Doctor Who
A dalekok

A dalekok

A Doctor Who sorozatot végigkísérő legjellegzetesebb szereplők talán a dalekok, ezek az embernagyságú pöttyös sótartóra emlékeztető páncélos lények. Forgatható fejrészükből egy szemrúd nyúlik ki (ez a legsérülékenyebb részük), két mechanikus karjuk közül az egyik egy sugárfegyver, a másik egy manipulátor kar, ami furcsamód leginkább egy vécépumpára emlékeztet (ki is parodizálták sokszor; szükség esetén azonban valami másfajta manipulátorra is átcserélhető). A páncélzat belsejében foglal helyet maga a dalek, egy kb. focilabda nagyságú és leginkább polipra emlékeztető nyálkás gusztustalan lény és az őt életbentartó gépezet (így végsül is igazából egy kiborg típusú élőlény). Bár eredetileg csak sima talajon voltak képesek közlekedni, előbb utóbb szert tettek a rövid távra alkalmas lökhajtással történő felemelkedés képességére, majd ezt idővel valamilyen antigravitációs megoldásra cserélték. A dalekok rendkívül agresszív, kissé hisztérikus, a világegyetem fölötti uralomra törekvő lények, minden más élőlényre az "Exterminate! - Megsemmisíteni!" csatakiáltással reagálnak. Szigorú parancsuralmi rendszerben élnek. Nagyon jellegzetes gépiesen monoton és rekedtes beszédüknek a magyar szinkronja sajnos elég gyatrára sikerült. Rádiójelekkel is képesek egymással kommunikálni és segítséget hívni, sőt van egyfajta telepatikus kollektív tudatuk is. A közönséges szürke dalekoken túlmenően léteznek magasabbrendűek is: az ezüst színűek általában a tudósok, egy-egy nagyobb csapatot a fekete parancsnok dalekok irányítanak, az arany dalekok pedig a legfelső irányításhoz tartoznak, élükön a dalek császárral. Összesen több, mint 20 variánsuk alakult ki, ezek együtt is láthatóak voltak a The Asylum of the Daleks (A dalekok menhelye) c. 2012-es részben.

A dalekok előszőr az 1963-as első évad 2. részében jelentek meg (The Daleks) és olyan népszerűek lettek a brit rajongók körében, hogy azóta már vagy húsz részben szerepeltek, sőt egy-két, a sorozattól független régebbi spin-off filmben is. Még a BBC egyik-másik szórakoztató műsorában is felbukkantak.

Mindig sok gondot okoztak, nemegyszer csak hajszál híján sikerült megúszni a velük történt találkozást. A Földet is többször próbálták meghódítani, először közvetlen erőszakkal (The Dalek Invasion of the Earth, 1964), legutoljára már sokkal rafináltabban, titokban beépülve a Föld irányításába, mint ez a 2005-ös és 2007-es évadban kiderül. Többször próbálták őket végleg kiírtani, mindeddig sikertelenül. A Genesis of the Daleks (1975) részben az Idő Lordok visszaküldik a negyedik Doktort a dalekok szülőbolygójára, hogy akadályozza meg a létrehozásukat, vagy legalábbis érje el, hogy ne legyenek ilyen agresszívak, de ez a terv sem járt sikerrel. Sőt, ez a próbálkozás vezetett végül a dalekok és az Idő Lordok ellentétéhez, amely végül a végzetes Időháborúba torkollott.

Hogyan jöttek létre a dalekok? A Skaro bolygón két humanoid faj élt, a kaledek és thalok, s az ellenségeskedés köztük végül atom- és biológiai háborúba torkollott, ami persze nagy pusztítással, szenvedéssel és mutációk megjelenésével járt. A kaled tudósok látták, hogy ez a fajuk végét jelenti. E témában a legnagyobb tudósuk a félőrült Davros volt, aki felgyorsította a mutációt, s az így létrejött érzelem nélküli lényeket behelyezte a jólismert páncélzatba, egyfajta kiborgokat létrehozva. A nevük "dalek" lett, a "kaled" anagrammája (a fejlesztés során nevük még "Mark III típusú mozgó gépezet" volt). A negyedik Doktor itt próbált beavatkozni, de mint később kiderült (Destiny of the Daleks, 1979), néhány dalek és maga a tolókocsiban élő Davros is megmenekült. A Doktor ekkor megsemmisítette az ott talált dalekokat és Davrost biztos helyre börtönözték, azonban egy megmaradt kis csapat néhány őrült földi emberrel karöltve kiszabadította (Resurrection of the Daleks, 1983) és minden kezdődött előlről... Davros emberi DNS felhasználásával egy új dalek generációt hozott létre, akik csak neki engedelmeskedtek – a birodalmi dalekokat (Imperial daleks). Ezek szembenálltak a régi és a Legfelső Dalek irányította ún. renegát dalekokkal (Renegate daleks) s hetedik doktor idején került sor egy nagy összecsapásra közöttük. Davros részt vett az Időháborúban és mindenki úgy tudta, hogy ő is odaveszett. Az utolsó pillanatban azonban egy másik dalek áttörte az időzárat és vész időeltolással megmentette – így a dalek faj ismét megmenekült. 2008-ban Davros vezetésével a dalekok ismét a Föld ellen fordultak. (The Stolen Earth)... és így tovább, és így tovább, többször is (majdnem) írmagjuk se maradt, de aztán csak új birodalom kiépítésén szorgoskodtak.

A dalekok részletes idő- és térbeli történelme meglehetősen komplikált és nem ellentmondás mentes a sok szerző miatt, és eddig még nem is említettük a régi sorozat dalekos történeteit. A történelmi vonalat tömören, de egészében áttekinti a következő oldal. Bővebben lásd: Wikipedia, Tardis wiki, és az ezekhez csatlakozó cikkeket. Az utóbbi a nem egészen kánon könyveket, stb. is magában foglalja. A BBC kiadásában jelent meg a The Dalek Handbook (Dalek kézikönyv) sok érdekes tudnivalóval.

Az első doktor első találkozása a dalekokkal (The Daleks, 1963).

Kissé bolondos bevezető a dalekokhoz: