Doctor Who
könyvek

Könyvek, hangoskönyvek, hangjátékok angolul

Ki vagy, Doki?Mint máshol is már írtuk, az elmúlt évtizedekben (és napjainkban is) százas nagyságrendben jelentek meg Doctor Who könyvek és hangjátékok a BBC Books, a (már megszűnt) Virgin Books (itt) és a Big Finish kiadásában (itt és táblázatosan itt), ezeket itt képtelenség lenne áttekinteni. A negyedik Doktor (Tom Baker) történetei például már a hetedik évadnál tartnak, ez évadonként 7-8 új hangjátékot jelent. Csak a nyolcadik Doktorral tudomásunk szerint kb. 80 könyv jelent meg. Ezek között vannak persze jól és kevésbé jól sikerültek is, sok szerző sok könyvénél ez mindig így van. A Big Finish sok spin-off, oldalág történetet is készít, egy-egy korábbi útitárs vagy egyéb szereplő további, a Doktorral vagy idegenekkel kapcsolatos kalandjait. A BBC 2005-ben a filmsorozat újraindításával egyetemben a könyvsorozatot is elindította, ezekben a kilencedik és tizedik Doktor újabb, filmekben nem látott kalandjait olvashatjuk. Sőt, a régi Doktorokról is jelennek meg új történetek. Akit érdekel, megtalálhatja őket a Tardis library-ban vagy a Blogtorwho oldalán vagy a Doctor Who reference Guide-ban (2013-ig), sok kapható közülük az Amazonnál.

Könyvek magyarul

A magyar olvasó e téren egyáltalán nincs elké­nyez­tetve. Fordításban korábban egyetlen egy mű jelent meg egy rövid­életű kiadó tisza­virág­életű Doctor Who soro­zatának első és utolsó darab­jaként, 1993-ban Marc Platt: Az idő fogságában c. könyve. Érthető, hogy nem volt siker­bomba, hiszen akkortájt Magyar­országon legfeljebb az hallott Doctor Who-ról, aki külföldön látott több-kevesebb részt a régi sorozatból vagy szerencséje volt a soro­zathoz valamelyik égi műhold­csatornán.

2006 ősszel dícséretes módon a Gabo könyvkiadó jelentetett meg két könyvet a kilencedik Doktor és Rose kalandjaival: A győztes mindent visz és az Emberbe bújt szörnyek. A BBC és a Virgin Books eddig vagy 200-300 angol nyelvű Doctor Who könyvet publikált. Ezek színvonala persze eléggé hullámzó, hiszen nagyon sok író alkotta őket. Hogy ez a két könyv jó-e vagy kevésbé jó, ítélje meg mindenki saját maga.

Az emberbe bújt szörnyek A győztes mindent visz Shada

Az ígéretes kezdet folytatására sokat kellet várni. 2013-ban jelent meg a Shada című könyv, amely a hasonló című film­epizód nyomán íródott. A forgató­könyvet Douglas Adams írta. A 4. Doktor idején játszódó 1979-es 6 részes epizód egy sztrájk miatt nem készült el teljesen, akkor nem is mutatták be. Végül 1992-ben VHS videóként megjelent, a hiányzó részleteket Tom Baker narrátorként pótolta. 2003-ban a Big Finish a BBC-vel karöltve hangjátékot készített belőle, kicsit megváltoztatva, áthelyezve a 8. Doktor idejébe (Paul McGann alakította itt is). 2011-ben született egy animációs változat, de hivatalosan ezt sem engedték útjára, 2013-ban azonban letöltő helyeken megjelent.
Végül 2012-ben Gareth Roberts az eredeti forgatókönyv és jegyzetek felhasználásával írta meg a most magyarul is megjelent változatot. Gareth Roberts egyébként a 90-es évek óta szorosan kötődik a sorozathoz, egy tucat könyv és az új DW és SJA sorozat sok epizódjának a szerzője. Részletes, spoileres ismertetés az sfmag lapjain.

2015 végén jelent meg szintén a Gabó kiadásában "A halál városa", az 1979-es City of Death könyvváltozata, a 4. Doktor és Romana főszereplésével. Azon kevés történetek egyike, ami napjainkban, a Földön, de egy másik európai városban, Párizsban játszódik (és a film külső jeleneteit is ott forgatták). Természetesen van benne földönkívüliek ténykedése, balfácánkodó nyomozó, Mona Lisa, stb. Részletes, spoileres ismertetés az sfmag lapjain.