Doctor Who
Ki vagy, Doki?

A Doctor Who fansite in Hungarian to help the continuosly increasing number of fans of the Doctor. Apart from a very tiny number of fans, the Doctor Who universe and the old series were completely unknown in Hungary before 2005.


Hírek

Norfren néhány Doctor Who fantasy képe. Az egyik néhány fénykép a Doktor egy régi fénykép­albumából, a másik kísérletezgetés egy AI kép­generátorral oda-vissza.

A Doktor elfelejtett fényképalbuma
AI Barangolás a TARDIS-szal

Bevezetés

A Doctor Who a világ legrégebben futó science-fiction televíziós sorozata, 2023 ősszel fogja ünnepelni a 60 éves évfordulóját. Az angol BBC készítette sorozatot 1963-1989 között 26 éven át sugározták. 1996-ban született egy önálló film, s végül hosszú szünet és vajúdás után 2005-ben ismét visszatért tévésorozat formájában.Tovább...


A vártnál nagyobb ováció és siker ered­mé­nyeképpen megszülettek a 2006-2021-es évadok is. Bár időutazós témája és a földönkívüliek miatt a sci-fi kategóriába sorolják, sok régebbi része inkább az akció-kaland vagy gótikus-horror irányba tolódott el. A legutóbbi pár évadnál a "science" már többnyire elmarad és a fantasy, meseszerű és űroperett elemek keverednek.

Magyarországot sajnos teljesen elkerülték a korábbi évadok, úgyhogy nagyon kevesen ismerték a szimpatikus Doktor tér- és időbeli kalandozásait. Az 1996-os Doctor Who film (nyolcadik Doktor) ugyan nálunk is megjelent VHS kiadásban, de az előz­mények ismerete nélkül a levegőben lógott. Az új 2005-ös sorozatot 2006-ban a Cool TV és az RTL Klub mutatta be "Ki vagy, doki?" címmel, azonban a kereskedelmi tévék szokott módján csak odacsapták a képernyőre minden magyarázat nélkül. Az átlag magyar néző nem tudta, hogy ez egy hatalmas háttérrel rendelkező régi angol kultikus sorozat, ezért az egész történet, Doctor Who világa a levegőben lógott a számára. A további új évadok szintén csak pár éves késéssel voltak láthatók. A kapcsolódó két új melléksorozat, a Torchwood és a Sarah Jane Adventures is jócskán megkésve jelent meg nálunk, a régi sorozat bemutatására pedig nálunk reménytelen dolog várakozni, ez ügyben mindenki saját magára van utalva. Angliában viszont egymás után adják ki dvd-n a 40-50 évvel előtti részeket felújítva.

A 2005-os új Doctor Who évad az RTL Klub suta magyarosításában a "Ki vagy, doki?" címet kapta – bár világszerte annyira megrögzült az eredeti cím (másrészt az RTL Klubnak semmi köze a többi filmhez, könyvhöz, az egész Doctor Who-világhoz), hogy jobb azt használni. A történetek a Doktorról szólnak, egy Idő Lordról (Time Lord, avagy Idő Úr, ha így jobban tetszik), akinek hazája a távoli Gallifrey nevű bolygó volt.

A tizenöt eddigi Doktornak és közel negyven útitársának térben és időben a számtalan gonosz – emberek, idegenek és mások – elleni harca a műfaj eddigi legnagyobb, ha nem is a leglátványosabb alkotása. Doctor Who azonban nem csak filmen, hanem rengeteg könyvben, hangjátékban, sőt képregényben és számítógépes kalandjátékokban is elérhető rajongói számára.

A sorozat sohasem a technikai csodákra, különleges filmeffektusokra összpontosított (bár 2005-ben az új sorozatot azért ilyen szempontból a kor szín­vonalára hozták), inkább a főhős magával­ragadó személyisége, furfangos észjárása és az izgalmas történet volt hivatott a nézőket megragadni. A BBC eredetileg kifejezetten hétvégi családi sorozatnak szánta, nagymamától unokáig. Persze azért az alkotók vigyáztak rá, hogy legyen benne borzongató elemből is mindig egy kicsi. Hál'istennek az új sorozat részei sem amerikai, hollywoodi stílusban készültek – legalábbis a 2020-as évekig. A legutóbbi évadokra egyre inkább jellemző a "sci" elmaradása, a nagy durranások és csinnadratta hajszolása, cserébe a történetek többsége kidolgozatlan, sok bennük az elvarratlan szál, a félmondatban odavetett érthetetlen magyarázat, a korábbi események felrugása.

