Torchwood könyvek
Hangjátékok

2007 január:

 • Another Life by Peter Anghelides
 • Border Princes by Dan Abnett
 • Slow Decay by Andrew Lane

2008 március:

 • Something In The Water by Trevor Baxendale
 • Trace Memory by David Llewellyn
 • The Twilight Streets by Gary Russell

2008 október:

 • Pack Animals by Peter Anghelides
 • SkyPoint by Phil Ford
 • Almost Perfect by James Goss

2009 június:

 • Into the Silence by Sarah Pinborough
 • Bay of the Dead by Nark Morris
 • The House that Jack Built by Guy Adams

2009 október:

 • Risk Assessment by James Goss
 • The Undertaker's Gift by Trevor Baxendale
 • Consequences több szerző által írt novella gyűjtemény

2011 nyár:

 • First Born by James Goss
 • Long Time Dead by Sarah Pinborough
 • The Men Who Sold The World by Guy Adams

2012 szeptember:

 • Exodus Code by John and Carole E. Barrowman

Az Exodus Code című könyvet Carole írta, John pedig az ötlet­gyáros volt. (Itt) A könyv pár hónappal a Miracle Day meg­rázó eseményei után játszódik, amikor a világ épp kezdene magához térni. Gwen, Rhys és a csöpp Anwen Walesben éli életét. Világszerte ismét érthetetlen események kezdődnek, sok ezer asszonyt felfokozott érzékeik az őrületbe kergetnek. Földrengések pattannak ki mindenfelé, az óceánokból gejzírek szöknek fel. A világnak ismét a Torchwoodra lenne szüksége, de a Torchwoodból nem sok maradt. Jacket a nyomozás Peruba, egy elfelejtett indián törzs falujába viszi, egy tűzhányó tövébe, ahol már 60 évvel korábban is járt, de valami kitörölte az emlékezetéből... és a helynek köze van a Föld mélyében aktiválódott valamihez. Cardiffban Gwen pedig észreveszi, hogy valami idegen férkőzött be a Torchwood szoftverbe s az egész valahogy Jack ködös múltjához kötődik. Figyelmeztetni kéne Jacket, de az őrület őt is elragadja, ő is furcsa módon kezd viselkedni és Rhysre támad... (bővebb ismertetés angolul itt.)

U.i. 2018: A könyvet elolvasva, határozottan kiemelkedik a sok gyenge-átlagos DW és TW könyv közül. Egész jó mai szintű tudományos fejtegetések vannak benne a lemeztektonikáról és szinesztéziáról, nem a szokásos sci-fi halandzsa. Persze, a megoldás már fiction és nem science.

Az egyes könyvekben mindig valamelyik csapattag a főszereplő, ő köré sűrűsödnek az események. Krimi jellegű könyvek, persze a torchwoodi sci-fi beütéssel. Az Amazontól, vagy a Book Depository-tól (www.bookdepository.com) 10 euro körüli áron megkaphatók.

Hangoskönyvek

Csak hangoskönyvként jelentek meg az alábbi történetek:

2008:

 • Hidden by Steven Savile
 • Everyone Says Hello by Dan Abnett

2009:

 • In The Shadows by Joseph Lidster
 • The Sin Eaters by Brian Minchin

2011:

 • Department X by Jamess Goss (Jack Harkness, Gwen, Ianto és Rhys)
 • Ghost Train by James Goss (Jack Harkness, Gwen és Ianto)

A történetek a Children of Earth (3. évad) eseményei előtt zajlanak.

2012:

 • Army of One by Ian Edginton (Gwen és Rhys)
 • Fallout by David Llewellyn (Andy)
 • Red Skies by Joseph Lidster (Jack Harkness)
 • Mr Invincible by Mark Morris (Jack Harkness és Andy)
 • Exodus Code by John and Carole E. Barrowman (Jack, Gwen, Rhys és Andy)

A történetek a Miracle Day (4. évad) eseményei után zajlanak.
A korábbi könyvek is elérhetők CD-n hangoskönyvként.

