadban az új útitárs,  Clara kiléte a homályos pont. A 2014-es évadban Miss Missy és a mennyország a homályos kapocs az egyes részek között. A 2017-es évadban a Doktor által őrzött titokzatas széf vagy páncélterem mibenléte tisztázatlan sokáig. A 2020-as évad az  időtlen gyermek mibenléte körül bonyolódik.

Atropos templom (Temple of Atropos)

(A 2021-es DRW évadban született újabb magyarázat az ősidőkról és időről)
A sötét avagy kaotikus idők véget vetése céljából az Idő Lordok megalkottak egy téren és időn kívüli mesterséges bolygót (neve egyszerűen "Idő") benne hatalmas szerkezetekkel, s az egész központja az Atropos templom volt. Ez volt az otthona az idő folyását kontrolláló mouriknak és az őket kiszolgáló papháromszögeknek. Az ősi atroposi ostrom során  Swarm és Azure többet megsemmisített közülük, azonban a Divízió küldte Menekülő Doktor, Karvanista és mások elfogták őket. Az Áramlat szintén károsította a templomot, amit a kiszabadult Swarm ki is használt, ismét megsemmisített két mourit, de a 13. Doktor helyettesítette őket újakkal és állította vissza a templom működését.

Auton

A Nesztén Tudat által életrekeltett, megelevenített műanyag­emberek, jelleg­zetességük a kéz­fejbe épített fegyver. Egyszerűbb formájuk csak kirakatbábu kinézetű, tudati szintjük alacsony, de a fejlettebbek igazi ember módjára néznek ki és viselkednek, beszélnek, egyedül kissé csillogóbb bőrük árulhatja el őket.

Azure

Egyike a Pusztítóknak. Lásd  Swarm

Bel

A 2021-es DRW évad eseményeinek akaratlan részt­vevője. Miután Bel hazáját az  Áramlat lerombolta, egy talált lupar űrhajóval bolygóról bolygóra vándorolt férjét,  Vindert keresve. Közben eljutott a dalekok és kiborgok uralta világokba. A Puzano bolygón majdnem  Azure Utazójának a foglya lett. Végül a Földre kerülve bekapcsolódott a Doktor szontárok elleni harcába és ezután sikjeresen találkozott Vinderrel.

Bill Potts

A 12. Doktor a bristoli egye­temen professzor­nak álcázva élt, s eközben figyelt fel az előadásaira eljáró Billre. Az egyetemi étteremben dolgozó eszes, de azért a nagyvilág dolgaira rácsodálkozó lányt a Doktor tanítványává fogadta.

Blinovitch effektus (Blinovitch limitation effect)

A Blinovitch-féle kizárási vagy korlátozó effektus: az időutazással kapcsolatos elv. Kétféle aspektusa lehet: egy időutazó nem csinálhatja vissza egy korábbi cselekedetét, másrészt, ha ugyanaz a személy korábbi önmagával kerül kontaktusba, az időbeli rövidzárlat hatalmas energiakisülést okoz. A régi sorozatban a harmadik és ötödik Doktor többször is említi, a DW könyvekben is szó esik róla. Az új sorozatban a Sarah Jane kalandjaiban említik név szerint. Hatása azonban kimondatlanul többször is jelentkezik, például amikor Rose az Apák napjában (2005) keresztezi saját idővonalát és megmenti az apját. Az Időkarambol miniepizódban (2007) az ötödik és tizedik Doktor találkozása óriási robbanással fenyeget, ha gyorsan nem tesznek valamit. Az Idő Lordok állítólag ki tudták védeni a hatását. Az igazsághoz tartozik, hogy a sorozat írói nem egyszer "megfeledkeztek" a Blinovitch effektusról, például amikor Amy saját 7-éves önmagához ér (A Nagy Robbanás, 2010), vagy a Space és Time miniepizódokban néhány perces különbséggel találkozik saját magával. Ugyancsak nem okozott gondot a 2013-as Day of the Doctor-ban a tizedik és tizenegyedik Doktor és a 2017-es karácsonyi részben (Kétszer volt, hol nem volt) az első és a tizenkettedik Doktor együttes ténykedése. Részletesen itt.

Boe arca (Face of Boe)

A 2005-2007 évadok egyes részeiben meg­jelenő óriási, titok­zatos, majdnem emberi igen öreg arc, amely egy hatalmas üvegtartályban él. Állítólag több milliárd (!) éves, fajának egyetlen képviselője. Többször említ a Doktornak egy végső titkot, amely csak a 2007-es évad végén derül ki. Hogy valójában kicsoda is lehet, arról szintén csak 2007-ben hangzott el egy homályos és meglepő utalás.

Spoiler!
Eszerint köze lenne Jack Harkness kapitányhoz.

Clara Oswin Oswald

Clara rejtélyes szemé­lyiség: az egy­szerű pincérnő és ugyan­akkor Miss Montague néven úri nevelőnő 1892 karácsonyán csatlakozott a Doktorhoz útitársként, azonban hamarosan meg is halt (A hóemberek, 2012). A Doktor csak ezután jött rá, hogy azonos azzal a tragikus sorsú lánnyal, az Alaska űrhajó egykori alkalmazottjával, akivel a személyes múltjában a dalekok menhely bolygóján már összefutott. A dalekké változtatott lány a Doktor megmentésekor ott is meghalt (A dalekok menhelye, 2012). Sőt, észrevétlenül a korábbi Doktoroknak is sokszor segített. Él ugyanakkor egy Clara napjainkban is, Lancashire-ban született, majd az egyetem után pótmamáskodott egy ismerős családnál. Ekkor csatlakozott hosszabb időre az őt egyébként is kereső Doktorhoz (Szent János csengői, 2013). Többszörös személyének és halálának az oka, hogy a Nagy Intelligencia elleni harcban szándékosan "szétkenődött" a Doktor idővonalában (A Doktor neve, 2013). Később a Coal Hill iskolában tanárnőként dolgozott, időközben elhunyt kollégájával és barátjával, Danny Pinkkel. Clara a haláláig volt a Doktor útitársnője (Nézz szembe a hollóval, 2015).

Coal Hill iskola

London Shoreditch nevű külvárosában található a Coal Hill iskola. 1963-ban itt kezdődött a történet az első Doktorral (An Unearthly Child (Egy nem evilági gyerek)): ebbe a gimnáziumba járt Susan, a Doktor unokája, és az iskola két tanára, Ian és Barbara is a Doktor útitársai voltak. 25 évvel később a hetedik Doktor visszatért 1963-ba és összefutott az Omega Keze nevű eszközt kereső és az iskolát támaszpontnak használó dalekokkal (The Remembrance of Daleks (Emlék a dalekoktól), 1988). Az iskola ezután csak 2013-ban bukkant fel ismét, amikor a 12. Doktor útitársnőja, Clara az iskola tanára lett. A 2014-es évadban már nagyobb szerepet kap, mivel Clara kollégája-barátja, Danny Pink is itt matematika tanár. A Cool Hill iskola az egyik fő színhelye a 2016-os mellékágnak, az Osztálynak (Class)

A Család (The Family)

1928-ban New Yorkban három amerikai olasz férfi tanúja Jack Harkness kínzásának és folyamatos feltámadásainak. Szövetséget kötnek, hogy megfejtik a halhatatlanság titkát. A három család szövetsége az idők folyamán egy világméretű és titkos, nagyhatalmú és befolyású szervezetté, a Családdá fejlődik. Később rábukkannak az Áldásra és annak segítségével létrehozzák 2011-ben a Csodát. (The Miracle Day (A csoda napja), TW 2011)

Csend (Silence)

Az elnevezés egy vallási rendet takar, ezek kép­viselői a 2011-es évad első részében meg­ismert szörnyek. Hitük szerint ha valaki felteszi a világ­egyetem legősibb kérdését, mindenütt lehull a csend (a kérdés maga ismeretlen)(Öljük meg Hitlert!, DW 2011). A Csend képviselői a Földön már több ezer éve jelen vannak, hipnotikus hatásuk miatt az emberek azonnal elfelejtik őket, mihelyt elfordítják róluk a tekintetüket. Szükség esetén a tenyerükből kilépő energia­kisüléssel hamuvá égethetnek bárkit. Titkon irányították az emberiség fejlődését, szükségleteiket az emberekkel csináltatták meg. A 2010-es DW évadban több homályos utalás foglalkozott a csend eljövetelével, végül a 2011-es évad első történetében sikerült velük a Földön leszámolni (A lehetetlen űrhajós/A Hold napja), azonban máshol, más időben még felbukkannak.

Ő előlük menekültek a Saturnyn bolygó lakói a Földre (Vámpírok Velencében, 2010). A Csend célja a Doktor megsemmisítése, evégett ők idézték elő a 2010-es évadot végigkísérő téridő repedést. Ők kondícionálták a fiatal Melody Pondot a Doktor megölésére.