A Doktor

Saját magát csak "Doktornak" hívja, a valódi neve sohasem derült ki. Egy renegát és önkéntes száműzetésbe vonult Idő Lord a Gallifrey bolygóról. Valamikor hajdanán a Doktor összetűzésbe került hazája vezető köreivel és egy elcsaklizott időgépen, a TARDIS-on elmenekült.Tovább...


A dolog azonban túl komoly nem lehetett, mert a későbbiekben a Doktor szolgálatait többször is igénybe vették az Idő Lordok, cserébe viszont hagyják a Doktort továbbra is szabadon kóborolni. Bár az Idő Lordok szigorú szabályai szerint nem szabad beavatkozni a világegyetem menetébe, más népek ügyeibe, a Doktor mindig védelmébe veszi a gyengéket a sötét erőkkel szemben, s mindenütt otthagyja egyéniségének letörölhetetlen nyomait miközben keresztül-kasul utazik a világegyetemben. Az Idő Lordok különleges szervezetük, fiziológiájuk révén képesek arra, hogy halálos sérülések esetén szervezetük regenerálódjon és új emberként, új fizimiskával szülessenek újjá, így a mi fogalmaink szerint halhatatlanok (legalábbis a természetes halál szemszögéből). Az új évadok is nem egyszer úgy végződnek, hogy a Doktornak saját életébe kerül társai megmentése, vagyis kerülne, ha nem regene­rálódhatna. Bár az Idő Lordok külsőleg tökéletesen földi ember kinézetűek, belsőleg lényeges különbségek vannak, például két szívük van és másodlagos légzőrendszerük is.

Hogyan utazik a Doktor a térben és időben?

Az Idő Lordok a TARDIS-nak (Time And Relative Dimension In Space) nevezett időgéppel utaznak (ami néha űrhajóként is működhet, ha éppen a világűrben materi­alizálódik). A Doktor időgépe sajnos egy nagyon régi modell és már nem működik tökéletesen.Tovább...


Maius Intra
Qua Extra
A TARDIS ún. transz­cendens dimenziójú szer­kezet – így magya­rázható az a furcsa tény, hogy belül sokkal nagyobb, mint kívül (ez az Idő Lordok különleges találmánya). A belső rész, a kontroll­központ és a sok egyéb helység saját, külön dimen­zióban helyezkedik el. Kívül viszont igen kis méretű. Kaméleon-áramköre segítségével alkalmaz­kodni tud a környezetéhez, észrevétlenül beleolvadni, például az ókori Görögországban landolva egy korintoszi oszlop alakját veheti fel. Egy 1963-as londoni út során azonban az álcázó kaméleon-áramkör véglegesen meghibásodott és a TARDIS egy kék angol rendőrségi telefonfülke formájában rögzült (ezekből a valóban létezett utcai nyilvános telefonfülkékből vészhelyzet esetén direkt lehetett hívni a rendőrséget). Az irányítókonzol közepén levő idő-rotor mindig fel-le mozog, amikor a TARDIS úton van, s induláskor és érkezéskor jellegzetes dübörgő-vonyító hangot ad (ez a hang szent és sérthetetlen, a 60 évvel ezelőtti legelső résztől kezdve ugyanaz. A sorozat szignálját többször is áthangszerelték, azonban a melódia szintén változatlan.)

Lásd bővebben még itt.

Miért játszotta annyi különböző színész a Doktort?

Természetesen egy ilyen hosszú sorozatot nem tud egyazon szereplő­gárda végig­játszani. A Doktort eredetileg egy idős színész, William Hartnell játszotta. 1966-ban gyenge egészségi állapota miatt nem vállalta a további szereplést, s egy másik színészt választottak utódjául.Tovább...