Hangjátékok

Lost Souls (Elveszett lelkek)

2008 szeptember 10-én közvetítette a BBC a Lost Souls c. hangjátékát, amely valós eseménnyel áll kapcsolatban: ugyanazon a napon indították be Svájcban, Genfben, a világ legnagyobb, egy 27 km-es gyűrűalagútba épített részecskegyorsítóját, a CERN Nagy Hadron Ütköztetőjét (LHC, Large Hadron Collider). Ezel kapcsolatban már korábban is születtek találgatások, mende-mondák, mi történik ha a fizikusok valamit rosszul kalkuláltak az óriási energiájú részecskék ütköztetésekor?… A 45 perces történet is ott játszódik s eléggé pergő és hátborzongató stílusban készült.

Jack, Gwen és Ianto éppen egy weevilt üldöznek, mikor Martha telefonál nekik Svájcból és a segítségüket kéri. Genovában a CERN új LHC gyorsítójának beindítására készülnek, rengeteg a díszvendég, azonban különös dolgok történtek, az UNIT tehetetlen. A három torchwoodos (alig heverték ki két társuk elvesztését) Svájcba repül. Útközben Jack közérthetően elmagyarázza a társainak, mi is a Nagy Hadron Ütköztető és mire jó [igazából, nem sci-fi halandzsaként]. A helyszínen Martha elmeséli, hogy korábban a személyzet 11 tagján különös betegség jelei mutatkoztak, s mivel a helyi orvosok nem tudtak mit kezdeni vele, egy francia kórházba küldték őket... de sohase érkeztek meg, eltűntek. Az emberek többek között furcsa hangokat is hallottak az alagútban. Egy beteg azonban az itteni kórházrészlegben van. Odasietnek és egy még Owen készítette, nem egészen földi szkennerrrel megvizsgálják. Látszólag minden rendben van - de az ember egyszerre csak világítani kezd, s testjének atomjaiból a neutronok kezdenek eltűnni. Valami, valaki fogyasztja... A beszélgetések során kiderül, hogy az eltűnt emberek korábban mindannyian bentjártak az alagútban. Bár a hivatalos beindítás ezen a napon lesz, korábban a tesztelések során már rövid időre bekapcsolták a gyorsítót és az óriási kvadrupol mágneseket... Ez a rövid idő azonban elég volt, hogy "valami valahonnan" átjöjjön a világunkba... Egy műholdkép alapján gyanús házat fedeznek fel közel a gyorsítóhoz. Martha odaindul, hogy megnézze. Jack az irányítóközpontba megy és az igazgatót, Johnson professzort próbálja meggyőzni, hogy ne indítsák el a gyorsítót, mert valami nagyon szörnyű fog történni. A professzor először őrültnek nézi, de hamarosan kiderül, hogy Jack igencsak otthonos a fizikában, különösen a Higgs-részecskéről tud sokat, amit éppen az LHC segítségével szeretnének előállítani. Gwen és Ianto pedig az alagútba indul, megpróbálnak nyomára bukkanni a "valaminek". Ianto egyszerre csak különös segélykérő hangokat hall: Owen, Toshiko és régi szerelme, Lisa könyörögnek, hogy mentse meg őket a Sötétségből... Honnan jönnek a titokzatos hangok? Martha az elhagyott házban megtalálja az eltűnt embereket, kómában vannak és a testük zölden fluoreszkál, mi történhetett velük? Hogyan sikerül Jacknek és a professzornak végül a gyorsító segítégével visszacsinálni a fenyegető veszedelmet? A gyorsító hatalmas energiája mit hívott át "odaátról"?


Asylum (Menedék)

   (2009. július 1.)

