Elment a király, éljen a régi király – avagy vissza a kezdetekhez


Korábbi logó, korábbi Doktor, korábbi showrunner és egyéb meglepetések

 

Mint már előre köztudott volt, az október 23-i különrésszel a tizenharmadik Doktor (Jodie Whittaker) befejezte pályafutását és átadta a stafétabotot, vagyis a TARDIS-t a tizennegyediknek. Minden jel arra mutatott, hogy a TARDIS következő lakója a már előre beharangozott Ncuti Gatwa lesz, de nem így történt. Óriási meg­lepetésre a tizedik Doktor, vagyis David Tennant bontakozott ki az arton energiaözönből. Tennant visszatérése már ismert volt, de mindenki arra gondolt, hogy csak úgy összefut véletlenül a két Doktor... Az új showrunner belépett még a régi kilépte előtt.

Véget ért tehát Chris Chibnall korszaka, kez­dődik Russell T. Davies második reg­nálása. Chibnall elég sok finom, de hatá­rozott kritikát kapott a Doctor Who történetének felforgatásáért (retcon*). Hogy ez is közrejátszott-e Davies visszatértében, ki tudja? Mindenesetre Chibnall húzta a szekeret a legrövidebb ideig az új sorozat három showrunnerje közül. Davies nevéhez fűződik a sorozat 2005-ös újraindítása és ő állt a vezérlőpult mögött 2010-ig. Most ismét átveszi a gyeplőt és a 2023-as, a DW 60 éves évfordulóján esedékes három novemberi különrésszel fog bemutatkozni. Természetesen nagy tervei vannak, első meg­lepetése avagy csavarja David Tennant visszatérése a tizen­negyedik Doktorként. A már korábban behíresztelt Ncuti Gatwa majd tizenötödik Doktorként folytatja a 14. évadban, 2024-ben. Az persze titok, hogy mi is fog történni ebben az átmeneti periódusban, egyelőre annyit tudunk, hogy ebben társa lesz a már szintén ismert Donna (Catherine Tate) is.

Russel T. Daviest idézve: "Visszatérnek! És megtörténik a lehetetlen – először bejelentjük az új Doktort, aztán egy régi Doktort és a csodás Donnát, hát mi a csuda történik itt? Talán egy kimaradt történet? Vagy egy párhuzamos világ? Vagy egy álom, egy trükk, vagy visszapillantás? Csak annyit árulhatok el, hogy igen látványos lesz a két nagy sztár újbóli egyesülése, hogy életük legnagyobb csatáját vívják meg."

A regenerációval kapcsolatban újabb talány: a Doktoroknak korábban a regeneráció során csak a teste változott, a ruhájuk sohasem, ez eléggé nyílvánvaló dolog (később persze mindegyikük saját jellemző öltözéket választott). Vagyis Tenantnak Whittaker női ruhájában kellett volna felocsúdnia – de nem így történt, régi ruhája volt rajta. Valami hiba történt a regeneráció során? Valami külső erő befolyásolta a folyamatot?

Sok a találgatás a médiában, hogy mi is fog történni a Chibnall alkotta Időtlen Gyerekkel? (Timeless Child). Ezt a múltat módosító történetet sokan halott dolognak tekintik, amely fölött Davies egyszerűen át fog lépni. Az Időtlen Gyerek koncepciót befejezetlennek tartják, maga Chibnall se igen foglalkozott vele a későbbiekben, emiatt a "Menekülő" Doktor sorsa is a levegőben lóg. Talán csak az egyéb médiatermékekben, könyvekben és hangjátékokban fog tovább élni? Chibnall minderről így nyilatkozott:

"A [Doctor Who] azon sorozatok közé tartozik, amely nincs kőbe vésve, és minden egyes korszak ellentmondásokat, balcsavarokat tartalmaz a korábbiakhoz képest. A következő showrunner ezeket vagy semmibe veszi, vagy együtt él vele." Chibnal természetesen már jórészt tudja, merről fog a szél fújni: "biztos vagyok benne, hogy Russell semmibe veszi ezeket."

Davies az Időtlen Gyerek "történelem-kiigazítást" (retcon*) látszólag csak nagyon haloványan támogatja: "A tizenharmadik Doktor megmutatta, hogy Doktorok bőséggel lehetnek, a lehetőségek száma végtelen... Minden Doktor létezik. Minden történet igaz." De hogy a tudomásulvételen túl akarna-e valamit is kezdeni ezzel a bőséggel, arról nem szólt.

A Doctor Who logója elég sokat változott az eltelt majdnem 60 év folyamán. Aki kíváncsi az összesre, itt megtekintheti. A leghosszabban használt és legmaradandóbb a régi 11-17 évadokban (1973-1980) használt "káró" (diamond) logó volt. Ennek létezett egy színes, különböző kiadványokban használt változata is (ez látható e lapok alján is). Mint most kiderült, a régi nosztalgia logó tér vissza majdnem változatlan formában.

 

Az új, 2023-as logó, a régi (1973-1980) logó és ennek egy színes változata

Meglátjuk, hogy az új kapitánnyal és a régi logóval vajon visszatérnek-e a kevesebb tűzijátékot, de több ötletet tartalmazó történetek is? Russel T. Davies idejében születtek az olyan kiváló történetek, mint például A nyugtalan halott, Az üres gyerek, a Lány a kandallóban, A képtelen bolygó, a Pislantás.

 

* retcon: az angol retroactive continuity rövidítése: amikor egy hosszú történetben egy későbbi rész a korábbi cselekményt ugyan érintetlenül hagyja, de gyökeresen megváltoztatja annak értelmezését.

Lásd:

Screenrant és az ebbeni hivatkozásokat.