Hogy a változást a történetbe beágyazhassák, az írók kitalálták a regeneráció képességét – vagyis ha egy Idő Lord túl öreg lesz, vagy életveszélyesen megsebesül, szervezete kissé megváltozott formában és személyiséggel újjászületik. A Doctor Who témakörben ezért beszélnek sokszor "negyedik Doktorról", "kilencedik Doktorról". Sose felejtsük el tehát, hogy végig ugyanarról a személyről van szó! Az újjászületett Idő Lord kinézete véletlenszerű lesz, azonban volt rá példa, hogy ha a regenerációt készakarva indítja el, megválaszthatja új alakját. Az Idő Lordoknak eredetileg 12 regenerációra való "töltete" volt, azonban az új sorozatban ezt muszáj volt valahogy kicselezni.

Hány Doktor volt eddig?

Némi bizonytalanságot okoz, hogy a fő filmsorozaton túl volt néhány oldalhajtás is (filmek, hangjátékok, stb.). Azonban általánosan elfogadott, hogy eddig tizenöt plusz két "hivatalos" Doktor volt, akiket William Hartnell, Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker,Tovább...


Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith, Peter Capaldi, Jodie Whittaker és Ncuti Gatwa személyesített meg a képernyőn. Közülök korábban a göndörhajú, hosszú sált viselő negyedik Doktor, Tom Baker volt a legnépszerűbb (1974-1981). Eccleston játszotta az új 2005-ös, Tennant a 2006-2009-es, Smith a 2010-2013-as, Capaldi a 2014-2017-es évadok főszerepét, s 2018-2022 között Jodie Whittaker alakította a tizenharmadik Doktort. A tizenharmadik Doktor meglepő formában született újjá és még meglepőbben "távozott".

Mint utólag kiderült, a Doktornak volt egy (rövid?) inkarnációja a nyolcadik és kilencedik inkarnácója között, őt egyszerűen csak Háborús Doktornak nevezik. 2020-ban pedig felbukkant egy első előtti Doktor is.

                                      

Klikkelj vagy érintsd meg a képeket

Kikkel utazott a Doktor?

A Doktor – a régi sorozat egyetlen egy történetének, a 8. Doktor egyetlen filmjének és az új sorozat néhány különrésze kivételével – mindig egy társsal (asszisztenssel) utazott, akik általában csinos hölgyek voltak, többnyire a mai Földről, néha a múltból vagy jövőből.Tovább...


Voltak azonban más bolygókról valók is. Az is megesett, hogy egyszerre két hölgy is tartozott a Doktor "háreméhez". Ráadásként néha azért akadtak férfi útitársak is, ők azonban többnyire csak rövidebb ideig voltak a TARDIS vendégei. Bár kissé bizonytalan a meghatározás, de általában azokat tekintjük útitársnak, akik legalább kétszer voltak a TARDIS utasai és többnyire feltételezhető, hogy két filmbeli történet között esetleg még sok más helyen is jártak együtt. Néha egy-egy ismert történelmi személyiség is megfordult a TARDIS-ban, a hatodik Doktor például a fiatal H. G. Wellsszel tett egy fordulót. Azonban a Doktor Marco Polótól Churchillig és Hitlerig sok ismert emberrel összefutott, például a kilencedik Doktor Dickensszel találkozott, a tizedik pedig Shakespearnél és Agatha Christie-nél tette tiszteletét, a tizenkettedik pedig Edisonnal, Teslával, Lord Byronnal és M. Shelley-vel találkozott. Külön figyelmet érdemel K-9, a negyedik Doktor robotkutyája, "aki" az egyik 2006-os epizódban is felbukkant, majd többször is a Sarah Jane kalandjai mellékágban. A 2008-2009-es különrészekben, bár mindig volt női főszereplő, a Doktor egyedül utazgatott. 2010-től aztán csatlakozott hozzá Amy Pond, majd mások.