Gwen egykori rendőrtársa, Andy, járőrözés közben egy fiatal lányra bukkan a folyóparton. Segíteni próbál neki, de a lány elszalad. Nem sokkal később ismét rátalál egy boltban, a tulajdonos tolvajlással és fegyverviseléssel vádolja a lányt. A fegyvernek látszó tárgyról Andy megállapítja, hogy az valójában egy sebességmérő radarpuskára hasonlító dolog. Andy beviszi a lányt a rendőrségre, és telefonál Gwennek.

Jack, Andy és Gwen megpróbálják a lányt szóra bírni, kevés sikerrel. A lány látszólag elvesztette az emlékezetét, csak lassan, mozaikszerűen jutnak eszébe az emlékei. A furcsa szlenget beszélő lányról csak annyi derül ki, hogy a neve Freda. Jack a tárgyat elviszi a központjukba további vizsgálatra, a többiek a lányt pedig egy ideiglenes szállásra kísérik. Ott ellátják a Freda karján levő égési sebet. A lánynak közben újabb dolgok jutnak az eszébe, az anyja, egy cím s egy égő ház.

Közben a Torchwood központban rájönnek, hogy Freda felbukkanásának a helyén a cardiffi téridőrepedés pár pillanatig igen aktív volt. Vélhetőleg valaki készakarva nyitotta meg. Torchwood erre még nem képes. A lánynál levő radarpuskaszerű dologról is kiderül, hogy nem földi eredetű. A lány vérének vizsgálata azt mutatja, hogy idegen, nem földi. Mikor a lányt szembesítik a tényekkel, kiugrik az ablakon és elszalad. Ismét elfogják, Andy nyugtatgatja. A lány elbeszéléséből lassan összeáll, hogy 2069-ből való, csak félig ember, mert a nagyanyja és rokonai a Földre menekült és itt megtelepedett idegenek voltak. Freda elmeséli Gwennek és Andynak, hogy egy nagy tűzvészbe került, de valaki megmentette őt: az égő háztetőn megnyitotta a téridőt és ő idezuhant az égen keresztül. Mikor kérdezik, hogy ki tette ezt, Freda csak annyit mond: Torchwood...

Jack ragaszkodik hozzá, hogy a lányt tartsák bezárva, mivel jövőbeli tudása veszélyes lehet, de a többiek ebbe nem mennek bele. Inkább ráveszik Jacket, hogy akárcsak ahogy Freda nagyszüleivel a jövőben történt, ők is adjanak menedéket a lánynak. Főleg azért, mivel úgy tűnik, hogy a jövőbeli Torchwood valami miatt készakarva küldte ide Fredát...


Golden Age (Az aranykor)

   (2009. július 2.)

A Torchwood 3 csapat Indiában, Delhiben vizsgálódik valami energiakitörés okán. Ianto a postai csomagokat vizsgálgatja s meglepetésre Jack Harkness kapitánynak címzett küldeményeket talál, konténerekbe rejtett hi-tech berendezéseket. Nem sokkal később egy energiahullám seper végig a városon és az emberek nyomtalanul eltűnnek, kivéve a torchwoodiakat. Jack visszaemlékszik, hogy 1924-ben éppen itt zárta be a Torchwood India épületét, aminek már nem is lenne szabad meglennie. Az épület azonban áll…

Odamenve Jack ismerősöket talál: Eleanor hercegnőt és még pár egykori alkalmazottat, akik az elmúlt 80 év folyamán semmit sem öregedtek, sőt a környezet is megmaradt a régi gyarmati Indiának megfelelően. Eleanor szerint egy idegen tárgy sugárzása tartja őket fiatalon. Jack azonban 80 évvel ezelőtt minden Indiából összegyűjtött földönkívüli tárgyat elküldött Angliába, többek között a himalajai jeti gömböket [utalás a 2. Doktor két történetére], majd bezárta Torchwood indiai központját. Torchwood India azonban klub formájában tovább működött. A klubtagok nem öregednek, igaz, cserébe az épületet és udvarát nem hagyhatják el. A hercegnő megkérdezi Jacktől, hogy miért kellett bezárni az ő részlegüket? Mert Torchwood tudta előre, hogy a világ meg fog változni, India független lesz – válaszolja Jack, hozzátéve, hogy talán ma már másképp döntene. Lassan kiderül az igazság: a hercegnő birtokában megmaradt egy időkonzerváló berendezés, ami az épületet és a benne levőket 1924-ben tartja. Nem tudtam elfogadni a világ megváltozását, Torchwwod India bezárását – mondja a hercegnő. Az időbuborék fenntartása azonban egyre nagyobb energiát igényel. Ezt a hercegnő sajátos módon oldotta meg: egyre több embert ejt foglyul a gépezet, amely az emberek egyfajta pszichikai vagy életenergiájának felhasználásával működik.