A Csoda napja (The Miracle Day)

2011 egy éjszakáján minden földi ember halhatatlanná válik és ugyanakkor egy Torchwoodra utaló üzenet jut át a CIA védelmi rendszerén. A kettő kapcsolatát Rex Matheson és Esther Katushi CIA ügynökök kezdik nyomozni, majd hamarosan a visszatért Jack Harkness kapitány és Gwen is csatlakoznak. A Csoda előidézője az "Áldásnak" hívott ősi lény műve, akire vagy amire egy, az egész világot behálózó titkos és nagy hatalmú szervezet, a Család bukkant rá. Ezzel foglalkozik az egész 2011-es Torchwood évad (The Miracle Day, TW 2011)

Dalek

A Skaro bolygón megalkotott mutáns faj. Nagy pöttyös sótartóra emlékeztető jelleg­zetes alakjuk nagyon sokszor felbukkan a Doctor Who sorozatban. Bővebben...

Davros

Davros a Skaro bolygón a legfőbb kaled tudós volt a kaledek és thalok közötti ezeréves háború idején. Ő volt a mutáns dalekok létrehozója, "atyja", és a jellegzetes Mark III típusú dalek önjáró páncélzat megalkotója. Bővebben...

Divízió (Division)

Az Idő Lordok szigorúan semlegesek voltak és nem avatkozhattak bele más bolygók ügyeibe és idejébe, azonban a csak Divízió néven ismert titkos és hivatalosan nem létező osztaguknak, részlegüknek épp ez volt a célja: beavatkozás szükség esetén. (Az időtlen gyermekek, 2020). A Doktor erről valahai memóriatörlése miatt nem tudott.

Donna Noble

Donna egy biztonsági cég alkalmazottja volt és az esküvőjéről teleportálódott egyenesen a TARDIS-ba a huon-részecskék jóvoltából (A szökevény menyasszony, 2006). A kölcsönös megrőkönyödés után együttesen győzték le a racnoss-t, utána azonban útjaik jó időre szétváltak. Donna élete viszont megváltozott, komolyan foglalkozott a megmagyarázhatatlan eseményekkel és várta a Doktor újbóli felbukkanását. Ez 2008-ban következett be, ekkor lett a tizedik Doktor igazi útitársa. A londoni adipóz kaland után (Bűntársak, 2008) együtt mentek az ókori Pompeji-be s onnan további utakra. A Medusa kaszkád háború vége felé (Az ellopott Föld, Az utazás vége, 2008) Donna véletlenül félig-ember-félig-Idő Lorddá változik egy rövid időre. Elválásukkor a Doktor minden vele és az Idő Lordokkal kapcsolatos emléket kitörölt Donna memóriájából. Donna nagyapja, Wilfred Mott azonban továbbra is kapcsolatban maradt a Doktorral.

Érzékelésszűrő (Perception filter)

A TARDIS vagy egy része által generált mező, amely telepatikus úton, érzék­csalódást okozva meggátolja, hogy észrevegyék, vagy eltereli valamiről az emberek figyelmet. Például a 10. Doktor alkotta három TARDIS kulcs, amelyet nyakukba akasztva a Doktor, Martha Jones és Jack Harkness szabadon mozoghatott Londonban, miközben körözték őket (Az utolsó Idő Lord, 2007). A Torchwood sorozatban a TARDIS hozta létra Cardiffban a Roald Dahl téren azt a kockakövet, amely "láthatatlanná" teszi az azon álló embereket. Más lények is rendelkeznek ilyen eszközzel, vagy akár képességgel. A Tizenegyedik óra (2010) részben a Nulladik rab Amy elől így rejti el a ház egyik szobájának ajtaját, a Vámpírok Velencében (2010) epizódban pedig a Saturnyn bolygó lényei rejtik el igazi alakjukat az emberek elől. Az Éjszakai szörnyűségek (2011) történetben egy tenza gyerek mutatja magát földi gyereknek, stb. Az érzékelésszűrőt elég könnyű kijátszani, ha tudunk a létezéséről.

Fekete Archívum (Black Archive)

A UNIT szupertitkos és szuperbiztos helye, ahol főleg a földön­kívüliektől szár­mazó tárgyakat őrzik. Először az Enemy of the Bane (A vész ellensége, SJA 2008) történetben ismerhettük meg, ekkor az idős Lethbridge-Stewart tábornok segítségével jutott be az archívumba Sarah Jane Smith a Tunguzka tekercseket keresve. A Doktor napja (2013) c. történetben Clara innen szerzett egy örvénymanipulátort, amivel a Doktor segítségére siethetett a XVI. századba. Ide rejtették az ún. Osgood-dobozt a Zigon invázió (2015) történetben.

Gallifrey

A Doktor és a többi Idő Lord hazája a Kasterborous csillag­képben található Galli­frey bolygó, a Földtől 250 millió fényévre. Az Idő Lordok Citadellájában található két legfontosabb épület a Kapitólium és a Panoptikon. Ezek alatt van elrejtve az Idő Szeme, ami tulajdonképpen egy apró fekete lyuk, s ebből nyerik a TARDIS-ok az időutazáshoz szükséges hatalmas energiát. Itt van a matrix is, az Idő Lordok minden tudását őrző számítógép. Bár több rész is játszódott Gallifrey-n, a bolygóról magáról sokáig nem sokat tudtunk. Még a kezdet kezdetén 1963-ban a Doktor unokája, Susan említi Gallifrey narancscssárga egét. Egy ezt alátámasztó kép, mint visszaemlékezés a A dobok hangja (2007) részben volt látható.
A kilencedik és tizedik Doktor többször is kijelentette, hogy Gallifrey elpusztult az Idő Lordok és a dalekok közötti utolsó és legnagyobb Időháborúban – azt nem lehet tudni, hogy ez a Föld jelenéhez képest a múltban vagy jövőben "van"-e. Később azonban apránként kiderült, hogy Gallifrey-t a háború utolsó pillanataiban az Idő Lordok az ú.n. időzár alkalmazásával mintegy kivonták a normál téridőből és egy mini univerzumba zárták, így mindenki számára megszűntek létezni. Erről szól a Doktor napja (2013) történet. Az Az idő vége (2009) epizódban egy elvetélt visszatérési kísérletet tesznek. A Doktor ideje (2013) történetben pedig az Idő Lordok egy téridő repedésen át próbálnak visszajutni a normál univerzumba. A Doktor napja (2013) epizód részben Gallifrey-n játszódik az időháború idején. Évekkel később a Mester közölte, hogy mikor utoljára meglátogatta a buborékba zárt Gallifrey-t, halott volt, romokban hevert (Spyfall 2., DW 2020)

Gonosz Farkas (Bad Wolf)

A 2005-ös Doctor Who évadon keresztül húzódó átívelés (story arch): titokzatos utalások egy bizonyos "gonosz farkasra" (falfirka, plakát, projektek, intézmények, tv csatornák nevei, stb. formájában). Csak az utolsó történetben derül ki, hogy miről is van szó és mi köze van Rose-hoz és a Doktorhoz.

Spoiler!
Rose, miután belenézett a TARDIS szívébe és beléömlött az időörvény energiája, rövid időre egyfajta mindenható szuperlénnyé változott s ő szórta szét az időben a "gonosz farkas" fogalmát. Ezzel egy saját maguknak szóló paradox üzenetet hozott létre szerte az időben, a hatása még a következő évadokban is fel-felbukkan.

Graham O'Brien

A sheffieldi nyugdíjas buszsofőr felesége, Grace halálát követően a 13. Doktor útitársa lett. Két évig volt a TARDIS vendége. Nagy- és nevelőapja volt Ryan Sinclairnek. Egyszerű, de hasznos segítője volt a csapatnak. Búcsúajándékul a Doktortól egy  hipnotikus papírt kapott.


Gwen Cooper

A Torchwood sorozat második főszereplője. A cardiffi rendőrtiszt 2005-ben csat­lakozott a Torch­wood csapathoz Jack Harkness invitálására. Fokozatosan egyre jobban beletanul a dolgokba, leginkább neki van mersze időnként ellentmondani Jack kapitánynak, sőt néha a kapitány távolléte esetén ő irányítja a csapatot. Barátja, majd férje, Rhys kezdetben nem tud titkos munkájáról, ez nemegyszer konfliktusokhoz vezet. Feltűnő hasonlatossága Gwyneth-tel, akivel a Doktor és Rose 1869-ben találkoztak Cardiffban (A testrablók, DW 2005/3), szemet szúrt a Doktornak (Az utazás vége, DW 2008). Mivel Gwen régi cardiffi családból származik, igen valószínű a kapcsolat közöttük. Torchwood 3 megsemmisülése és Jack távozása után (The Children of Earth, TW 2009) Gwen, mint a csapat egyetlen túlélője, a férjével és közben született lányával együtt a walesi hegyek között lakik titokban, visszavonulva, míg 2011-ben, a Csoda után pár nappal fel nem keresi a visszatért Jack Harkness kapitány és Rex Matheson CIA ügynök.