Útitársnők

                                                                       

Útitársak

                 

                 

Társak

     

Klikkelj vagy érintsd meg a képeket

Útitársak és barátok

A legelső évadokban útitárs volt a Doktor unokája, Susan is, azonban sose derült ki, hogy valóban vérszerinti nagyapja volt-e a lánynak. A sorozatban szigorú szabály volt eddig, hogy a Doktor és útitársnői között semmiféle románc, gyengéd kapcsolat nem alakulhat ki.Tovább...


A 2005 és 2006-os évadban az útitárs Rose Tyler (Billie Piper), akivel a Doktor láthatólag jóban volt, ez a kapcsolat azonban inkább egyfajta apa-lány kapcsolatnak felel meg, igaz, az elválás elég könnyes volt… A későbbi útitársakkal is elcsattant egy-egy csók, ezekhez azonban a Doktor mindig adott tudományos indokot is. Felbukkant az új sorozat néhány korábbi részében az újságíró Sarah Jane Smith (Elisabeth Sladen) is, aki még a harmadik és negyedik Doktorral járta a téridőt, mostanában pedig más régi útitársak is tiszeteletüket tették.

A régi sorozatban nem sokat tudhattunk meg az útitársak múltjáról, magánéletéről, családjáról. Az új sorozatban ez határozottan másképp van. 2005-2006-ban Rose anyja és kissé mamlasz barátja, Mickey szinte minden részben szerepelnek. 2008-2009-ben, majd 2023-ban Donna anyja és főleg nagyapja jut párszor szóhoz. 2010-2012-ben Amy és Rory ugyancsak csavaros módon beágyazódnak az idő folyamába. Egyik-másik mostani részben is fel-felbukkan néha a UNIT, az ENSZ földönkívüli jelenségekkel foglalkozó titkos katonai különleges egysége, a korai hetvenes évekbeli epizódokban azonban gyakran szerepeltek Lethbridge-Stewart dandártábornokkal az élen.

Néha egy-egy másik Idő Lorddal is összefutott a Doktor. Állandó ellenségéről, a Mesterről bővebben is írunk. A többiek, például Omega (The Three Doctors, 1973, Arc of Infinity, 1983), Mortimus, a Szerzetes (The Time Meddler, The Daleks' Master Plan, 1965), Rani, egy Idő Lady (The Mark of the Rani, 1985, Time and the Rani, 1987), Morbius (The Brain of Morbius, 1976), Rassilon (The End of Time, 2009) is általában rossz szándékúak. Viszont egy K'Anpo névű, visszavonultan élő tibeti szerzetesről kiderül, hogy Idő Lord, sőt a Doktor egyik tanítója volt (Planet of the Spiders, 1975). Hasonlóan egy jószándékú renegát Idő Lord Azmael (The Twin Dilemma, 1984). Egy Idő Lady, Romana is hosszabb ideig volt a negyedik Doktor útitársa. (Olyannyira, hogy az őket alakító Tom Baker és Lalla Ward végül a valóságban is összeházasodtak.) Idő Lordok szerepelnek természetesen a Gallifrey bolygón játszódó történetekben is.

Az egész Doctor Who-világnak azonban sokkal több szereplője van. Máshol is írtuk, hogy a filmeken kívül rengeteg hang (rádió)játék és könyv is született és születik (spin-off sorozatok), bár ezeknek csak kis részét tekintik autentikusnak. Voltak olyan kitartó útitársak is, például Erimem, egy i.e. 1400-ból számazó egyiptomi hercegnő vagy Dr. Evelyn Smith történészprofesszor, akik csak a BBC rádiójátékként megvalósított történeteiben szerepeltek. Ezekből a filmbeli szereplők elő- és utóéletéről is sok dolog megtudható. A nyolcadik Doktorral csak egy film született, de annál több könyv és hangjáték, ezek egy részében a hetedik Doktor útitársa, Ace szerepel. A nyolcadik Doktor főszereplésével 2005-2009 között eddig 19 hangjátékot sugárzott a BBC, tehát miközben a TV sorozat már a kilencedik-tizedik Doktor történeteit mutatta be. De hát időutazás témakörben ez nem meglepő…
Más kedvenc filmbeli földi szereplőket sem hagytak magukra: például Lethbridge-Stewart tábornok filmben 1989-ben a hetedik Doktorral már mint nyugdíjas szerepelt utoljára, az egyik spin-off sorozatban azonban földönkívüli technikával őt is megfiatalították és vezérőrnaggyá előléptetve több akcióban is résztvett… A spin-off történetek ágas-bogas világába azonban itt nem érdemes belemenni.

