norfren, ki vagy doki

 

Doctor Who
Ki vagy, Doki?

2021-00 – Revolution of the Daleks – A dalekok újjászületése      4♦


(Újévi különrész)

Egy ártalmatlanná tett és kiégett felderítő dalek mintájára egy Robertson nevű üzletember és társa egy hasonló kinézetű "biztonsági drónt" készít rendőrségi használatra, anélkül, hogy sejtelmük lenne az eredetiről és hogy az mire is lenne képes. Azonban a kiégett testben maradt néhány túlélő sejtet titokban klónozzák, s a kifejlődő lény megszállván létrehozóját, tovább sokszorozza önmagát egy osakai üzemben.

A börtönben sínylődő Doktort kiszabadítja Jack Harkness kapitány, s a Doktor visszatér társaihoz, akik épp nyomozni kezdenek a "biztonsági drónok" gyanús ügyében. A szálak Osakába vezetnek, azonban egy csöppet elkéstek: a rengeteg új dalek teleportálja magát a drónokba, s immár igazi dalekként nekiláthatnak az emberek elpusztítására. A Doktornak egy választása marad: ide kellene hívni egy igazi dalek hadsereget, s azokkal megsemmisíttetni a földön látrejött utánzatokat. De ez kétélű fegyver lehet...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Government Communication Headqurters (GCHQ, Kormányzati Kommunikációs Központ) – egy felderítő dalek betör, de a Doktor ártalmatlanítja. A kiégett dalekot szállítás közben elrabolja és megszerzi Jack Robertson üzletember. Leo Rugazzi, technikai ügyekben a jobbkeze, a masina hasonmására épít egy forradalmian új, AI-vel felszerelt rendőrrobotot, "biztonsági drónt" (persze fogalmuk sincs az eredeti nevéről, képességeiről), amit egy megrendezett tüntetés alkalmával meg is mutat a miniszterelnökségre pályázó Jo Pattersonnak. Vízágyú, könnygáz, hangfegyver a drón fegyvertára. Mindkettőjüknek vannak kétes dolgok a múltjukban, így sakkban tartják egymást s kénytelenek megbízni egymásban és együttműködni.

Valahol nagyon messze válogatott galaxisbeli bűnözőkkel együtt tengődik a Doktor egy szuperbiztos börtönben. Jack Harkness kapitány jelenik meg váratlanul a börtönben és egy időbuborék, majd egy örvénymanipulátor segítségével megszökteti a Doktort és visszaviszi a saját TARDIS-ába.

Mindeközben három társa a Földön már tizedik hónapja várja őt és Yaz megpróbál a nyomára bukanni a fellelhető jelek alapján egy családi háznak álcázott TARDIS-ban. A két férfi azonban inkább arra gondol, hogy olyasvalamibe vágott bele a Doktor, amit nem élt túl. Graham a neten ráakad a biztonsági drónokról készült felvételre. Rémülten ismerik fele benne a dalekot, valamint a háttérben Jack Robertsont. Utána erednek a dolognak.

A választási győzelmében már biztos Jo Patterson titokban azt kéri Robertsontól, hogy mutassák be nyilvánosan is a már sorozatban készülő drónokat. A hazatérő férfit autójánál Graham és társai feltartóztatják, de a dalekot firtató kérdéseikre Robertson értetlenül csak annyit felel, hogy fogalma sincs, mi az a "dalek". Leo Rugazzi elmondja Robertsonnak, hogy a kiégett roncs belsejében túlélő sejteket talált, amiket klónozott és azok egy lénnyé fejlődtek. Az elborzadt Robertson megparancsolja Leonak, hogy azonnal égesse el. A dolog azonban rosszul sül el: a nyitott kemence előtt a lény Leóra ugrik, rátapad, és uralma alá vonja. Leót felhasználva Japánban, Osakában rendez be egy dalekokat klónozó üzemet.

A Doktor Jack kapitánnyal együtt a "családjához" siet, s elnézést kér a késésért, mivel űrdutyiban ült. A kérdésre, hogy mi újság a Földön, egyhangú "dalek" a válasz. A Doktor ráakad az Osakából eredő dalek DNS jelekre. Jack és Yaz azonnal odaindulnak, a Doktor a többiekkel útközben még felszedi Robertsont az irodájában. Robertson megmutatja nekik a 3D-nyomtatással sorozatban készülő drónjait. A Doktor rájön, hogy ezek csupán üres utánzatok – nincs bennük élőlény. Robertson továbbra is értetlenkedik a dalekok hallatán, s közli, hogy nincs semmiféle üzemük Osakában.

Jack kapitány közben elmesél egyet s mást magáról és a Doktorról Yaznak. A dalekokat klónozó üzemben megpróbálják a rendszert leállítani, azonban néhány elszabadult dalek rájuk veti magát. Neccesen, de megmenekülnek. A TARDIS is befut. A felbukkanó Leo-dalek elmondja, hogy mindezt ő hozta létre, céljuk a bolygó átalakítása, s a készülő biztonsági drónok eredeti terveit átalakították, hogy befogadhassák az új dalek testeket... ez is meg is történik azonmód: a testek teleportálódnak a páncélokba, s a biztonsági drónok igazi dalekokként működnek tovább országszerte nagy gabalyt okozva.

Mivel az eredeti megsemmisült dalek egy felderítő volt, a Doktor cselből egy rájuk jellemző jelet küld az időörvénybe. Az igazi dalekok veszik is az adást és egy katonai egység a Földre indul. A Doktor feltételezése az, hogy az igazi dalekok majd kiírtják a Földön készült nem egészen igaziakat. Az érkező dalekok csakugyan észreveszik, hogy a földi dalekok eltévelyedett mutánsok, "tisztátlanok", akiket ki kell írtani. Így is történik, a két társaság csakugyan egymásnak esik. Robertson minden tanács ellenére az igazi dalekokhoz megy, s felajánlja szolgálatait nekik. A dalekok így megkímélik, főleg mikor elárulja, hogy igazából a Doktor, az ősi dalek ellenség csalta ide őket.

A fő gond, hogy ezek után hogyan lehetne az igazi dalek flottát is megsemmisíteni? Jack a két másik férfival a dalek katonai hajóra teleportál és miközben Robertson a dalek főnökkel tárgyal, titokban aknákat helyeznek el a hajón s fel is robbantják. Közben a Doktor újabb csapdát állít a megmaradt dalekoknak: a másik TARDIS-t az övének álcázva hagyja, hogy megszállják a dalekok, aztán távirányítással a TARDIST önmagába záródva átküldi a nulltérbe.

Utójáték: Jack Robertson kikiáltja magát az emberiség megmentőjének, a Doktor pedig indul tovább az útjára, de csak Yaz követi: a két férfi a maradás mellett dönt. A búcsúzkodás során a Doktor ad nekik egy-egy pszichikus papírt, jól jöhet még a jövőben.

Megjegyzések:

Ebben az epizódban több korábbi ismerős is felbukkan:
A régi ismerős Jack Harkness kapitány hosszas távollét után tavaly A judoonok üldözöttje-ben tette rövid tiszteletét, most azonban aktív részése az eseményeknek. Több régi dolgot is elmond magáról a Doktor éegújabb társainak.
Jack Robertsont is láthattuk már a Pókfélék az Egyesült Királyságban (2018) című epizódban.

A börtönben több korábbról is ismert lény a Doktor rabtársa: egy síró angyal, ood, sycorax, pting és egy csend.

És még sok félszavas, félmondatos utalás hangzik el régi dolgokra.