Harmónia Szeme (Eye of Harmony)

A Harmónia Szeme egy mini fekete lyuk, ami Gallifrey belsejében rej­tőzik és energiával látja el a világot és a TARDIS-okat. A legendák szerint az egyik első Idő Lord, Rassilon hozta létre és az Idő Lordok citadellája, a Panopticon alatt található valahol. A kezdet azonban bonyolultabb lehetett, több történetből is kiderül, hogy egy Omega nevű Idő Lordnak is köze volt a szupernóvából kialakított fekete lyukhoz. A Szem irányításához szükség van Rassilon Botjára és Rassilon Vállszalagjára. A Harmónia Szeme a nyolcadik Doktor filmjében a TARDIS-ban is megjelenik s a Mester "halálát" okozza, majd végül láthattuk a Utazás a TARDIS középpontjába (2013) részben. A Szem itt egy időben befagyasztott robbanó csillag a fekete lyukká való alakulás előtti pillanatban. Közelebbit nem tudunk arról, hogy a gallifrey-i Szemnek van-e köze a TARDIS-ok Szeméhez. Az is ismeretlen, hogy mi lett a gallifrey-i Szem sorsa az Időháború után. Bővebben.

Harriet Jones

Harriet Jones először még mint parlamenti kép­viselő talál­kozott a Doktorral a szlitén táma­dás idején (Londoni UFO, 2005). Ezután miniszter­elnök lett, az ő nevéhez fűződik Nagy Britannia "aranykora". Ő adott utasítást a szikorax űrhajó megsemmisítésére (Támadás karácsonykor, 2006). Bukása után került új miniszterelnökként hatalomra a Mester. A dalekok egy újabb támadásakor ő szervezi meg a Doktor keresését, ekkor életét vesztette (Az ellopott Föld, 2008)

Hipnotikus papír (Psychic paper)

Látszólag egy egyszerű üres papír, azonban valakinak felmutatva az illető azt látja rajta, amit a papír tulajdonosa láttatni szeretne vele, pl. egy belépési engedélyt. Megfelelő tréninggel azonban el lehet kerülni a hatását, és intelligens, erős pszichikumu embereket se lehet megtéveszteni vele. A papír azonban üzenetvevőként, közvetítőként is működhet, például az Új Föld (2006), a Kihalt Könyvtár (2008), a Tizenegyedik óra (2010), stb. epizódokban.

Idő Lord, Időúr (Time Lord)

A Doktor és a többi Idő Lord a világegyetem legnagyobb hatalommal bíró és technikailag legfejlettebb teremtményei közé tartoznak. Képesek az időutazásra és az idő manipulálására, a paradoxonok feloldására. Másik nagy találmányuk a transzcendens dimenziótechnika, tipikus példája a belül nagyobb, mint kívül TARDIS. Nagy tudásuk ellenére meglehetősen stagnáló, kissé feudális társadalomban élnek a Gallifrey bolygón. Az immár majdnem 40 évadnyi filmsorozatból sem derül ki, hogy mi is a pontos szerepük a világegyetemben. Külsőleg tökéletesen ember kinézetűek, belsőleg azonban már vannak eltérések: például két szívük van, telepatikusak, és rendkívül hosszú életűek, halálos sérüléskor képesek új formában regenerálódni.

Időháború (Time War)

A legnagyobb és legutolsó Időháború során az Idő Lordok és a dalekok csaptak össze. Ennek során Gallifrey elpusztult, az Idő Lordok úgyszintén, csak (?) a Doktor maradt életben, a dalekokból is alig néhány maradt meg. Legalábbis sokáig ez volt a vélemény. Bővebben...

Időügynökség (Time Agency)

Az 49-52. században működött szervezet, tulajdonképpen nem sokat tudunk róla. Néhány évig volt Időügynök Jack Harkness kapitány és John Hart kapitány. Tagjai az ún. örvénymanipulátor segítségével mozogtak az időben, feladataik, céljaik nem ismertek. A Torchwood és Doctor Who könyvekben néhány elejtett mondatból tudhatjuk, hogy az Időügynökségnek állítólag elég nagy hadiflottája volt, s bár bűnözők elfogásával is foglalkoztak, több kétes ügyletben is benne voltak.

Jack Harkness

Jack Harkness kapitány először 2005-ben talál­kozott a Doktorral, az Empty Child (Az üres gyerek [Bomba meglepetés]) c. epizódban. Ezután többször is volt hosszabb-rövidebb ideig a Doktor útitársa. Főszereplője a Torchwood spin-off sorozat eddigi négy évadának, s láthattuk a 2007-as és 2008-as Doctor Who évad utolsó záró epizódjaiban is. Tíz év távollét után egy lopott űrhajón ismét megjelent, hogy egy fontos üzenetet juttasson el a Doktornak (A judoonok üldözöttje, 2020), majd résztvett a Földön véletlenül újjáalkotott dalekok elleni harcban (A dalekok újjászületése, 2021)

Kalandos és időhurkokkal tarkított életének mozaikdarabjai csak lassan derülnek ki és rakódnak össze. Igazi neve nem ismert, a Jack Harkness nevet a II világháború alatt "kölcsönözte" egy elhunyt bajtársától. Az 51. században született... Részletek

Jégharcosok (Ice Warriors)

A második Doktor találkozott velük először (The Ice Warriors, 1967, The Seeds of Death, 1969), majd a harmadik Doktor a Peladon bolygón játszódó történeteiben két alkalommal is összefutott a Marsról származó jégharcosokkal. Hüllőbőrű humanoidok, harcias fajta, bár később megszelidültek és a Galaktikus Föderáció tagjai lettek. Szerepeltek jónéhány könyvben és hangjátékban is. A tizedik Doktor a A Mars vizei (2009) epizódban felidézi őket és megemlíti, hogy talán már ők is tudhatták, miféle veszély leselkedik a Marson. A tizenegyedik Doktor a Földön fut össze egy 5000 évig jégbefagyott magányos jégharcossal (Hideg háború, 2013), a tizenkettedik Doktor pedig egy Afrikában 5000 évig hibernált jégharcossal találkozik (A Mars császárnője, 2017)

Kép

Judoon

Az erős testalkatú, rino­céroszfejű humano­idok a galaktikus rend­őrség tagjai. Először a Smith és Jones (2007) c. részben szerepeltek, majd 2008-ban (Az ellopott Föld) mint az Árnyék Egyezmény védői. Később is voltak rövid megjelenéseik, legutoljára a 2020/5 epizódban kerültek ismét előtérbe (A judoonok üldözöttje). A Földön Sarah Jane és csapatával is összefutottak (A judoonok foglya, SJA 2009).

K-9

A nagyon intelligens robot­kutya a negyedik Doktoré volt, többször is kimentette szorult hely­zetéből őt vagy a társait. Több példányban létezett, az első K-9 Leelával Gallifrey-n maradt, a második Romana II-vel, végül egyet a Doktor volt útitársának, Sarah Jane Smith-nek ajándékozott már jóval az elválásuk után. K-9 ismét felbukkant az egyik 2006-os epizódban (Osztály­találkozó), majd az SJA sorozatban főleg 2009-ben, s egy röpke pillanatra besegített a Medúza Kaszkád háborúba is (Az utazás vége, DW 2008).

Kaméleon ív (Chameleon arch)

Egy Idő Lord szükség esetén teljesen meg tudta változtatni a biológáját, más fajjá tudott átalakulni, többnyire rejtőz­ködés céljából. Ezt végezte el a fejre illeszthető és a TARDOS-hoz kapcsolt kamélon ív. Az Idő Lord eredeti bioadatait, tudatát, emlékeit egy hozzá­csatolt biomodulba mentette át, ennek lehetett például  zsebóra kinézete. A folyamat meg­lehe­tősen fájdalmas volt. (Emberbőrben, 2007)

Karni nővérek (Sisterhood of Karn)

Egy titokzatos, misz­tikus, vallásos női rend, az ős­időkben ők voltak Galli­frey vezetői élükön a Pythiával.  Rassilon és az Idő Lordok hatalomra jutása után a Karn bolygóra költöztek. Az Idő Lordokkal való kapcsolatuk azonban nem szakadt meg, egyfajta fegyver­szünetben éltek. Míg az Idő Lordoknak fejlett technikájuk volt, ők a szellemi-lelki képességekben voltak jobbak. Ők voltak a Szent Láng őrzői és a láng termelte Elixír gazdái. Az Elixír fogyasztása igen hosszú életűvé tette őket, sőt néha-néha az Idő Lordok is igénybe vették, ha valami ok miatt nem tudtak regenerálódni. Telepatikus képes­ségekkel rendelkeztek, pszichikus erejükkel akár teleportálni is tudtak tárgyakat. A 4. Doktorral a Brain of Morbius (Morbius agya, 1975) történetben találkoztak, a Doktor ekkor segített nekik egy gonosz Idő Lord, Morbius végső el­pusztításában és a Szent Láng meg­őrzésében. Másodjára a 2013-as mini­epizódban (The Night of the Doctor, A Doktor éjszakája) szerepeltek, az Időháború idején a régi adósságuk törlesztése gyanánt megmentették a Doktor életét. Fel­bukkannak a 2015-ös Prológus mini­epizódban és A varázsló tanonca történetben is. Több könyvben is szerepelnek.

Karvanista

A lupar fajhoz tartozó kutya kinézetű humanoid lény, Dan Lewis személyes őre. A Föld védelmére rendelt lupar flotta egyik űrhajójának parancsnoka. Részt vett a Doktor szontárok elleni harcában (13. új évad, 2021)
 
 

Kate Stewart (szül. Kate Lethbridge-Stewart)

Alistair Lethbridge-Stewart tábornok és első fele­ségének, Fionának a lánya. Kate először a Down­time (1995), majd a Dæmos Rising (Daemos feltámad, 2004) spin-off filmekben szerepelt. Idővel apja nyomdokán ő is a  UNIT szolgálatába lépett, és mint tudományos igazgatóval találkozhattunk vele 2013-ban a A hármak ereje, A Doktor napja, 2014-ben a Halál a menyországban, 2015-ben a A varázsló tanonca és a Zigon invázió történetekben. 2021-ben az  Áramlat okozta zűrzavarban ő irányította a szontárok elleni harcot (13. új évad, 2021).

Kiborgok (Cybermen)

A félig ember, félig robot kiborgok szintén réges-régi szereplői a soro­zatnak, még az első Doktor találkozott velük (The Tenth Planet, A tizedik bolygó, 1967), azóta ellen­ségeskednek. Ezeket a kiborgokat a Mondas bolygó lakói hozták létre úgy egymillió évvel ezelőtt. Egy újabb kiborg vonal a 2006-os sorozatban bukkant fel, ekkor egy párhuzamos világegyetemben ( Pete világa) hozták őket létre (Lumic- vagy Cybus-féle kiborgok, A kiborgok kora). A Torchwood sorozatban is felbukkan egy félig átalakított kiborgnő (Kiborgnő [A halál ölelése], TW 2006)
Bővebben itt

Kolostorharang (Cloister bell)

A TARDIS kolostorharangja a közeli pusz­tulással fenyegető kataszt­rofális vész­helyzetekben szólal meg. Először a Logopolis (1980) című részben hangzott fel. A legutóbbi alkalmak: A másik út (2008), A dobok hangja (2007), a 2007-8-as minitörténetek, a Mars vizei (2009), Rejtek, Utazás a TARDIS középpontjába, A Doktor neve (2013).

Luke Smith

 Sarah Jane Smith foga­dott fia (A bane invázió, SJA 2007), a csapat állandó tagja. Luke szó szerint lombikbébi volt, s átlagon felüli intelligenciájú tinédzser lett belőle.

Macskaemberek (Cat people)

A csak macskaembernek nevezett felinek az Az új Föld (2006) c. részben bukannak fel először. Néhány macskára jellemző külső tulajdonság mellett annyira humanoidok, hogy az emberrel utódokat is képesek nemzeni (Forgalmi dugó, 2007). Az emberekkel szemben eléggé dölyfösen viselkednek.

Maldovarium

Egy 52. századbeli kereskedőtelepülés, bárokkal, űrkocsmákkal, csempészekkel. Itt szerezte River Song az  örvénymanipulátorát (A Pandorica megnyílik, 2010), itt találkozott Mme Covarian és Manton ezredes Doriummal (Egy jó ember harcba száll, 2011) és a maldovariumi bazárban szerezte a Doktor Fogantyút, a kiborg fejet (A Doktor ideje, 2014).

Dr. Martha Jones

Martha mint orvostan­hallgató találko­zott elő­ször a tizedik Dok­torral a londoni Royal Hope kórházban és lett a társa (Smith és Jones, 2007). Együtt kalandoztak egészen addig, amíg a Mester mint Harold Saxen miniszterelnök elfogta a Doktort. Martha egy évig bujkált és szervezte a Mester elleni földalatti ellenállást. A Mester bukása után azonban nem követte a Doktort. Végzés után a UNIT-nál kapott állást mint orvostiszt. Jack Harkness kapitány kérésére egy ideig résztvett a cardiffi Torchwood 3 csapat munkájában is (Reset (A csodatevő), stb., TW 2008). 2008-ban az UNIT alkalmazottjaként segítette a Doktort a szontárok elleni harcban (A szontár hadművelet), majd akaratlanul csatlakozott hozzá egy utazás erejéig a Messaline bolygóra. Részt vett a dalekok elleni végső háborúban is (Az ellopott Föld, Az utazás vége, 2008). Munkáját egy ideig folytatja még a UNIT-nél, majd Mickey Smith-szel összeházasodik és szabadúszóként harcol a földönkívüliek ellen (Az idő vége 2., DW 2009).

Mátrix (Matrix)

A mátrixról először a Gallifrey-n játszódó The Deadly Assassin (A pusztító orgyilkos, 1976) részben hallhattunk. A mátrix a Bővített Panatropikus Komputer Hálózat (Amplified Panatropic Computer Network, APC Net) része, tulajdonképpen egy gigantikus adatbank, amely az összes élő és már meghalt Idő Lord bioadatait, emlékeit, a TARDIS-ok szenzorainak adatait, stb. tárolja. Segítségével rekonstruálhatók múltbeli események, sőt, virtuális valóság generálására is használható, amibe az Idő Lordok beléphetnek. A mátrix összes adatához csak az Idő Lordok Nagy Tanácsának Elnöke férhet hozzá az ún. Rassilon Koronája segítségével. Az adatokkal való visszaélést szigorúan büntetik. A mátrix több történetben is fontos szerephez jutott, például az Arc of Infinity (A végtelenség íve, 1976) történetben, a 23. évadban (Egy Idő Lord tárgyalása alsorozat, 1986). Az új sorozatban az Időháború jóvoltából a mátrix sorsa sokáig ismeretlen volt, aztán kiderült, hogy az újra reinkarnálódott Mester egy szegmensét megkaparintotta. A 2015-ös évad utolsó részében megtudhattuk, hogy a mátrix és az azt őrző kolostorszellemek köszönik, jól vannak. A Mester a mátrixban való kutakodás közben talált egy titkosított részt, amelyből kiderült Gallifrey és az Idó Lordok, valamint a Doktor valódi története (Az időtlen gyermekek, 2020).

Medúza Kaszkád (Medusa Cascade)

Valahol a világűrben egy planetáris köd melletti csillagrendszer neve, ahol egy téridő repedés is húzódik.  Davros itt rendezte be az új dalek birodalom központját, s ide teleportáltak 27 bolygót egy planetáris gépezet elkészítéséhez. A Madúza Kaszkád háború során (Az ellopott Föld, Az utazás vége, 2008) itt semmisítették meg a Doktor és társai a dalekokat.

Melody

Amy Pond és Rory Williams lánya  River Song.

A Mester (The Master)

Egy másik Idő Lord, a Doktor réges-régi halálos ellensége még a Gallifrey bolygóról. A Mester és a Doktor között sok csatározás zajlott, többnyire patt helyzettel végződve, hogy aztán ismét előlről kezdjék. A gonosz és világuralomra törekvő Mestert azért többször is sikerült elpusztítani – látszólag, valami trükkel mindig megmenekült. Az új sorozatban előszőr a tizedik Doktorral a A dobok hangja (2007) és a Az idő vége (2009) történetben csap össze, majd a későbbi években Missy és O alakjában kellemetlenkedik. Bővebben...

Mickey Smith

Rose Tyler színesbőrű gyermekkori pajtása majd közeli barátja. A kissé mamlasz fiú egy autószerelő műhelyben dolgozott. A Doktor megjelenése után féltékenykedni kezd, mikor látja az egyre erősebb barátságot Rose és a Doktor között. Mickey először még gyáván visszautasítja a Doktor meghívását egy útra, idővel azonban fejlődik és egyre talpraesettebb lesz, bár még sokáig bántja barátnőjének elvesztése. Végül ő is csatlakozik a TARDIS legénységéhez, igaz, csak rövid időre, mert egy párhuzamos világbeli kalandot követően (A kiborgok kora, Az acélkorszak, 2006) ott marad és ő lesz a párhuzamos Londonban a kiborgok ellen küzdők vezére. Ismét felbukkan, mikor a nulltéren át érkező kiborgok megtámadják a  Torchwood 1 Intézetet (Szellemhadsereg, 2006). Ezután továbbra is a párhuzamos Földön ( Pete világa) marad egészen a 2008-as nagy dalek háborúig, ekkor visszatér ide, a szülő Földjére és később feleségül veszi Martha Jonest (Az idő vége 2, DW 2009).

Missy

A  Mester egyik utolsó, meglepő reinkarnációja.