A kísérőkről, több részben vagy évadban állandó szereplőkről bővebben ld:

A Doktor asszonyai – Nők a Tardisban. Az új sorozat útitársnői
BBC Doctor Who companions (régi sorozat)
Wikipedia Doctor Who companions

Kik a Doktor ellenségei?

A Doktornak szinte minden történetben fel kell vennie a harcot a sötét oldallal. Ezek néha gonosz emberek a jövőből, de a tér és idő nagyon sokféle többé-kevésbé humanoid idegen élőlényt vagy szörnyet produkált, sőt robotokat, kiborgokat, eszement komputereket is.Tovább...

Még kísértetek és hasonló klasszikus rémségek is előfordulnak, azonban ezekről mindig kiderül, hogy racionális dolgokról van szó, különféle téridő kontinuumok véletlen kereszteződésénél, törésénél jelentkeznek, stb. Megint mások pedig csak egyfajta energiamező formájában léteznek. Az ellenségek egy része időnként visszatér, legtöbbször a páncélban élő mutáns dalekok, egy gonosz Idő Lord, a Mester (Master), a kiborgok (cybermen), a hüllőszerű jégharcosok (Ice Warriors), a szontár harcosok (Sontarans), stb. A dalekok a 2005-ös, a kiborgok a 2006-os, a szontárok a 2008-as, a jégharcosok a 2013-as évadban ismét megjelentek. A Mester a nyolcadik Doktorral való legutolsó összecsapása során megsemmisült, így elvileg nem térhetne vissza, de hát nem ő lenne a Mester, ha mesteri módon vissza nem tért volna 2007-ben és utána többször is.

Milyen hosszú a Doctor Who sorozat?

Az eredeti sorozatnak 26 különböző hosszúságú évadja volt, ez 160 (egy másik számozás szerint 156) történetet és 695 epizódot, vagyis filmet takar. A régi sorozatok ugyanis 25 perces részekből álltak és többnyire 4 rész tett ki egy teljes, vagyis kb. másfél órás történetet.Tovább...


Volt azonban elég sok hosszabb, 6-7 részes (összesen 2-2,5 órás) történet is, a leghosszabb egy 12 részes 1965-ös epizód (The Daleks' Master Plan). A mostani új sorozat a ma általánosan használt 45-50 perces részekből áll, ezek a régebbiekhez képest pergőbbek, de kevésbé kidolgozottak (akadnak azonban dupla és tripla részek is, sőt egy hatrészes is). Az új sorozatban vannak extra részek is: a karácsonyi és egyéb (például évfordulós) különrészek általában 1 órásak, az évadok között pedig előfordulnak áthidaló 4-8 perces miniepizódok. Az új sorozat eddigi 13 évadjában (2005-2023) 186 epizód (144 történet) volt, ebben nincsenek benne a miniepizódok, a többrészes történetek pedig egy számot kaptak. A nyolcadik Doktor (Paul McGann) szerepelt a legrövidebben a képernyőkön, mindössze egy TV film született vele 1996-ban, majd 2013-ban egy miniepizód. Igaz, viszont talán róla szól a legtöbb könyv, több, mint 70.

Könyvek, hangoskönyvek, képregények, podcastok...

A filmsorozaton túlmenően nagyon sok Doctor Who történet jelent meg könyvként, hang­játékként és képregényként is. Például a 2005-ös évad filmjein túl még hat könyv és több rövid történet jelent meg, s ezek száma egyre növekszik.Tovább...

