norfren, ki vagy doki

 

Doctor Who
Ki vagy, Doki?

2021-00

(Újévi különrész)

Egy ártalmatlanná tett és kiégett felderítő dalek mintájára egy Robertson nevű üzletember és társa egy hasonló kinézetű "biztonsági drónt" készít rendőrségi használatra, anélkül, hogy sejtelmük lenne az eredetiről és hogy az mire is lenne képes. Azonban a kiégett testben maradt néhány túlélő sejtet titokban klónozzák, s a kifejlődő lény megszállván létrehozóját, tovább sokszorozza önmagát egy osakai üzemben.

A börtönben sínylődő Doktort kiszabadítja Jack Harkness kapitány, s a Doktor visszatér társaihoz, akik épp nyomozni kezdenek a "biztonsági drónok" gyanús ügyében. A szálak Osakába vezetnek, azonban egy csöppet elkéstek: a rengeteg új dalek teleportálja magát a drónokba, s immár igazi dalekként nekiláthatnak az emberek elpusztítására. A Doktornak egy választása marad: ide kellene hívni egy igazi dalek hadsereget, s azokkal megsemmisíttetni a földön látrejött utánzatokat. De ez kétélű fegyver lehet…

SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:

Ebben az epizódban több korábbi ismerős is felbukkan:
A régi ismerős Jack Harkness kapitány hosszas távollét után tavaly történetben tette rövid tiszteletét, most azonban aktív részése az eseményeknek. Több régi dolgot is elmond magáról a Doktor legújabb társainak.
Jack Robertsont is láthattuk már a című epizódban.

A börtönben több korábbról is ismert lény a Doktor rabtársa: egy síró angyal, ood, sycorax, pting és egy csend.

És még sok félszavas, félmondatos utalás hangzik el régi dolgokra.

2021-01

A hatrészes évad Flux (Áradat) néven összefüggő történetet alkot.

1820-ban Liverpoolban titokzatos alagútak épülnek… A Doktor és Yaz csak neccesen menekülnek meg egy lupar, a Karvanista nevű kutyaszerű humanoid lény elől, majd 2021-ben, éppen halloweenkor, egy liverpooli ház előtt landolnak. A ház lakóját, Dan Lewist percekkel korábban Karvanista erőszakkal az űrhajójára ragadta ismeretlen okból… A világegyetem egy eldugott sarkában az ősidők óta fogva tartott Swarm nevű teremtmény kiszabadul és megjelenik egy sarkvidéki kutatóállomáson, majd a Doktor nyomába ered… Több milliárd hajóból álló lupar flotta közeledik a Föld felé, szándékuk ismeretlen… Egy mélyűri megfigyelőállomáson Inston-Vee Vinder tanúja lesz, hogy egy örvénylő valami sorra elpusztítja a környékbeli bolygókat, csillagokat…

A Doktor és társai Karvanista hajóján megtudják, hogy az egész világegyetemet megsemmisítéssel fenyegeti a közeledő, örvénylő, áramló Áradat (Flux). Ugyanerre a következtetésre jutnak a szontárok is. A Doktor víziójában találkozik Swarmmal és látja a mindent bekebelező Áradatot. Hová vezet mindez?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A mindössze 6 epizódból álló 13. évad a korábbi laza átívelésektől eltérően egyetlen 6 részes történetet alkot, amelynek az alcíme Áradat (Flux). Az évadnyitó részben elég sok új szereplő lép be, egyelőre nem világos, miként kapcsolódnak majd. Több régi szereplő is visszatér, egyelőre ismeretlen szereppel, például a szontárok, a síró angyalok és egy igazi történelmi alak is, Joseph Williamson, az alagútak készítője (angol wikipedia és gépi magyar fordítása). (Az itteni és a későbbi automatikus wiki fordításokkal vigyázzunk, mert néha durva vagy mulatságos félrefordításokat tartalmaznak!)

2021-02

A Doktor és csapata térben és időben szétszóródik: a Doktor a 19. századi Szevasztopolba jut, az angol-orosz krími háború kellős közepébe – de mit keresnek itt a szontárok és hová lettek az oroszok? Dan napjaink Liverpooljába csöppen – de hogy kerülnek ide is szontárok? Yaz és Vinder egy templomszerű helyen bukkannak fel, ahol a nem egészen emberi kinézetű papok kérésére ki kellene javítaniuk valami fontos dolgot.