Mouri

Az  Atropos temp­lomban székelő fehér leples lények, az arcukon függő­leges felirattal. Csak akkor láthatók, ha valaki a hatszögű platformjukra lép. Feladatuk az idő kontrollálása, folyásának ellenőrzése (2013-as DRW évad)

A Nagy Intelligencia, a Nagyhatalmú Létforma (Great Intelligence)

Egy testnélküli tudat­forma, amelynek egy másik tárgy vagy személy meg­szállása szük­séges, hogy környe­zetével kapcsolatba léphessen. A Doktor korábban kétszer is összefutott vele: The Abominable Snowmen (A szörnyű havasi emberek) (1967) részben az Intelligencia a tibeti Padmasambhava lámát szállta meg és mechanikus yetiket építtetett vele. Évtizedekkel később The Web of Fear (A félelem hálója) (1967) című részben egy őrmestert és egy professzort szállt meg, s háló formájában fenyegette a TARDIS-t. A Doktor akkori leírása szerint: "egyfajta formátlan, alaktalan, az űrben ködfelhőként lebegő valami, aminek csak értelme és akarata van". Ugyancsak visszatér a Downtime (1995) című spin-off filmben. (Ebben a Doktor nem szerepel, egykori társai, Lethbridge-Stewart tábornok és Sarah Jane Smith nélküle veszik fel a harcot.) A A hóemberek (2012) történetben Dr. Simeon és a hóemberek voltak az Intelligencia akaratának közvetítői, a Szent János csengői (2012) epizódban pedig Miss Kizzle. A Doktor és az Intelligencia közti végső összecsapásra a Doktor sírjánál kerül sor (A Doktor neve, 2013)

Nardole

Eredetileg  River Song társa volt és kissé csavaros úton lett a 12. Doktor társa. Megölték, de Hydroflax király testébe "feltöltve" megúszta a dolgot (River Song férjei, 2016) és később a 12. Doktor helyreállította eredeti testét. Egyelőre pontosabban nem lehet tudni, hová való eredetileg és merre kalandozott a Doktorral, mindenesetre a társa, segítője volt egy ideig, miközben a Doktor önkéntes esküjéhez híven a Földön maradt egy titokzatos széfet őrizni.

Nesztén Tudat (Nestene Consciousness)

Egyfajta anyagtalan, energiaformában létező ősi tudatforma, amely azonban szükség esetén alakot is tud ölteni. Ehhez előszeretettel vonzódik a műanyag dolgok iránt. A nesztén Tudat által animált, megelevenített műanyagemberek az autonok. A harmadik Doktor idején kétszer is megpróbálták megszállni a Földet, először műanyagmeteorokba zártan érkeztek a Földre (Spearhead from Space, 1970), másodszor egy készakarva meghagyott egységet élesztett fel a Földre érkezett Mester (Terror of the Autons, 1971), azonban a Doktor és a  UNIT elbántak velük. Harmadjára a kilencedik Doktor idején próbálkozott a nesztén újabb invázióval (Rose [A próbababák támadása], 2005). Az autonok római légiósokként ismét megjelentek a A Pandorica megnyílik (2010) c. részben, ekkor már tökéletes külsővel és emberi tudattal rendelkező műanyagemberek voltak.

Ohila

Ohila a  Karni Nővé­rek egyik főpapnője, aki a Doktorral való régi kapcsolatuk miatt meg­mentette a 8. Doktor életét, majd a 12. Doktornak segített a Davrosszal való konfrontációjakor. Azonban a nemtetszését is kifejezte, mikor a Doktor Clara halálát akarta volna visszafordítani. Aktív szerepe volt az utolsó nagy  Időháborúban és  Rassilon bukásában (Hell Bent (A pokol elvette), 2015).

Ontológiai paradoxon, idő­paradoxon (Bootstrap para­doxon)

Az időutazással kapcsolatos paradoxon, amikor két időben eltolt ok egyúttal egymás okozatai is. Például A visszamegy az időben és B-nek megtanítja az időutazás elméletét, így B később feltalálja az időgépészetet, ezért A majd visszamehet az időben B-hez és... Negatív formája eléggé közismert: valaki visszamegy az időben, és még a születése előtt megöli a saját apját, vagy megakadályozza, hogy a szülei találkozzanak. Az író fifikáján és találékonyságán múlik, hogy milyen csavarral tud egy ilyen paradoxont feloldani. Például Asimov a Halhatatlanság halála című könyvében az idő folyama nem merev, hanem rugalmas, és mindig úgy módosul, hogy paradoxon még készakarva se jöhessen létre: valami mindig közbejön és megakadályozza.

Ood [úd]

A Doktor és Rose először 2006-ban talál­koztak az oodokkal (A kép­telen bolygó, A sátán verme). Arc­csápokkal rendelkező jámbor humanoid faj. Alap­természetükhöz tartozik, hogy másokat önkéntesen szolgáljanak, nincsenek saját, egyéni kívánságaik, életük, sőt még gondoskodni sem tudnak magukról. Személyes nevük sincs, mivel ők "egyek". Empaták, vagyis egyfajta alacsony­szintű tele­pátiával érintkeznek egymás között. Az emberekkel egy fordítógömb segítségével kommu­nikálnak, amely egy hajlékony csővel a szájukhoz (?) van erősítve. A hivatalos 2007-es Doctor Who Évkönyv szerint az oodok hazai bolygója a Lófej ködben (ez csakugyan létezik) található, ahol a Kaptár Tudat (központi agy) irányította őket.

2008-ban a Doktor és Donna ismét találkozik velük a Az oodok bolygója c. epizódban. Itt derült ki, hogy az ood eredetileg nem szolgafaj volt. A gyarmatosító emberek tették őket azzá a Kaptár Tudat blokkolásával. A tolmács­gömbök pedig tulajdonképpen az eltávolított másodlagos agyukat helyettesítő implantátumok. A másodlagos agy eltávolításával vesztik el egyéni személyiségüket.

2009-ben az oodok a Doktort a bolygójukra hívják, hogy magyarázza meg a számukra érthetetlen fenyegető álmok jelentését (Az idő vége). A 11. Doktor szintén találkozik egy ooddal, mikor a "Ház" magához csalja (A Doktor felesége, 2011). Néhány pillanatra, rövid jelenetre azóta is fel-felbukkantak.

Osgood

Az új sorozatban a UNIT tudományos munkatársa, Kate Stewart asszisztense, A Doktor napja (2013) részben ismerhettük meg. A Doktor nagy rajongója, ruháján időnként felfedezhetők a korábbi Doktorok öltözékeinek jellegzetességei. A Halál a menyországban (2014) epizódban Missy elporlasztja, azonban ismét feltűnik a Zigon invázió (2015) történetben. Feltehetőleg az igazi énje vagy a zigon másolata halt meg, ez vezethetett az emberek és zigonok közti béke felrugásához.

Örvénymanipulátor (Vortex manipulator)

Kezdetlegesebb technológiájú időutazást tesz lehetővé ez a karra erősíthető kisméretű szerkezet, amely az időörvénnyel kölcsönhatva lehetővé teszi a gyors időugrást. A jövőbeli Időügynökök (pl. Jack Harkness kapitány a Torchwood sorozatban) állandó felszereléséhez tartozott. Az örvénymanipulátor többször is segített a főhösöknek, pl. a Doktort kereső River Song professzor nem egészen legálisan szerzett egyet magának (A Pandorica megnyílik, DW 2010), aminek később is többször hasznát vette. Egy lopott örvénymanipulátorral követte a TARDIS-t a Vércsalád is (A Vércsalád, DW 2007). Egy példányt Jack Harkness kapitány a UNIT fekete Archívumának adományozott, ‑Clara Oswald ezt használta, hogy a Doktor segítségére siessen (A Doktor napja, 2013). Mint kiderült, Missy, a Mester új inkarnációja szintén rendelkezik eggyel. A 13. Doktor pedig egy örvénymanipulátoros bűnözővel futott össze (Rosa, DW 2018)

Pandorica

A 2010-es DW évadban többször is említik, de csak az évad végén derül ki pontos miléte. Egy kinyithatatlan, áthatolhatatlan és a foglyát a végtelenségig életbentartó börtönkocka, amelyet a Doktor összefogott ellenségei készítettek és rejtették el valamikor az angliai Stonehenge alá. Létezését a Doktor is csak legendának tartotta. I.e. 102-ben a Doktort csellel belezárták, azonban Rory segítségével kiszabadult. A Pandoricának ezután fontos szerepe volt még Amy megmentésében és a 2. Big Bang-ben. (A Pandorica megnyílik, A Nagy Robbanás DW 2010)

Paternoster csapat (Paternoster Gang)

A Paternoster csapat a viktoriánus Londonban működő detektív csoport volt 1893 körül, nevüket onnan kapták, hogy központjuk a Paternoster Row nevű utcában volt. Tagjai a szilúr Madame Vestra, a társa (sőt annál kissé több...) Jenny Flint és a szontár Strax parancsnok. A csapat az Egy jó ember harcba száll (2011) epizódban, a Demon's Run-i csata során jött össze. Később a Hóemberek (2012) c. történetben ők beszélik rá a Doktort, hogy ne hagyja cserben az emberiséget. A Bíbor horror (2012) epizódban a sweetville-i események kivizsgálásába folynak bele és részük volt a Doktor neve (2012) komplikált történetben is. Legutoljára a Deep Breath (Mély lélegzet, 2014) részben dolgoztak együtt a Doktorral.

