Doctor Who
UNIT

UNIT

A UNIT eredetileg az ENSZ titkos katonai különleges szervezete volt. A rövidítés jelentése: United Nations Intelligence Taskforce, Egyesült Nemzetek Felderítő Különítménye. A 2005-ös új sorozatban azonban módosult Unified Intelligence Taskforce-ra (állítólag az ENSZ mormogott a színfalak mögött, hogy kapcsolatba hozták a sorozattal). A UNIT feladata a Földet fenyegető külső veszélyek felderítése, elhárítása, azonban a nyilvánosság szemében mint különleges terrorista­ellenes egység és katonai kutatóközpont működik. A központja Genfben van. Bár az ENSZ kötelékébe tartozik, nemzeti egységei alá van rendelve az illető ország legfelső vezetésének. Különleges helyze­tekben azonban a genfi központ parancsai felül­bírálják az illető ország vezetésének parancsait (ebből több történetben is komplikációk adódtak). Az angliai egység vezetője a Doktor jóbarátja, Alastair Lethbridge-Stewart tábornok (angolul brigadier, ez ma kb. a magyar dandár­tábornoknak felel meg. A régi magyar hadseregben volt ugyan brigadéros, az azonban egészen alacsony rang volt.) Kis létszámú angliai főhadiszállását egy régi angol rendházból alakították ki, volt azonban egy buszba épített mozgó főhadiszállás is.

A második Doktor találkozott először az akkor még csak ezredes Lethbridge-Stewarttal a részben. Miután az Idő Lordok a Doktort földi száműzetésre és kényszer­átváltozásra ítélik, harmadik Doktorként érkezik a Földre (). Lethbridge-Stewart (ekkor már tábornok és az angliai egység feje) a Doktort tudományos tanácsadóként alkalmazza. A Doktor több, mint két évig volt a Földhöz kötve (1-2 rövid kivételtől eltekintve), ezalatt szorosan együtt­működött a UNIT-tal. Miután ismét szabadon használhatta a TARDIS-t, lassan egyre inkább a maga útját járta. A negyedik Doktornak még volt pár közös kalandja a UNIT-tal, az utolsó UNIT-os epizód 1975-ben volt (). Azonban a rajongók körében nagyon népszerű tábornok már nyugdíjasként két sorozatbeli és egy spin-off filmben, sőt jónéhány könyvben is szerepelt. A már csakugyan idős tábornok 2008-ban ismét megjelent filmen: Sarah Jane Smith-nek segít bejutni a UNIT Fekete Archívumába és győzni a bane-k ellen (A bane ellensége, SJA 2008).

Az eredeti UNIT főszereplők:

  • Alastair Lethbridge-Stewart tábornok (Nicholas Courtney)
  • Mike Yates kapitány (Richard Franklin)
  • Benton őrmester (John Levenee)
  • Harry Sullivan orvos hadnagy (Ian Marter)
  • és még egy féltucat gyakran szereplő közlegény, altiszt, stb.

A UNIT a 2005-ben indult új sorozatban is hamarosan felbukkant: a részben az UNIT londoni főhadiszállásán játszódik. Kezdetben szerényen, Angliában a szerepét részben a Torchwood intézet vette át. 2008-ban azonban az UNIT ismét előtérbe került: a Torchwood sorozat 2008/6-8 történeteiben Martha Jones, a Doktor korábbi útitársa mint az UNIT orvosi szakértője szerepel. DW részekben pedig az UNIT ismét teljes erőbedobással szerepel. 2009-ben c. részben tűntek fel, 2012-ben pedig a londoni Tower alatti főhadiszállását ismerhettük meg (). A 2013-as évfordulós különrészben és a 2015-ös történetben ismét fontos szerepük van. Ezen utóbbi részekben megismerhettük a UNIT tudo­mányos igazgatóját és későbbi vezetőjét, Kate Stewartot, aki nem más, mint Lethbridge-Stewart tábornok lánya, valamint Osgoodot, aki tudományos munkatárs és egyúttal Kate Stewart asszisztense. A Chris Chibnall irányította DW évadokban (2017-2022) a UNIT "kimúlt", egy kivételtől eltekintve: a UNIT megalakulásának idejébe pillanthattunk bele epizódban. Azonban ismét teljes gőzzel visszatért a 2023-as évfordulós különrészekben, továbbra is Kate Stewart vezetésével.

A UNIT a Doctor Who társsorozataiban is szóhoz jutott néhányszor, legutoljára 2010-ben A Doktor halála (SJA 2010) c. részben. Be kell azonban vallani, hogy a UNIT az új sorozatban nem aratott olyan osztatlan sikert, mint régen. Igaz, ritkábban is szerepel. A régi UNIT már-már családias szer­vezetnek tűnt, jól ismert állandó szereplőkkel. Titkos, rejtett működése sokkal hihetőbbnek tűnt, mint a mostani monstre szervezeté. Az új sorozat alkotói alaposan feltupírozták a szervezetet, hatalmas bázis a londoni Tower alatt, hatalmas Fekete Archívum, mindezt a hihetőség rovására.

A UNIT sok könyvben, hangjátékban is szerepelt, nemcsak az angliai, hanem a francia (NUIT), az orosz (OGRON) és a délkelet-ázsiai (UNIT-SEA) egység is. A BBC 2004-2005-ben egy négy részes rádiójátékot is sugárzott a UNIT főszereplésével. 2015 óta pedig a Big Finish újabb UNIT hang­játéksorozatot ad ki folyamatosan, ezekben a főszereplők Kate Stewart (Jemma Redgrave) és Osgood (Ingrid Oliver) (itt). Ezekben régebbi ismerősök is meg-megjelennek, mint Missy (Michelle Gomez), The Curator (Tom Baker), River Song (Alex Kingston), The War Master (Derek Jacobi), Benton őrnagy (John Levenee), stb.

Részletesebbn: angol wikipedia és gépi magar fordítása

2011. február 23-án 81 éves korában elhunyt Nicholas Courtney, Alistair Lethbridge-Stewart tábornok (the Brigadier) megformálója, a régi sorozat egyik legnépszerűbb szereplője. A második Doktorral találkozott először (), majd az angliai UNIT vezetőjeként sok történetben szerepelt a harmadik és negyedik Doktor idején. Később is fel-felbukkant néhányszor, a régi sorozatban utoljára a hetedik Doktor idején volt látható (). Sokat szerepelt még a Doctor Who hangjátékokban is. Legutolsó filmbeli szereplése a Sarah Jane kalandjai 2008-as évadának záró­történetéhez kapcsolódik, mint nyugdíjas tábornok segített Sarah Jane-nek bejutni a UNIT Fekete Archívumába.
Courtney halálakor a sorozat a filmben is elbúcsuzott a tábor­noktól: a 11. Doktor a TARDIS-ból telefonon hívta régi barátját és ekkor közölték vele a halálhírét. ()

A tábornok és a harmadik Doktor

A tábornok és a negyedik Doktor

A már nyugdíjas tábornok a Sarah Jane kalandjai-ban (2008)