A Doktor a szontárok ártalmatlanná tevésén, elzavarásán munkálkodik, ugyanezt szeretné elérni Dan is a liverpooli dokkokban levő szontár tér-időhajókkal. Némi csűr-csavar és buktató után ez sikerül is, bár Dannak Karvista, a Doktornak az angolok segítségére van szüksége. A Doktort és Dant ezután a makrancoskodó TARDIS ugyanoda viszi, ahol Yaz is van: az Atropos templomba. Hamarosan felbukkan Swarm és Azure is, és kölcsönös fenyegetőzések után kiderül, mi a templom célja, mi az itt élő mourik és az Áradat kapcsolata...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzés:
Mary Seacole orvosnő valódi történelmi személy volt (angol wikipedia és gépi magyar fordítása).

2021-03

A Doktornak nincs más választása, mint az időviharba vetni magát, hogy az időben visszamenve rendbe hozza a dolgokat, kiszabadítsa a társait. De az idővihar őket is magába szippantja. Mindenki kidobódik a saját idővonalából és össze-vissza hánykolódik az időben, múltban, jelenben, jövőben – Yaz otthon mint rendőr, a jövőben mint tábornok a Nagy Kígyó szolgálatában és mint Dan főnőke; mindannyian katonák a Doktor szolgálatában és Atropos templomát támadják; időnként egy kék madársereg jelenik meg és megsemmisíti az útjába eső embereket; a Doktor összetalálkozik korábbi önmagával, a Szökevény Doktorral.

A Doktor kapcsolatot teremt a mourikkal és kölcsönös segítséget ajánl fel, majd társait a saját idővonalukba igyekszik visszajuttatni. Mindeközben egy Bel nevű nő a társát keresi szerte az űrben, s közben látja, hogy a galaxis nagy részét az Áramlat jóvoltából a dalekok, kiborgok és szontárok uralják.

A meglehetősen viharos, homályos és zilált cselekmény folyamán a lényeg az Atropos templomban zajlik: több dologra kezd fény derülni, legalábbis morzsák formájában: mi köze a Divíziónak az Atropos templomhoz, kik az Utazók, ki is Swarm és Azure. Hogyan fonódik össze Vinder és Bel sorsa?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Rendkívül összezavart és szétszabdalt történet, a felesleges dolgok kiszűrése után is alig marad valami a kezünkben, amiket összeillesztve többet meg­tudhatnánk a lényegről, jó néhány nyitott kérdés marad vissza. Például ki a Nagy Kígyó? Ki Swarm és Azure? Mi lesz Bel későbbi szerepe? A showrunner és író Chibnall minden bizonnyal a főszereplők idővonalának szétesését és homályos jövőjüket akarná szemléltetni az összekavart eseményekkel, de az eredmény egy nem túlzottan élvezhető epizód lett.

2021-04

Egy kis angliai falu, Medderton, 1967. november 23. Jericho professzor parapszichológiai kísérleteket végez a 2021-ből idecsöppent Claire-en, furcsa eredménnyel. Egy kislány eltűnik a faluban, többen is keresik. A temetőben eggyel több sírkő van a kelleténél: egy angyal szobra. A Doktor és társai is itt kötnek ki a TARDIS-t megszálló síró angyal jóvoltából. Dan és Yaz csatlakoznak a kislányt keresőkhöz, a Doktor a professzorhoz siet csavarhúzója jelzése miatt. A faluban pedig lassan mindenkit elkapnak az angyalok…

A professzor házában egyre furcsább dolgok derülnek ki Claire-ről. Egy nála maradt jövőbeni újságcikk alapján azt is megtudják, hogy a falu kétszer is, 1901-ben és 1967-ben elnéptelenedett. A házba hamarosan betörnek a síró angyalok, menekülniük kell. Mit tudott meg a Doktor egy renegát angyaltól? És vajon mi állhat a angyalok ténykedése mögött, miért olyan fontos nekik Claire és a Doktor?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…
-->

2021-05

A Doktort a síró angyalok a Divízió központjába transzponálják, egy űrállomásfélére a nulltérben, a világegyetemek között. Innen irányítják a világegyetemet megsemmisítő Áramlatot. De miért akarja a Divizió megsemmisíteni ezt a világegyetemet? Köze lehet-e hozzá a Doktornak? És ki valójában a mindezeket irányító Awsok?