Pete világa (Pete's World)

Egy párhuzamos világegyetem, amelybe véletlenül került a TARDIS (A kiborgok kora, 2006). Az ottani világ, legalábbis London igen hasonlít az ittenire, bár vannak jelentős különbségek is: például Rose apja, Pete ott él, de nincs lánya, Anglia köztársaság lett, miután Viktória királynőt 1879-ben megölte egy farkasember, megalkották a kiborgokat, stb. Mickey a párhuzamos Londonban maradt s vezetője lett a kiborgok ellen harcoló szervezetnek. Pete világának fontos szerepe volt a Torchwood 1 megsemmisüléséhez vezető harcokban (Szellemhadsereg, A végítélet napja, 2006). Ekkor Rose Tyler is a párhuzamos világ lakója lett, s csak jóval később látogatott vissza erre a Földre, ismét a dalekok elleni hadműveletek során (A másik út, Az ellopott Föld, Az utazás vége, 2008).

Egyébként már korábban is előfordult, hogy a Doktor véletlenül átcsúszott egy párhuzamos világegyetembe: a harmadik Doktor egy, a náci diktatúrára emlékeztető Angliában járt (Inferno, 1970), a negyedik Doktor pedig az ún. E-világegyetemben kötött ki, ahol három történetben is kalandozott a társaival (Full Circle, State of Decay és Warriors' Gate, 1981).

Rassilon

Rassilon Gallifrey történelmének legnagyobb alakja volt. A Pythia legyőzésével véget vetett Gallifrey Sötét Korának, és két társával együtt létrehozta az Idő Lord civilizációt, ő fejlesztette ki az időutazás technológiáját és alkotta meg az első TARDIS-t. Ő volt az első Idő Lord. Sok ellentmondásos történet kering róla, eléggé kegyetlen volt. Halála után a Halott Zónában, a Sötét Toronyban helyezték nyugalomra, bár a pletykák szerint nem halt meg, csak örökre bebörtönözték, mások szerint pedig felfedezte az örök élet titkát. Valóban így lehetett, mert az Időháború során visszatért vagy visszahozták. Megpróbálta feltörni a Gallifrey körüli időzárat. Miután a Doktor megmentette Gallifrey-t, Rassilon igyekezett megtudni az ún. Hibrid titkát és a Doktort ki akarta végeztetni . Amikor azonban a hadsereg a Doktor mellé állt, elbukott és száműzték (Hell Bent (A pokol elvette), 2015). Bővebben itt

A Repedés (The Rift)

Téridő repedések

Részleg

Divízió

Retcon

A DW és TW sorozatbeli jelentése: olyan tabletta, amely amnéziát okoz, a közelmúlt eseményeit törli a memóriából. (Egyébként valójában a retroactive continuity rövidítése: filmsorozatokban, stb., valamilyen múltbeli esemény utólagos megváltozása, hogy összhangban legyen egy későbbi vagy mostani cselekménnyel.)

Dr. River Song

River Song archeológus professzor először a A kihalt könyvtár (2008) epizódban bukkan fel. Találkozásuk a Doktor életében az első, River életében az utolsó. A nő a személyes múltjából ismeri a Doktort az ő személyes jövőjében. Közelebbi, de rejtélyes kapcsolat lehetett (lesz) közöttük, mivel sok személyes dolgot tud a Doktorról, tudja a TARDIS-t kezelni, van  szónikus csavarhúzója. A Doktor idejében egyre később, River Song idővonalában egyre korábban többször találkoznak és csak évekkel később derül ki, hogy kicsoda is valójában River Song (Öljük meg Hitlert, 2011)

Bővebben (spoiler!)
River Song és a Doktor időben ellentétes találkozásait segít áttekinteni ez az ábra. (spoiler!)

Rory Williams

Rory a 11. Doktor úti­társának, Amy-nak a gyerek­kori barátja, majd vőlegénye és férje. Beteg­ápoló a leadworthi kórházban, s kezdetben eléggé félénk és csendes fiú benyomását kelti, aki mindössze nyugodtan szeretni Amy-vel élni. Később azonban kiderül, hogy tud bátor és határozott is lenni, sőt képes majd 2000 éven át vigyázni Amy-re, miközben a lány a Pandoricába bezárva sztázisban hever. A kapcsolata a Doktorral kezdetben eléggé feszült, mert vetélytársat lát benne, később azonban kifejezetten barátira fordul.

Rose Tyler

A 19 éves Rose a londoni Henrik's áruházban volt eladó, itt találkozott a kilencedik Doktorral és lett társa (Rose (A próbababák támadása), 2005). A dalekokkal vívott csata során Rose a TARDIS szemébe nézett, rövid időre az időörvény része lett, s néhány percig természet­fölötti erőre tett szert. Ez alatt hozta vissza a halálból Jack Harkness kapitányt, semmi­sítette meg a dalek flottát és indította el a "gonosz farkas" folyamatot. A Doktor megmentette ugyan Rose-t, ez azonban az életébe, illetve egy regenerációjába került. Az anyja, Jackie Tyler és a barátja, Micky Smith szintén sokat szerepelnek a történetekben. A tizedik Doktorral tovább járta a téridőt, míg végül a Torchwood 1 Intézet megsemmisülése során egy párhuzamos világegyetemben, Pete világában maradt (A végítélet napja, 2006), a mi világunkban hivatalosan meghalt. Az ottani Torchwood Intézethez csatlakozott és idővel odaát technikailag megoldották, hogy átlépjék a párhuzamos világok közti határt. Rose ekkor át-átlátogatott, először csak másodpercekre, később azonban tartósan is, sőt képes volt a párhuzamos idővonalakra is belépni (Donna világa, A másik út, 2008). Részese lett a nagy dalek háború eseményeinek és Davros legyőzésének (Az utazás vége, 2008). Végül végleg visszatért a párhuzamos világba a "klón" Doktorral. Bővebben

Ryan Sinclair

Egy áruházban dolgozott, mielőtt a Doktorral találkozott. Apai nagyanyja Graham O'Brien felesége, Grace volt, miután anyja meghalt és apjával való viszonya megromlott. Diszpraxiája (koordinációs zavara, "ügyetlen gyerek szindróma") miatt sok gondja volt, azonban eszes, tanulékony volt, jól értett a mechanikai dolgokhoz. Két évig volt a 13. Doktor útitársa.

Sarah Jane Smith

A fiatal újságírónő hosszú ideig volt a het­venes években a har­madik és negyedik Dok­tor útitársnője, majd a nyolcvanas években két mellékág (spin-off) történetnek is a főszereplője volt. A negyedik Doktor annak idején elég kurtán-furcsán vált el tőle. 2006-ban ismét összetalálkoztak egy londoni iskolában, azóta szent a béke. Szintén Sarah Jane a főszereplője a 2007-2011 közötti Sarah Jane kalandjai mellékág sorozatnak. Sarah Jane részese lett a Medúza Kaszkád háborúnak is (Az ellopott Föld, Az utazás vége, DW 2008). 2010-ben ismét találkozott a Doktorral és egykorábbi útitársával (A Doktor halála) Bővebben

Skaro

A dalekok "szülő­boly­gója", ahol az őslakó kaledek és thalok atom­háborúja során Davros létrehozta a dalekokat. Az elpusztult bolygón a magukra maradt dalekok felépítették a városukat, majd elhagyták, visszatértek, megint elhagyták, stb. A régi DW sorozatban a bolygó végül teljesen megsemmisült. A Doktor több reinkarnációja különböző időkben többször is meglátogatta a bolygót. Az új sorozatban ismét szerepel, az Asylum of the Daleks (A dalekok menhelye, 2012) részben látható a teljesen megsemmisült, elhagyatott bolygó, amelyet aztán a dalekok az Időháború után újjáépítettek. A bolygó történetében azonban több ellentmondás is van. (Lásd itt valamint a wikipédia cikkében. Képek

Síró Angyalok (Wheeping Angels)

Az új DW sorozat talán legsikeresebb szüleményei. A világegyetemmel majdnem egyidős gyilkos lények, akik "kvantum-kötött" állapotban léteznek: ha valaki meg­figyeli, látja őket, akkor a téridőnek csak egy fix pontját fog­lal­hatják el és kőszobornak tűnnek. Ha senki sem figyeli meg őket, szabadon mozoghatnak. Arcukat mindig eltakarják, hogy véletlenül szembe ne nézzenek egymással, mert akkor örökre szobor állapotban maradnának. Áldozatukat megölik vagy a téridő más pontjára lökik, s az ekkor felszabaduló potenciális időenergiát hasznosítják. Képesek azonban az elektromos energiát is elszívni, például fényforrásokból, valamint az őket nézők szemén keresztül annak tudatába férkőzni. Ugyancsak képesek közvetve, egy TV képen vagy róluk készült rajzon keresztül is behatolni valahová.