2006-2009 között csak a 10. Doktor 36 könyvben és 7 hangos­könyvben szerepelt. 2010-től pedig számítógépes kaland­játékokban is felbukkant a Doktor és Amy. Bár a könyvek, akárcsak a filmek, önálló történetek, található azért bennük jónéhány keresztutalás különféle eseményekre, helyekre, nemegyszer csak homályos félmondatokban. Ma is jelennek meg vadonat új történetek hangoskönyv és hangjáték formájában a régi Doktorok és útitársak kalandjairól. A jégre tett Torchwood sorozat is tovább él hangjátékok formájában. Kereszttörténetek is vannak: 2023 novemberében jelent meg a Torchwood: Odyssey hangjáték, amely a Képtelen bolygó (2006) DW történet folytatása. Akit érdekel, tájékozódhat a Big Finish honlapján vagy kísérje figyelemmel a Blogtorwho összefoglalásait. A könyvek színvonala egyébként saját tapasztalatunk szerint is eléggé hullámzó.

A képregényformátum is végigkíséri a sorozatot a kezdetektől fogva. A Doctor Who Magazin ma is rendszeresen közöl képregényeket. Jelenleg is fut több sorozat a 11. Doktorral, az egyik egy keresztsorozat a Star Trek - New Generation-nal. Akit érdekel a téma, az Amazonnál vagy a Wiki-n kezdhet kutakodni, és érdemes a Titan Comics dolgait is figyelemmel kísérni. A régieket is egyre-másra adják ki újra összesített kötetekben.

Legújabban podcast formában is megjelent a whoniversum világa: elsőként 2022 áprilisától a BBC-n szabadon elérhető a Doctor Who: Redacted 10 részes hangjátéka.

Magyarul mindössze négy Doctor Who és két Torchwood könyv jelent meg.

Ellentmondások

Csak magát a 160 korábbi megfilmesített történetet tekintve, ezeket 25 év alatt jónéhány szerző írta, így érthető, hogy sikerült egy adag ellentmondást is felhalmozni. A Doctor Who megszállottaknak ezért még jó ideig lesz alkalmuk a vitákra.Tovább...


Nincs ez másképp az új sorozatban sem. Ha egy írónak/producernek/showrunnernek egy jó ötlete, témája támad, egy mozdulattal felrúg korábbi "szent" szabályokat. Például a Blinovitch-effektus hol jelentkezik, hol nem, ha a Doktor önmagával találkozik. A vitákat csak bonyolítja, hogy mely alkotások is tekinthetők igazából a Doctor Who világhoz tartozónak? Eredeti, autentikus ("kánon") Doctor Who történetnek tekintik a filmsorozatot, ide értve az 1996-os magányos filmet a nyolcadik Doktorral, és az új sorozatot, valamint az 1981-es önálló K-9 és társai filmet. Nem tekintik autentikusnak viszont a Peter Cushing fő­szereplésével a hatvanas évek közepén készült két filmet (Doctor Who and the Daleks és a Daleks - Invasion Earth 2150 AD, ezek most éppen láthatók a Netflixen). A BBC hangjátékainak autentikusságát is sokan vitatják, ugyanígy a könyvekét is, főleg a spin-off-okat, még ha néha-néha a filmekben is utalnak egy-egy könyvbeli eseményre, helyre. A képregényeket, antológiákban megjelent rövid történeteket sem tekintik általában hitelesnek, "kánonnak".

Sajnos az új sorozat showrunnerjeire jellemző, hogy hajlamosak a hatásvadászat és nagyobb durranás érdekében mindent felrúgni és új elemek bevitelével teljesen felforgatni az aránylag leülepedett kánon Doctor Who univerzumot. Ez főleg a 11-13 új évadok showrunnerjére, Chris Chibnallra jellemző.

Steven Moffat, az új sorozat egyik showrunnerje az ellentmondásokról így szólt: "egy olyan tévé sorozat, amelynek alappillére az időutazás és a parallel világegyetemek léte, nem tartalmazhat kontinuitási hibákat – lehetetlen, hogy valami rossz legyen a Doctor Who-ban, mivel csak annyit kell mondanunk, hogy 'megváltoztatták az időt – ez csupán az Időháború okozta időfodrok eredménye.' "

Chris Chibnall, a 2017-2022 éra showrunnerje pedig ezt így erősítette meg: "...[A Doctor Who] azon sorozatok közé tartozik, amely nincs kőbe vésve, és minden egyes korszak ellentmondásokat, balcsavarokat tartalmaz a korábbiakhoz képest. A következő showrunner ezeket vagy semmibe veszi, vagy együtt él vele."