Közben Gwen és Ianto Mr Gissing vezetésével a pincében levő helységeket, üres raktárakat ellenőrzi. Mikor túl közel kerülnek az időberendezéshez, foglyul ejtik őket, bezárják őket valahová, ahol sötét árnyak támadnak rájuk…

Az eszelős Eleanore hercegnő terve az, hogy a Jack nevében most megvásárolt berendezések segítségével az időkonzerváló hatókörét kiterjessze és az egész Földet visszavigye 1924-be. Kéri Jacket, hogy maradjon, kezdjék újra a régi kapcsolatot, de Jack hallani sem akar róla. Erre beküldi őt az időkonzerváló energiaellátójának szobájába, hogy Jacket is "elfogyassza" a berendezés. Jack azonban halhatatlansága révén nehezen bár, de ellenáll, és valahogy kikapcsolja az időkonzerváló antennáját. Majdnem mindenkit sikerül kimenekíteni az épületből az időbuborék összeroppanása előtt. A néhány bennmaradó megszállott ember az épülettel együtt befagy az időbe... Torchwood India végérvényesen eltűnik.


The Dead Line (Néma telefon)

   (2009. július 3.)

Stella Courtney professzort egy kora reggel Ianto Jones telefonja ébreszti: Jack kómában fekszik a kórházban, haldoklik. A professzorasszony szerint a halhatatlan Jack inkább egyfajta mély transzban van. A kórházban azonban még 20 másik ember is hasonló állapotban fekszik…

Az előzmények: a Torchwood csapatot több furcsa esethez riasztják: az illetők egy misztikus telefonhívás után összecsuklottak és kómába estek. Kinyomozzák, hogy valamennyi hívás a 2059-es telefonszámról érkezett. Ez a szám azonban már 30 éve nem létezik. Jack felhívja a számot, semmi válasz. Pár perc múlva azonban megszólal a telefon, s mikor Jack felveszi, ő is összeesik.

Stella és a többiek megállapítják, hogy az eszméletlen betegeknél semmi fizikai elváltozás nem tapasztalható, a tünetekért valamilyen elektrokémiai reakció a felelős, amit a telefonhálózaton át érkező impulzusok okozhattak. Az is kiderül, hogy a betegek valahogy kapcsolatban vannak, mert az elektroenkefalográfok szerint az agyhullámaik sokszor egyszerre, azonos módon változnak. S miközben Gwen a kérdéses telefonokat ellenőrzi, enyhe aktivitás mutatkozik a téridőrepedésben…

A csapat tagjai elmennek az egykori hívó telefonszám helyszínére, a Maddock House-ba. Ez egy épitkezési vállalat ma már üres és elhagyatott központja s csak egy hullát, egy régi telefont és rengeteg drótot találnak. A vállalat mostani központjában a cégvezető Mr Tyler eleinte semmiről sem akar tudni, később azonban beadja a derekát és egy szomszédos épületbe viszi Gwent és Rhyst. Az épületben egy, a vállalat által fenntartott gondozóintézet van és több, már 33 éve kómában fekvő áldozat. Mr. Tyler elmondja, hogy 1976-ban egy zivatar alkalmával villám csapott az épületbe. Egyszerre megszólalt minden telefon, s akik felvették, összeestek és azóta is kómában vannak.

