Doctor Who
Dióhéjban

Dióhéjban az egész

– akik nem szeretnek sokat olvasni.

Doctor Who – Ki vagy, Doki?

A fő sorozat. A régi sorozatot 26 évad (1963-1989) + 1 film (1996) alkotja. Az új sorozat 2005-ben indult. Központi szereplője a csak Doktor néven ismert földönkívüli (egyébként teljesen emberkinézetű) Idő Lord, aki TARDIS nevű, kék telefonfülke kinézetű időgépével járja a téridőt és harcol a gonoszok ellen. Időnként, halálos sérülések esetén új fizimiskával újjászületik (első Doktor... tizenharmadik Doktor). Útitársai hosszabb-rövidebb időközönként cserélődnek. A történetek függetlenek, bár az új sorozat történetei között egy-egy évadon belül laza és homályos utalások, összefüggések lehetnek, amik az évad végére állnak össze. Egy-egy útitárs vagy ellenség még később is fel-felbukkanhat. Időnként utalások vannak benne a régi sorozatra is (események, földönkívüliek), aminek nem árt utánanézni. A történetek jó része a könnyed sci-fi kategóriába tartozik, az utóbbi évadok azonban sokszor már abszurd és mesébe illő elemeket is tartalmaznak. Eddig szigorúan elhatárolódott a természetfölötti, kísértet és hasonló témáktól, illetve ezeknek mindig volt valamilyen természetes magyarázata.

Torchwood

A megújult Doctor Who sorozat első mellékága (spin-off), 2006 és 2011 között négy évaddal. A cardiffi szigorúan titkos Torchwood 3 központban játszódik. A rendőrség és katonaság fölött álló kis csapat a városon áthúzódó téridő repedés kellemetlen következményeit figyeli Jack Harkness kapitány vezetésével, a repedésen átsodródott földönkívüli tárgyakat és lényeket igyekszik elkapni és kordában tartani. A történetek sötétek, egy részük kifejezetten felnőtteknek szól (horror, vér, szex), krimi beütésekkel. Néhány utalástól eltekintve a történetek nem, de a főszereplők egy része kapcsolódik az anyasorozathoz, időnkénti átjárással. Az első két évad független részei Cardiffban, a harmadik és negyedik évad egybefüggő történetei Londonban illetve nemzetközi környezetben játszódnak. Bár a sorozat hivatalosan nem ért véget, jégre tették, a jövője bizonytalan.

The Sarah Jane Adventures – Sarah Jane kalandjai

2007-ben indult mellékág, 2011-ig négy és fél rövid évaddal. Főszereplője a negyedik Doktor egy régi útitársnője, Sarah Jane Smith szabadúszó újságírónő, aki földönkívüliek okozta disznóságok után is nyomozgat. Ebben néhány tinédzser ismerőse segédkezik. A Torchwooddal ellentétben fiataloknak szánt könnyebb hangvételű, néha már csacska-macska, de kellemes sorozat – borzongató lények és szituációk igen, vér és szex semmi. A főszereplőt alakító színésznő váratlan halála miatt sajnos nem folytatódott.

Class – Az osztály

2016-ban indult és mindössze egyetlen évadot megért mellékág. A Torchwooddal ellentétben nem annyira sötét, azonban a Sarah Jane Kalandjaihoz képest közelebb áll a mai fiatalok mindennapjaihoz (könnyed szex és hasonlók). A más térből és időből érkező sötét erők ellen néhány fiatal veszi fel a harcot. Az események középpontjában a korábbról ismert Coal Hill gimnázium áll. A tinédzserek szemszögéből és lelki alkatából kiindulva láthatunk sok rémséget és szörnyeteget a történetekben.

Mindegyikre jellemző, hogy mivel az egyes történeteket más-más szerzők írják, más-más rendezők készítik, a színvonaluk hullámzó, vannak nagyon jó és gyengébb epizódok vegyesen. A Doktornak főleg az angol nyelvterületen óriási kultusza alakult ki, a filmeken kívül rengeteg könyv, hangjáték és képregény foglalkozik a kalandjaival, visszamenőleg is: napjainkban is sok történet jelenik meg a régi Doktorok, útitársak főszereplésével. Az egész kavalkádot szójátékosan "whoniverzum"-nak is szokták hívni.