Doctor Who
A TARDIS

TARDIS

Bár részletes ismertetés nincs a TARDIS-okról, az idők folyamán sok apró részlet kitudódott, amiből elég jó képet lehet alkotni az Idő Lordoknak erről az egyik leg­fontosabb alkotásáról.

Ismeretes, hogy a TARDIS-ok egyfajta élőlények is, nem készítik, hanem növesztik őket. Egy új TARDIS teljes működő­képességének feltétele, hogy egy Idő Lorddal szimbiotikus kapcsolatba hozzák (imprimálás), ezáltal mindketten meg­változnak és több dologban egymásra vannak utalva. Az Idő Lordok regenerációja sem lehetséges a TARDIS-a nélkül. A TARDIS-ok egyfajta intelligenciával is rendelkeznek, "több, mint egy személy", időnként önállóan döntenek az út célja felől, vészhelyzeteket megéreznek, önmagától a "gazdája" után képes menni, stb. Ha egy Idő Lord meghal, a TARDIS is előbb-utóbb elpusztul, akár öngyilkos is lehet. A Csata után találkozunk (2005) részben a Doktor vészüzenetében azt mondja Rose-nak, hogy "hagyja majd a TARDIS-t meghalni". A sok félhomályos utalás után a TARDIS értelmes tudata, személyisége egyértelműen megnyilvánul és főszerepet kap a Doktor felesége (2011) és néhány későbbi történetben.

A TARDIS-t csak a gazdája vagy egy másik Idő Lord irányíthatja, az ajtót is csak ők nyit­hatják ki, hiába lopná el valaki a kulcsot. Igaz, ez alól a "hivatalos" útitársak és néha mások is kivételek, sőt nem egyszer kaptak pótkulcsot is. Egyébként a zárrendszer többször változott az idő folyamán (jelenleg hasonlóan működik, mint az autók táv­irányítós kulcsa), miként maga az ajtó is. Korábban a TARDIS-nak volt egy masszív belső ajtaja is a kék faajtó mögött, a kettő egyszerre működött. Kívül rendkívül ellenálló, kibírja a fegyveres támadást, több ezer fokos hőmérsékletet, több kilométer magasról való leejtést, az ajtaját pedig "Dzsingisz kán se tudná betörni, pedig megpróbálta".

A TARDIS-okat többféle energiaforrás működtetheti, a legfontosabb azonban a Harmónia Szeme (Eye of Harmony), egy miniatür fekete lyuk, amit az egyik első Idő Lord, Rassilon zárt az Idő Lordok központi citadellájában a Panoptikon alá. A TARDIS-okban is található egy Harmónia Szeme, a fekete lyukká alakulás előtti pillanatban az időbe befagyasztott felrobbanó csillag. Nem ismeretes, hogy miként kapcsolódnak a TARDIS és Gallifrey Harmónia Szemei. A TARDIS működéséhez szükséges még az ú.n. huon és artron energia (ez utóbbi egyfajta életerő, amin a Doktor és a TARDIS osztoznak), valamint higany. A TARDIS mozgása során dematerializálódik, az időörvénybe belépve éri el a kívánt téridő pontot, majd ismét materializálódik. Rendkívüli helyzet esetén a TARDIS plusz energiát kaphat belső részeinek részleges feláldozásával.

Sok vita folyt arról, hogy mekkora a TARDIS belül. Régóta sejtik, hogy végtelen nagy, ezt végül a 11. Doktor meg is erősítette. Volt néhány régebbi történet, ahol a TARDIS más részei is láthatóak voltak. Például a negyedik Doktor egy darabig nem a központi irányítóhelységet használta, hanem egy antik faburkolatú tartalék irányító rendszert. Látható volt az uszoda, az Invasion of Time (Invázió az időben) (1977) című történetnek pedig egy hosszú része egy lerobbant sokszintes pincelabirintusban játszódik (képek). Sokszor esett utalás a ruhatárra, néhányszor látható is volt, utoljára a 2005-ös karácsonyi részben. Van kórházterem és egy "zéró szoba", ami egy, a világegyetem többi részétől elszigetelt helység. Amyt és Roryt láthattuk a TARDIS folyosóin barangolni (A Doktor felesége, 2011). A 2013-as Utazás a TARDIS középpontjába részben sok új helységet meg­ismerhettünk, a könyvtárat, a TARDIS-t átkonfiguráló rendszert, a Harmónia Szemét, stb. A TARDIS saját maga át tudja alakítani a belsejét – időnként kis hibával, ugyanis megesett, hogy az ellenkező irányba indulók a következő ajtónál szembetalálkoztak. Ellenség észlelésekor azonnali átala­kulásokra is képes: ajtó tűnhet el, körfolyosóba zárja a nem kívánt személyt. Archívumában megőrzi a régi helységeket és utólag ismét megalkothatja azokat. A TARDIS gazdája a belsőt készakarva is átalakíthatja, lecserélheti, akár egy számítógépen a háttérképet. Bizonyos részletek azonban változatlanok, például a falak jellegzetes körökből álló mintázata.

A Doktor tizedik át­ala­kulása nagyon megviselte a TARDIS-t (Az idő vége, 2009). A Doktor teste hatalmas mennyi­ségű sugárzást abszorbeált és az átalakulás során ez felszabadulva komoly károkat okozott a TARDIS-ban. Az újjáalakult TARDIS kivülről is egy csöppet megváltoztatta magát. Apró érdekesség, hogy ismét megjelent a jobboldali ajtón az ún. St. John Ambulance logó, ami korábban csak az első Doktor TARDIS-án látszott. (A St. John Ambulance egy 1877-ben alapított és ma is létező brit egészségügyi mentőszolgálat neve.)

A TARDIS legutóbbi metamorfózisai során az irányítóközpont tágasabb és többszintes lett. A 12.13. regeneráció során szintén robbant a TARDIS, ez ismét alapos változásokkal járt a belsejében. A központi konzolról eltűnt minden digitális szerkentyű, "steampunk"-osabb lett, az energiaátvitelt három vaskos kristálypillér végzi.

Az időutazásnak hála, ma is láthatjuk a régi TARDIS modelleket. A 2018-as karácsonyi részben (Kétszer volt, hol nem volt) ismét bepillanthattunk az első Doktor TARDIS-ába, A 2020/5-os epizódban (A judoonok üldözöttje) pedig egy még korábbi Doktor TARDIS-át láthattuk.

Sok egyéb érdekesség olvasható még a Wikipedia cikkében.
Hogyan változott a TARDIS külseje az évtizedek folyamán? Itt
A TARDIS különböző verziói (pl. a Mesteré és más Idő Lordoké)

A kék rendőrségi fülke igaz története (bekapcsolható angol felirattal):


Az első két Doktor TARDIS-a. A falakat már ekkor is a jellegzetes kör alakú minták (roundel) borították.