Ianto a Maddock House-beli régi telefont összeköti a kórház MRI készülékével és egy erős elektromágneses lökéshullámot gerjeszt. Ez megszakítja a hálózatba fészkelődött valami és az agyak közti kapcsolatot és mindenki magához tér. Senki sem emlékszik semmire, bár Jack esetén ez kétséges...
The Lost Files (Az elveszett akták)

2011 nyarán a BBC három újabb hangjátékot sugárzott, összefoglaló címük The Lost FilesAz elveszett akták volt, ezekben Ianto még szerepel a régi csapatból:

The Devil and Miss Carew   (2011. júl. 11.)

Submission   (2011. júl. 12.)

House of the Dead   (2011. júl. 13.)

A Big Finish hangjáték sorozatai

2015 szeptemberben a Big Finish kiadó egy új hatrészes hangjátéksorozat első darabját jelentette meg The Conspiracy (Az össszeesküvés) címmel, amelyet havonta követtek az újabb 60 perces epizódok. ((Link)) A Conspiracy megjelenésével egyidőben a Big Finish bejelentette újabb hat hangjáték terveit, ez a második évad 2016 márciusában el is indult, majd ezt követte a harmadik évad 2017-ben.


    cím

    főszereplők

megjelenés

1.1 - The Conspiracy Jack Harkness (John Barrowman) 2015 szeptember
1.2 - Fall to Earth Ianto Jones (Gareth David-Lloyd) 2015 október
1.3 - Forgotten Lives Gwen és Rhys (Eve Myles és Kai Owen) 2015 november
1.4 - One Rule Yvonne Hartman (Tracy-Ann Oberman) 2015 december
1.5 - Uncanny Valley Jack Harkness (John Barrowman) 2016 január
1.6 - More Than This Gwen (Eve Myles) 2016 február
2.1 - The Victorian Age Jack Harkness (John Barrowman)
Rowena Cooper (Viktória királynő)
2016 március
2.2 - Zone 10 Toshiko Sato (Naoko Mori) 2016 április
2.3 - Ghost Mission Andy Davidson őrmester (Tom Price) 2016 május
2.4 - Moving target Suzie Costello (Indira Varma) 2016 június
2.5 - Broken Jack Harkness (John Barrowman)
Ianto (Gareth David-Lloyd)
2016 július
2.6 - Made You Look Gwen Cooper (Eve Myles) 2016 augusztus
3.1 - The Visiting Hours Rhys Williams (Kai Owen) 2017 március
3.2 - The Dollhouse Marlow Sweet (Laila Pyne),
Charley Du Bujea (Kelly-Anne Lyons)
2017 április
3.3 - Corps Day Owen Harper (Burn Gorman),
Andy Davidson (Tom Price)
2017 május
3.4 - TORCHWOOD_ CAS­CADE_ CDRIP.TOR Toshiko Sato (Naoko Mori) 2017 június
3.5 - The Office of Never Was Ianto Jones (Gareth David-Lloyd) 2017 július
4.1 - The Death of Captain Jack Jack Harkness,
John Hart
2018 március
4.2 - The Last Beacon Owen Harper,
Ianto Jones
2018 április
4.3 - We Always Get Out Alive Gwen Cooper,
Rhys Williams
2018 május
4.4 - Goodbye Piccadilly Andy Davidson,
Norton Folgate
2018 június
4.5 - Instant Karma Toshiko Sato 2018 július
4.6 - Deadbeat Escape Billis Manger 2018 július
4.7 - ...    

2020 februárig összesen 40 hangjáték jelent meg ebben a sorozatban.