A Doktor és Martha a Pislantás (2007) részben találkozott velük először és sikerült négyüket tőrbecsalni. Az angyalok ideje és a Hús és kő (2010) c. történetekben az újjáéledni kívánó Angyalokkal a Doktor és River Song száll szembe, majd New Yorkban került sor egy végzetes összecsapásra. (Az angyalok manhattani támadása, 2012). Egy-egy rövid pillanatra több helyen is felbukkantak, pl. az Osztály (Class) mellékág 2016-os befejező epizódjában. Ismét megjelentek a 2021-es DW évadban, elsősorban Az angyalok faluja c. epizódban állnak a történet középpontjában. Ekkor kiderült, hogy (legalábbis egy részük) a  Divízió szolgálatában áll.

Stormcage

A Stormcage bolygón volt a galaxis legbiztonságosabb börtöne, ahol a különlegesen veszélyes bűnözőket tartották fogva. River Song is jóideig itt volt bebörtönözve a Doktor állítólagos meggyilkolása miatt. A 13. Doktor is összefutott egy Stromcage-ről feltételesen elengedett bűnözővel. (Rosa, 2018)

Szilúrok (Silurians)

Az emberi fajnál korábbi, a Föld őskorában élt gyík­emberek, akik egy kis­bolygó várt ütközése miatt földalatti telepeiken évmilliókra hibernálták magukat. A harmadik Doktor és a UNIT találkozott velük először, egy angliai barlang mélyén éppen ébredező csoporttal (Doctor Who and the Silurians (Doktor Who és a szilúrok), 1970). A szilúrok akkor egy baktériumfegyver bevetésével akarták volna a "beszélő majmokat" elpusztítani. A Doktor kezdetben a földtörténeti szilúr korból valónak vélte őket, s bár később kiderült, hogy tévedett, a név a gyíkembereken (homo reptilia) ragadt. A harmadik Doktor később az emberek által csak tengeri ördögöknek hívott közeli rokonaikkal is találkozott (The Sea Devils (A tengeri ördögök), ekkor a Mester is segített nekik a Föld feletti uralom visszaszerzéséért, persze hiába). Az ötödik Doktor a közeljövőben játszódó Warriors of the Deep (A mélység harcosai) (1984) történetben megakadályozza, hogy egy megint ébredező csapatuk a földi nagyhatalmak feszültségeit kihasználva atomháborút robbantson ki. A szilúrok 2010-ben ismét felbukkantak egy, a Föld köpenyének átfúrását célzó kísérlet során (Az éhes Föld, Hideg vér). Egy Madame Vastra nevű szilúr a Demon's Runon lezajlott ütközetben a Doktor szövetségese volt (Egy jó ember harcba száll, 2011). A Dinoszauruszok egy űrhajón (2012) történet pedig egy ősi szilúr űrhajón játszódik. A szilúrok a filmeken kívül több könyvben és hangjátékban is szerepeltek. (Bővebben)

Szlitén (Slitheen)

Először a 2005-ös évadban bukkantak fel, azóta több filmepizódban és könyvben is szere­peltek, sőt a Sarah Jane kalandjai mellékágban többször is. A szlitének a Raxacoricofallapatorius bolygón élő, az embernél nagyobb, nagy szemű karmos lények. Különleges kompressziós technikájukkal képesek testüket össze­nyomni és ember­bőrbe bújni. Több, mint kétes keres­kedelemmel, rabló­gazdál­kodással foglalkoznak és céljaik érdekében semmi bűnténytől sem riadnak vissza. Barna színű rokonaik a blaterének (Blathereen) (Az ajándék, SJA 2009), de ők se sokkal jobbak.

Szónikus csavarhúzó (Sonic screew­driver)

Bár már a második Doktor is használta, a harmadik, negyedik, kilen­cedik és tizedik Doktor kedvenc szerszáma. A hasznos kis zümmögő szerkentyűvel, ami leginkább egy lézermutató és egy fogorvosi fúró keresztezésének tűnik, a Doktor zárakat nyithat, elektromos berendezéseket javíthat vagy éppen ronthat el. Többször meg­semmisült vagy elveszett, ilyenkor a Doktor kis változtatással újat készített.

Hasonló szónikus szerkentyűkből több is akadt: Sarah Jane Smith szónikus ajakrúzsa (SJA sorozat), szónikus toll (Bűntársak, 2008), szónikus kés (City of Death, 1979), szónikus lándzsa (The Monster of Peladon, 1974), stb.

Szónikus ajakrúzs (Sonic lipstick)

A szónikus csavarhúzóhoz hasonló hasznos mütyür, amit Sarah Jane Smith kapott valamikor a Doktortól (A bane invázió, SJA 2007).

Szontár (Sontaran)

A Sontar bolygó erős alkatú, nagyfejű huma­noid lakói, a szon­tárok először 1973-ban buk­kantak fel (The Time Warrior), majd utána még több epizódban is kelle­met­lenkedtek (The Sontaran Experiment (1975), The Invasion of Time (1978), The Two Doctors (1985)), sőt néhány könyvben is szerepeltek. Ismét felbukkantak a 2008-as A szontár hadművelet és A mérgezett ég epizódokban – megtámadták a Földet, de a Doktor és a  UNIT végül elbánt velük. A csata egyetlen túlélőjét, a Földön bújkáló és bosszúra készülődő Kaagh tábornokot  Sarah Jame Smith és társai űzték el (Az utolsó szontár, SJA 2008). Egy Strax parancsnok nevű szontár a Devils Runon lezajlott ütközetben a Doktor szövetségese (Egy jó ember harcba száll, 2011), a 19. századi Londonban pedig  a szilúr Mme. Vastrával együtt titokzatos ügyekben nyomoz (A hóemberek, A bíbor horror, 2013). Az  Áramlattal kapcsolatos eseményeknek is résztvevői (2021-es DW évad).

A harcias szontárok katonai állam­szervezetben élnek (hasonlóan a Star Trek klingonjaihoz). Évezredek óta harcban állnak a rutánokkal, változó sikerrel mind két fél részéről. Egy ízben még az Idő Lordok bolygóját, Gallifrey-t is elfoglalták, igaz, csak nagyon rövid időre. Állítólag nem szexuális úton, hanem klónozással szaporodnak, a táplálkozáshoz a hátukon egy külön testnyílásuk van, egy erre mért erős ütéssel el lehet őket kábítani.

Kép

Swarm

Társával, Azure-ral együtt a Pusztítók (Ravages) egyike. Az Idő Lordok ellenségei voltak az ősidőkben, ellenezték az idő Mourik általi megzabolázását. Az atroposi csatában legyőzte őket a Divízió és a Menekülő Doktor. Évmilliók múlva kiszabadulva bosszút igyekeztek állni rajtuk. Ehhez felhasználták az  Áramlatot és ismét megpróbálták szabotálni az  Atropos templomot. Egyetlen érintéssel hamuvá tudtak bárkit változtatni, s tetszőlegesen teleportálódhattak a téridőben.  Foglyaikat Utazókban tárolták.

Szövetkompresszor, szövet­tömörítő (Tissue comp­ression eliminator, TCE)

A Mester régi fegyvere ellenségei el­tűntetésére. A kis kézi szerkentyűvel áldozatát baba vagy még kisebb nagyságúra zsugoríthatja (aki persze ezt nem éli túl). Áldozatát sokszor a helyszínen hagyja egyfajta névjegyként a Doktor bosszan­tására. Az új sorozatban Harold és Missy formájában nem használta, de ismét felbukkant a 12. évad első epizódjában.

TARDIS

A legfontosabb kellék, a Doktor kék rendőrségi telefonfülke kinézetű időgépe. Részletesen lásd a főoldalon és itt.

Tengeri ördögök (Sea Devils)

A szilúrokhoz hasonló, az emberiségnél régebbi, fejlett technológiával rendelkező hüllőszerű faj (Homo reptilian). Tenger alatti kolóniákban éltek, hibernálásban töltöttek évmilliókat (legalábbis egyes csapataik), s csak a Mester ébresztette fel őket (The Sea Devils – A tenger ördögei, 1972), hogy az emberek elleni harcra késztesse őket. A 3. Doktor idején megint megpróbálták visszaszerezni az uralmukat a Föld felett (Warriors of the Deep – A mélység harcosai, 1984). A 19. században, Kínában a 13. Doktor ismét csetepatézott velük (Legend of the Sea Devils – A tengeri ördögök legendája, 2022). A szintén régóta ismert szilúrok rokonai. Míg ez utóbbiak teljesen alkalmazkodtak a szárazföldi élethez, a tengeri ördögök kétéltűek maradtak. (Bővebben)

Téridő repedések (Space-time rift)

Bár a sorozat egészében jó néhány történetben fordulnak elő különféle hibák a tér és idő szövetében, az új sorozatban az alábbi három lényeges, több történetben is szereplő téridő repedésről esik szó:

  • Cardiff, Wales – A kilencedik Doktor 1869-ben találkozik először a Cardiffon áthaladó repedéssel (A testrablók, DW 2005), majd napjainkban is (A nagy durranás, DW 2005; Utópia, DW 2007). A repedés, amely egyfajta féregjáratnak is tekinthető, időnként aktiválódik és ekkor különféle földönkívüli tárgyak, lények pottyanhatnak rajta keresztül Cardiffba, vagy az időben összekuszálhat helyszíneket, esemé­nyeket. A cardiffi repedés és követ­kezményeinek tanulmányozására, kivédé­sére alapították a Torchwood Intézet harmadik egységét, erről szól a Torchwood spinoff sorozat első két évada és az eddig megjelent Torchwood-könyvek is.
  • A Medúza Kaszkád szintén egy téridő repedésnél található. Erről nincs túl sok információnk.
  • A 2010-es DW évad átívelé­seinek fontos eleme. 1989-ben a Doktor egy apró, de a későbbiekben még sok problémát okozó téridő résre bukkan jövendő útitársa, Amy Pond házában (A tizenegyedik óra, DW 2010) A repedés látszólag követi Amy-t és szerepe van abban, hogy Amy miért nem emlékszik lényeges múltbeli eseményekre, hová lettek a szülei, stb. Az időutazások során a repedést legelőször 1941-ben, legkésőbb az 51. században észlelték. Bár kiderül, hogy a repedés oka a TARDIS 2010. június 26-i felrobbanása és sikerül a rést végül bezárni, a következményeit felszámolni (A Pandorica megnyílik, A Nagy Robbanás, DW 2010), a robbanáshoz vezető fő ok nem teljesen tisztázott.

