Torchwood – Doctor Who
Jack Harkness

Jack Harkness kapitány

Jack Harkness kapi­tány (John Barrow­man) a Torchwood sorozat fő­szerep­lője, azonban jó­néhány­szor utazott együtt a Doktorral és társaival is különféle, nemegyszer majdnem végzetes kalandokba keveredve. Korábbi életét sok homály fedi, kevés a biztos pont, önmagáról soha nem hajlandó beszélni. A filmsorozatból és a Torchwood könyvekből (amit többnyire kanonikus, megbízható forrásnak tekintenek) csak apránként csepegnek a részletek. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk életútját és annak fontosabb állomásait. Csűr-csavaros életének jobb áttekinthetőséget elő­segítendő, a lentebbi ábrán grafikusan is látható életútja.

 • Az 51. században a született a Boeshane félszigeten, egy földiek által lakott távoli bolygón. Igazi neve nem ismeretes. Még gyerekkorában "szörnyűséges" idegenek támadtak a bolygóra, ekkor elvesztette a szüleit és rábízott öccse, Gray is meghalt – legalábbis így tudta és Gray miatt mindig lelkiismeretfurdalása volt.

 • Biszexuális, vagy inkább omniszexuális beállítottságú (bárkivel... legyen az férfi vagy nő, ember vagy nem ember), ami elfogadott volt abban a korban és helyen, ahol felnőtt.

 • Idő Ügynök lett, ekkor lépett... ööö... közelebbi kapcsolatba egyik társával, John Hart kapitánnyal (öt évig voltak együtt egy kéthetes időhurokban). Az Idő Ügynökséget később otthagyta, mert rájött, hogy két évet kitöröltek a memóriájából. Ezután kereskedő lett, kétes üzelmeket folytatott az időben ide-oda csempészett dolgokkal. Ekkor szerezte valahogyan a láthatatlanságot is biztosító álcázóberendezéssel felszerelt cthula űrhajóját.

 • 1941-ben, a II. világháború idején a Földre látogatott. 1941 januárban felvette egy elhunyt amerikai önkéntes, Jack Harkness kapitány identitását. Londonban, a német támadások idejében találkozott először a Doktorral és Rose-zal (DW The Empty Child, 2005)

 • Ezek után több utazást tettek össze-vissza a téridőben. A 2000. században a Satellite 5 űrállomás fedélzetén voltak, mikor bekövetkezett a dalek flotta váratlan támadása. A reménytelen helyzetet Rose mentette meg, aki szinte mindenható erővel rendelkezett, mikor rövid időre az időörvény befolyása alá került. Az éppen lelőtt Jack kapitányt feltámasztotta. Jack ezzel halhatatlan lett. Rose és a regenerálódott Doktor távozása után a magára maradt Jack saját örvénymanipulátorával távozott, s 1869-ben, Cardiffban, egy téridő törésnél bukkant elő.

 • Jack Cardiffban maradt, mert sejtette, hogy a Doktor még vissza fog térni a TARDIS-szal tankolni a téridő repedéshez. Ahogy teltek az évek, halhatatlansága miatt felfigyelt rá a közben megalapított Torchwood 3 csapat. Több-kevesebb macera után 1899-ben Jack csatlakozott a Torchwood 3-hoz.

 • A Torchwood 3 ügynökeként Jack végig éli a 20. század történelmét, Rengeteg küldetésben vesz részt. Ő zárta be 1924-ben a Torchwood indiai részlegét. 1928-ban egy amerikai küldetés során egy vallásos olasz közösség felfedezte halhatatlanságát, amit az ördög művének tartottak. Megkínzatásának és feltámadásainak következményei vezettek el tudtán kívül a 2011-es Csoda napjához. (TW The Miracle Day)

 • Időközben több kisebb incidens is lezajlik földönkívüliekkel. A leglényegesebb talán az 1965-ös találkozás a 456-nak nevezett fajjal, ez vezet aztán a 2009-es eseményekhez (TW Children of Earth). Jacknek közben több viszonya is volt nőkkel, sőt 1975-ben egy munkatársától egy lánya is született. Az unokája pedig később fontos, de szomorú szerephez jutott.

Jack Harkness kapitány életútja.

 • Jack 2000-ben lett Torchwood 3 vezetője, miután az előző vezető lelőtte a munkatársait és öngyilkos lett. Jack lassan új társakat toborzott és együttesen igyekeztek orvosolni a cardiffi téridő repedés előidézte gondokat (ld. a Torchwood sorozatot és könyveket).

 • 2007-ben a TARDIS Doktorral és Marthával a fedélzetén megállt a téridő repedésnél tankolni (DW Utopia, 2007). Jack rávetette magát az éppen indulófélben levő TARDIS-ra, és halottan bár, de sikeresen eljutott több milliárd évvel előre, ahol is ki tudja hányadik feltámadása után ismét csatlakozott a Doktorhoz. Pechükre a Mester is akkor és ott azon a bolygón regenerálódott. Miután megszerezte magának a Doktor TARDIS-át, Jack segítette ki a társaságot és az ő örvénymanipulátorával tértek vissza a Földre, 2007-be. Itt közben a Mester miniszterelnök gyanánt nagy kalamajkát idézett elő. Jack is a Mester foglya volt egy évig.

 • A Mester halála után Jack visszatért a Torchwood 3-hoz. A téridőrepedés egy aktív periódusa során megjelent régi társa az Idő Ügynökségtől, John Hart. Közli Jackkel, hogy az öccse, Gray annak idején nem halt meg. Gray is megjelenik nemsokára, azonban bosszúra éhesen: a rengeteg szenvedést, amiben az idegen faj foglyaként része volt, Jack számlájára írja. Jacket megölik, visszaviszik majd kétezer évet, i.e. 27-be. A feltámadt Jacket élve eltemetik. John Hart lelkiismerete azonban nem egészen nyugodt, ezért a sírba dob egy gyűrűt, aminek a jelzései alapján később valamikor majd megtalálhatja Jacket. A dolog azonban nem így sikeredik.

 • Jack 1901-ig fekszik a föld alatt, számtalanszor feltámadva és meghalva. Közben lassan kialakul Cardiff, Jack szerencsére egy parkos terület alatt van. 1901-ben két torchwoodos felfogja a gyűrű jeleit és kiássa Jacket. Mivel egyszerre nem létezhet két Jack Harkness Cardiffban, Jack hibernáltatja magát. A hibernációja akkor ér véget, mikor John és Grant visszaviszi korábbi őmagát i.e. 27-be. Egy kívülálló számára így Jack életfonala látszólag folyamatos (TW Exit Wounds, 2008).

 • Jack és a Torchwood 3 résztvesznek a Medúza kaszkád incidensben, mikor a dalekok ellopják a Földet (DW The Stolen Earth – Az ellopott Föld, 2008) Szintén ekkortájt térnek vissza a Földre a 456 nevű idegenek, akik a Föld gyerekeit akarják megszerezni (TW The Children of Earth – A Föld gyermekei, 2009). Torchwood 3 megsemmisülése és a kormány árulása miatt Jack szinte egyedül veszi fel a harcot ellenük. Ez csak unokája feláldozásával sikerül. Jack lelkiismeretfurdalása miatt fél évig csatangol a Földön, majd egyetlen megmaradt társától, Gwentől búcsút véve, örvénymanipulátorával elhagyja a Földet.

 • Jack Harkness kapitányt látták a Zog bolygón, Zagizalgul város egy kétes hírű bárjában (The End of Time – Az idő vége, DW 2009).

 • Jack váratlanul ismét felbukkant a Földön a "Csoda" napján, amikor minden ember halhatatlanná vált, ő viszont megint halandó lett (The Miracle Day – A Csoda napja, TW 2011).

 • Egy fontos, a kiborgokkal kapcsolatos dolog miatt kereste a Doktort 2020-ban, azonban a judoonok blokádja miatt nem tudott vele találkozni, így a Doktor útitársait elteleportálva tudta csak az üzenetet eljuttani hozzá (The Fugitive of the Judoon – A judoonok üldözöttje, DW 2020).

 • Nemsokkal később kiszabadítja a judoonok által bebörtönzött Doktort és együtt harcolnak a Földön az ottani újdonsült dalekok ellen (Revolution of the Daleks – A dalekok újjászületése, DW 2021).

A filmeken túlmenően Jack természetesen főszereplője a Torchwood könyveknek és hangjátékoknak, sőt három Doctor Who könyvben is szerepel a kilencedik Doktor és Rose társaként.

Igen aprólékos és részletes életrajz, információk:

Dr Who wiki
Angol wikipedia