Az egyes epizódokban a régi Torchwood csapatból általában csak egy valaki szerepel, így az elsőben Jack Harkness kapitány. Érdekesség Yvonne Hartman visszatérése. Ő volt a Torchwood I. vezetője a Szellemhadsereg (DW 2006) történetben. Akkor életét vesztette, a mostani epizódban nem támad fel valami titokzatos módon, a történet egyszerűen egy évvel korábban játszódik. Hasonlóképpen Suzie Costellóval is találkozhatunk a 2.4 történetben, ő még a TW sorozat első évadának első részében halt meg. Az első epizód ismertetője. A harmadik évadban kicsit kiterjed a Torchwood, a 3.2 történet helyszine az eddig ismeretlen Los Angeles-i Torchwood, a 3.6 térténet Párizsban játszódik a náci megszállás alatt, ezért a szereplők is újak.


Torchwood Specials – különféle többé-kevésbé független mellék- és főágak

2016 októberében jött ki egy 2 órás hangjáték The Torchwood Archive (A Torchwood Archívum) a teljes régi szereplő­gárda fel­vonu­lásával, plusz Viktória királynő és még sokan mások – A Torchwood Archívum egy háborús övezetben található, rég elfelejtett aszteroidban található, s ahová évszázadok óta először lép be ismét valaki... "Légy üdvözölve, látogató. A Torchwood Archívum intézetünk teljes történetét átfogja a távoli kezdettől a mai napig. Mikor nagy vállalkozásunkat az Úr 1879-ik évében megalapítottuk, elrendeltük, hogy a Brit Birodalom legtávolabbi zugában is feljegyeztessék e cselekedetünk. Idelátogatásoddal eme örökséget fogod mindétiglen továbbhinteni..." (itt).

2016 novemberében jelent meg egy újabb 4 órás audiodráma Outbreak (Kitörés) címmel, szintén a régi szereplőkkel – egy félresikeredett orvosi kísérlet eredményeképpen órákon belül egy vírusfertőzés kezdi szedni az áldozatait. Jack Harkness kapitány már találkozott ezzel a fertőzéssel és tudja, hogy valami földönkívüliségnek is köze van hozzá... (itt) Ezt követte 2018 áprilisban a Believe c. újabb hosszú epizód.


Torchwood One: Before The Fall (Torchwood 1: A pusztulás előtt)

Hat történet a londoni Torchwood Intézet megsemmisülése előtti időkből.

New Girl   (2017 január)

Through the Ruins   (2017 január)

Uprising   (2017 január)

The Law Machines   (2018 július)

Blind Summit   (2018 július)

9 to 5   (2018 július)


Aliens Among Us (Földönkívüliek közöttünk)

Földönkívüliekkel kapcsolatos (ugyan mivel mással?) cardiffi történetek 3 részben, 12 epizódban(2017-2018). A Big Finish ezt a jelenleg jégre tett sorozat utolsó, 4. évadja folytatásának szánja, ezért a történeteket is 5.1, 5.2...-ként számozza. Folytatás hangjáték formájában, epizódonként 4CD, 260 perc. A történet ott kezdődik, ahol a 4. évad abbamaradt. A Miracle Day (A Csoda napja) eseményei után a Torchwood csapat ismét összeáll, a régiek természetesen és néhány új ember. Ismét felállítják Cardiffban Torchwood 3-at – de Cardiff azóta megváltozott, egyre sötétebb napok járnak... A történetek:

5.1 – Changes Everything (Minden megváltozik) – Tyler Steele, egy lecsúszott újságíró újra szeretné indítani szakmai életét. A Red Doors mozgalom után szaglászik. Valóban ők állnának a migránsok ellen elkövetett terrorista cselekmények mögött? Ki szítja a rasszista gyűlőletkeltést a városban, és mi köze mindehhez a 3Sol munkaközvetítőnek? Tyler rájön, hogy egy Torchwood nevű szervezet – amit mindenki már régóta megszüntnek hisz – ismét ténykedik. Tyler érzi, hogy ez életének második nagy lehetősége, ezért mindent megtesz, hogy közelférkőzzön a tűzhöz...

5.2 – Aliens & Sex & Chips & Gravy (Idegenek & Szex & Chips & Szósz)

5.3 – Orr

5.4 – Superiority Complex (Felsőbb­rendűségi érzés)