Torchwood intézet (Torchwood Institute)

A 2006-os évadban találkozhatunk először az angliai szupertitkos kutatóintézettel (más államok és az ENSZ sem tudnak róla, bár az UNIT-tal van némi kapcsolata), amely a földönkívüli eredetű dolgokkal, tárgyakkal, azok lehetséges felhasználásával foglalkozik. Még Viktória királynő alapította 1879-ben a Doktorral történt találkozása után (Fogak és karmok, 2006). Az intézet "a titokzatos dolgok kutatásával fog foglalkozni, valamint várni fogja a Doktort, ha esetleg visszatérne valamikor". A nyilvánosság szemében Torchwood egyfajta szuperelit katonai-rendőrségi alakulat, ha valaki kívülálló véletlenül túl sokat tudna meg róla, emlékezetkiesést okozó tablettát kap. Eddig öt egységéről tudunk:

  • Torchwood 1, London – 2006-ban elpusztult (A végítélet napja, DW 2006).
  • Torchwood 2, Glasgow – Csak annyit tudunk róla, hogy egy Archie nevű "nagyon különös ember" vezeti.
  • Torchwood 3, Cardiff – 2000-től Jack Harkness kapitány vezeti s itt játszódik a Doctor Who sorozat Torchwood című oldalága. 2009-ben elpusztult (Children of Earth, TW 2009).
  • Torchwood 4 – a helye ismeretlen, állítólag "eltűnt, hiányzik".
  • Torchwood India, New Delhi – 1924-ben Jack Harkness kapitány bezáratta. Azonban titokban, egy időbuborékba zárva tovább működött. 2009-ben mozgolódni kezdett, azonban Jack és társai felfedezték és befagyasztották az időben, az épületben és udvarán továbbra is 1924-et írnak (Golden Age, TW Audio 2009).

A "Torchwood" szó egyébként a "Doctor Who" anagrammája.
Bővebben az angol Wikipediában és a Doctor Who wikiben.

Trickster

A világegyetemet káoszba dönteni és lerombolni akaró lény, a Sötétség megteste­sítője, aki képes személyeket az időből kivonni, s így a történelmet az ő kedvének megfelelő irányba terelni. Egyelőre csupán spekuláció, hogy azonos-e a régi Doctor Who sorozat Fekete Őrzőjével (Black Guardian). Arcán nincsen szem, fogai hegyesek és fekete vagy fehér csuhában jelenik meg. Sarah Jane Smith-t többször akarta csapdába ejteni, hogy rajta keresztül a Doktorhoz férkőzzön. Személyesen eddig három SJA epizódban szerepelt (Mi történt Sarah jane-nel?, Sarah Jane Smith megkísértése, Sarah Jane Smith esküvője) és egy DW részben utaltak rá (A másik út, 2008)

UNIT

Főleg a harmadik Doktor földi száműzetésének idején, (1970-1974 környékén) volt központi szerepe az ENSZ titkos katonai különleges szervezetének, az UNIT-nak (korábban United Nations Intelligence Taskforce, Egyesült Nemzetek Felderítő Különítménye, újabban Unified Intelligence Taskforce), melynek feladata a Földet fenyegető külső veszélyek felderítése, elhárítása. Részletek

Utazó (Passenger)

Egyfajta humanoid formájú, de végtelen belső térrel és benne szimulált világgal rendelkező élő tartály. Az Utazókat Swarm és Azure használta foglyaik szállítására (DRW 2021-es évad)

Veil

Egy gyíkember kinézetű faj, különös képességük, hogy "belebújhatnak" más élőlényekbe és elrejtőzhetnek bennük, a tudatukat is átvehetik. A veilek bolygója csillagászati okok miatt megsemmisült, mindössze 100-an menekültek meg egy űrhajóban. Egy Androvax nevű veilnek annyira elvette az eszét fajának pusztulása, hogy 12 bolygót is megsemmisített. Ezért galaxisszerte üldözték. A  judoon rendőrök elfogták, de űr­hajójuk szerencsétlenül járt és Androvax a Földön megszökött.  Sarah Jane és társai segítettek elfogni (A judoonok foglya, SJA 2009). Androvax később megszökött börtönéből és a Földre jött, hogy az itt egy hiperdimenziós rejtekhelyen elrejtett veil űrhajót megszerezze és megmentse faját a teljes kihalástól. Ebben Sarah Jane és csapata segített neki (A titkok pincéje, SJA 2010).

Vinder, Inston-Vee

A 2021-es DRW évad eseményeinek akaratlan részt­vevője.  Bel férje, a dalekok ellen még együtt harcoltak, azonban elszakadtak egymástól. A Nagy Kígyó űrflottájához kerül, majd a Rose mélyűri őrállomáson szolgál, mikor menekülni kényszerül az  Áramlat elől és az  Atropos templomba sodródik. Ettől kezdve részese lesz a Doktor küzdelmének. Egyúttal Belt is keresi. Foglya lesz egy  Utazónak is, s miután a Doktor kimenti, végre összetalálkozik Bellel.

Wilfred "Wilf" Mott

 Donna Noble anyai nagyapja. A Doktorral először a Az elkárhozottak utazása (2007) részben fut össze. Amatőr csillagász. Részt vett a dalekok elleni küzdelemben (Az ellopott Föld, 2008). 2009-ben aktív részese a  Mesterrel és az Idő Lordokkal kapcsolatos eseményeknek (Az idő vége, 2009)

Zigon (Zygon)

A zigonok bolygója nap­kitörések miatt elpusztult (mint később kiderül, ez állítólag az Időháború követ­kezménye volt), és a menekülők egyik sérült űrhajója kényszer­leszál­lást hajtott végre a Földön a 12. században. A hajó a skóciai Loch Ness tóban kötött ki. A zigonoknak biológiai technológiájuk volt, organikus kinézetű gépekkel. Rövidebb ideig képesek más élőlények alakját is magukra ölteni (ehhez azonban élnie kell az "eredetinek"). A hajójukon egy skarasen nevű kígyószerű kiborg is volt, ez volt az alapja a loch ness-i szörnyről szóló legendáknak. Lassan, de biztosan készülődtek a Föld meghódítására. A 4. Doktor és a UNIT fékezte meg és űzte el őket (The Terror of the Zygons, 1975). Szóba kerültek a 10. Doktor egyik mini-epizódjában is (Attack of the Graske, 2005, A Hármak ereje (2012) epizódban megemlítik, hogy a Savoy hotel alatt eltemetve egy zigon űrhajó van. A történetben szereplő zigonoknak azonban mind emberi formájuk van. Ismét személyesen megjelentek az évfordulós különrészben (A Doktor napja, 2013), ekkor egy titkos békeszerződés keretében 2 millió zigon élhetett a Földön ember formában. Az ebből adódó problémákról a Zigon invázió (2015) történet szól. A zigonok több könyvben és hangjátékban is szerepeltek.

Zsebóra (Fob watch, pocket watch)

Sok korábbi Doktornak volt zsebórája, van azonban egy különleges darab is. Ha egy Idő Lord rejtőzködési célból hosszabb időre külsőleg és tudatilag is teljesen átváltoztatja magát egy  kaméleon ív segít­ségével, eredeti szemé­lyisége és emlékei egy apró, látszatra közönséges kis tárgyba, egy bioadat modulba kerülnek mentésre. A Doktor esetében ez általában egy zsebóra kinézetű szerkezet (bár a Menekülő Doktornál egy tűzriasztó volt). Kinyitva az adatok visszakerülnek az Idő Lordba, eredeti tudata visszatér. (Emberbőrben, Utopia, 2007, A judoonok üldözöttje, 2020, Az Áramlat túlélői, 2021)

 


A–C    D–G    H–M    N–S    T–Z