Spin-off avagy melléksorozatok, kiágazások

Már a régi DW sorozat idején is gondolkoztak mellékágak indításáról, ezekből azonban nem sok valósult meg. Csak 2005 után születtek igazi sorozatok (nem foglalkozunk a képregényekkel, rajzfilmekkel, egy-egy speciális rövidfilmmel).Tovább...


  • 1981-ben K-9 and Company címmel született egy pilot, azaz próba film, ezzel azonban ki is múlt a dolog. A filmben a robotkutya K-9 és Sarah Jane Smith egykori útitárs szerepelnek. Wiki ismertetés
  • 1995-ben született a Downtime c. film, amely a régi sorozat néhány főszereplőjét hozza vissza és a havasi emberes epizódok folytatása. Wiki ismertetés
  • 2004-ben készült a Dæmos Rising c. film, amely a régi sorozat The Daemons epizódjának a folytatása. Wiki ismertetés
  • 2006-ban indult a Torchwood mellékág, eddig négy évaddal. Erről itt tudhatsz meg többet. A sorozat 4 évad után jelenleg alvó állapotban van, hivatalosan nem törölték, jövője bizonytalan.
  • 2007-2011 között láthattuk a Sarah Jane kalandjai mellékágat négy teljes és egy csonka évaddal. Erről itt tudhatsz meg többet.
  • 2009 ősszel indult egy új K-9 mellékág, egy évadot ért meg. Ez nem a BBC, hanem egy ausztrál és egy Walt Disney érdekeltségű másik társaság közös produkciója. Az eredeti Doctor Who sorozattal kevés a kapcsolata. Mi ezzel itt nem foglalkozunk (Magyarországon a Disney Channel adta 2010-ben). Wiki ismertetés
  • 2016 októberben indította el a BBC 3 a Class (Az osztály) mellékágat, amely mindössze egy évadot ért meg. Erről itt tudhatsz meg többet.

Miután Russel T. Davies 2022-ben ismét átvette a sorozat irányítását, és a Disney anyagilag is belépett a produkcióba, újabb lehetséges mellékágak beindulásáról esett szó. Meglátjuk, mi lesz belőle.


Töredékek

Az első és második Doktor hatvanas évekbeli filmjei még fekete-fehérek voltak. Sajnos, a legelső évadokból sok rész elveszett, meg­semmisült. A 70-es években ugyanis a BBC-nél takarékossági okok miatt elhamarkodott selejtezést tartottak, az eredeti videoszalagok törlésének sok régi rész áldozatul esett.Tovább...


Főleg a második Doktor történetei hiányoznak, ezekből alig néhány maradt meg hiánytalanul, a legtöbbjüknek az összes vagy néhány epizódja hiányzik. Egy részüket ugyan sikerült a nagyvilágból innen-onnan összeszedni és restaurálni, azonban sok valószínűleg menthetetlenül elveszett annak ellenére, hogy komoly jutalom vár arra, akinek sikerül találnia valahol egy kallódó régi kópiát. A rekonstrukció során a harmadik Doktor történetei közül is pár epizódot csak fekete-fehérben sikerült megmenteni. Hangjáték formájában azonban mindegyik megmaradt, ezek és a fellelhető töredékek és állóképek alapján a lelkes DW fanok sok részt rekonstruáltak. (A BBC meggondo­latlanságának sajnos más sorozatok is áldozatul estek, például a Fred Hoyle által írt A mint Androméda sci-fi sorozat mind a hét része.)

Az elveszett részeket újabban a megmaradt képek alapján a BBC is restaurálta és "fotonovellák" megnevezéssel bocsátotta közre. Ezek itt megtekinthetők. Egyszerű, rövid szövegük miatt nyelvgyakorlásnak se rosszak.

Doctor Who GyIK újoncok számára

– a régi sorozat leírásán keresztüli bemutatás, egy angol ismertető fordítása.