Közben a Doktor korábbi kérése alapján az 1904-be csöppent Yaznak, Dannak és Jericho professzornak ki kellene derítenie, hogy mikorra várható a Föld megszállása és megsemmisülése. Mexikóban, Konstantinápolyban, Nepálban, stb. kutakodnak, valaki közben többször is az életükre tör. Végül Liverpoolban kötnek ki, ahol meglepő felfedezést tesznek.

1958-ban Angliában a sötét erők beférkőznek az éppen szervezkedőben levő UNIT köreibe is. Valahol a világűrben pedig Bel és Vinder is a maga veszélyes útját járja. A felbukkanó Swarm nemcsak Vinderre jelent halálos veszélyt, hanem a Doktorra és a Divízióra is...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2021-06

A Doktor ugyan nem így gondolta, de térben és időben háromfelé szakadt, így többfrontos harcot folytathat, amire nagy szükség is van: egyidejüleg kell küzdeni a Rombolók ellen a Divízió űrhajóján, a szontárok és Nagy Kígyó ellen a mai Földön, a Liverpool alatti kazamaták térkapui is több meglepetéssel szolgálnak, Karvastával karöltve meg kell változtatni a Földet övező pajzsot és a szontárokat saját csapdájukba ejteni, a társai pedig hol itt, hol ott kerülnek szorult helyzetbe, rájuk is figyelnie kell. Claire, Jericho professzor, Vinder és Bel, Kate Stewart – mindenki egy csavar abban a harcban, ahol végül is sikerül az Áramlatot ártalmatlanná tenni, visszaszerezni az Idő fölötti uralmat, a bűnösök bűnhödnek, a jók pedig lenyugodhatnak.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A szontárok támaszpontjául szolgáló chilei Cerro Tololo obszervatórium valóban létező hely (angol wikipedia és gépi magyar fordítása)

Kritikák az évadról:

Sorozatjunkie: Nem túl hízelgő vélemény. (Azt hittem hozzávágok valamit a tévéhez…)
Roboraptor: Hasonló. (A kilátástalanságban pislákoló reménysugár…)
Radiotimes: A 13. évad – Talált vagy célt tévesztett az Áramlat?
Radiotimes: Nyitott kérdések a 6. epizód után.
iNews: Nyöszörgős véget ért Chris Chibnall pályája.
Independent: Inkább mulatságos, mint félelmetes az évad befejezése.

2022-01

(újévi különrész)

A Doktor reseteli a TARDIS-t, hogy helyrehozza az Áradat okozta károsodásokat, ami eltart egy darabig, és ezért közben ők egy tengerparton szórakoznának – de ehelyett a TARDIS egy manchesteri nyolcemeletes raktárba érkezik szilveszter éjszakáján, éjfél előtt nem sokkal. A raktárnak éppen ott van a tulajdonosa, Sarah és egyetlen ügyfele, Nick. Hamarosan felbukkan egy kivégző Dalek, amely megérezte a TARDIS jelenlétét és előbb Sarah-t és Nicket, majd a Doktort és társait kivégzi… hogy utána előlről kezdődjön minden. A TARDIS akaratlanul egy időhurkot hozott létre.

Mivel szerencsére emlékeznek az előző hurokban történtekre, a folyamatosan ismétlődő időhurkokban megpróbálják kijátszani a dalekokat, a dalekok viszont megpróbálják kikalkulálni az előző hurok alapján, hogy mit fognak az emberek tenni a következőben. A Doktor rájön, hogy az időhurok minden alkalommal egy perccel rövidebb.

Mihez is lehetne kezdeni, hogyan lehetne megszabadulni a dalekoktól, mielőtt meszűnik az idő visszacsatolódása? Az utolsó hurokban tenni kell valamit, ami eléggé kézenfekvő szilveszter éjszakáján.

2022-02

(húsvéti különrész)

1807-ben Kínában egy Madame Ching nevű kalóznő egy kőszoborból eltávolít egy különleges kődarabot s ezzel akaratlanul életrekelt egy démont. Az odaérkező Doktor a démonban egy ősi faj képviselőjét, egy tengeri ördögöt ismer fel. Hamarosan felbukkan egy réges-régi, de kissé felturbózott vitorláshajó is, tele tengeri ördöggel. Madame Ching egy régi hajó, a For de la Mar elveszettnek hitt kincse után nyomoz. De ugyanezt keresik a tengeri ördögök is egészen más céllal. Chingnek pénzre van szüksége, a tengeri ördögöknek egy bizonyos kristályra van szükségük a világ meghódításához. Ebbe csöppen bele a Doktor társaival együtt. A csetepaté kimenetele persze nem kétséges...SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:

Ismét felbukkantak a régi sorozatban kétszer is szerepelt tengeri ördögök (, és ). A tengeri ördögök a szintén régóta ismert szilúrok rokonai. Míg ez utóbbiak teljesen alkalmazkodtak a szárazföldi élethez, a tengeri ördögök kétéltűek maradtak.

A filmben említett For de la Mar portugál hajó valóban létezett. 1511-ben, eléggé kalandos pályafutása végén a malakkai (a mai Malajzia területén) szultán elrabolt kincseivel megrakodva Portugáliába indult, de két nappal később viharban elsüllyedt (lásd itt).

2022-03

(BBC centenáriumi különrész)

Vészhelyzeti segélykérés érkezik egy kiborgok által megtámadott űrexpresszvonatról. Bár a Doktor és társai közbelépnek, a kiborgok vezére elteleportál egy furcsa zsákmánnyal. A Földön a Doktor egykori útitársainak, Ace-nek és Tegannak feltűnik, hogy sok neves szeizmológusnak nyomaveszett és sok híres festmény is eltűnt a múzeumokból. 1918-ban a Raszputyinnak álcázott Mester a cárt háborúra bíztatja és egy titokzatos fémbolygó is megjelenik a Föld árnyékában.

A Doktornak egy renegát dalek felajánlja, hogy átadja neki a dalekok megsemmísítésének kulcsát. De megbízható-e? Hogyan kerül a kiborgok fémbolygójára egy fogoly energialény? A Mester, a kiborgok és a dalekok ismét a Föld elpusztításán mesterkednek. A UNIT vezetője, Kate Stewart, Tegan és Ace a Doktor segítségét kérik. A kiborgok az emberiség kiborgizálásával, a dalekok az összes vulkán egyidejű kitörésével akarnák az emberiséget kiírtani. Hogyan sikerül mindezt megakadályoznia a Doktornak, miközben ő is több, mint halálos veszélyben van?SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:

Tegan (Janet Fielding) a negyedik
Doktor társaságában

Chris Chibnall hattyú­dala ez a rész. A távozó showman min­dent bele­adott a minél nagyobb durranás ér­de­kében, emiatt bele­esett a sokat-markol-keveset-fog csapdába, a történet tele van elvarratlan szálakkal, kérdő­jelekkel, értel­metlen ugra-bugrák­kal.

Az epizódban sok utalás van régebbi részekre és a régi sorozatra, ami kelle­mes meglepetés a whoniverzum ismerőinek, de egy újonnan bekapcsolódott nézőnek a levegőben lógnak.

Két régi útitárs is megjelent a UNIT szövet­ségeseként, Tegan légikísérő volt és az ötödik Doktor, Ace a hetedik Doktor asszisztense volt. Ace az egyetlen szereplő, aki a Doktort nem "doktornak", hanem "professzornak" hívta, és már akkor is érdekelték a robbanóanyagok. A hatodik és hetedik Doktor útitársa, Mel, és a harmadik Doktor útitársa, Jo is felbukkannak egyetlen egy mondat erejéig a legeslegvégén. Ha már ők is előkerültek, nem kaphattak volna egy kicsit több szerepet?

Ace (Sophie Aldred) teljes fegyverzetben

A két régi útitárs valójában csak a kép­ernyőről tűnt el, mivel köny­vekben és hang­játé­kokban tovább éltek, élnek mind a mai napig, ez utóbbiakban a hang­jukat ma is Janet Fielding és Sophie Aldred "kölcsönzi".

Több régi jellegzetes ruhadarab és tárgy is felbukkant: Ace kicico­mázott bőrdzsekije, a Mester-Doktoron a negyedik Doktor jel­legzetes hosszú sálja, a hetedik Doktor kérdő­jeles pulóvere, a második Doktor furulyája.

Több olyan korábbi szereplő is megjelent, akik a levegőben lógnak, vagy csak "véletlenül a megfelelő időben épp arra jártak" – ilyen Vinder, Graham és divina ex machina módon megmentik a főhősöket. A félkiborg Ashad állítólag meghalt korábban, most mégis itt van.

Az epizód kritikája a Sorozatjunkie-n.

2023-01

(Doctor Who 60. évfordulós különrész)

A Londonba érkező Doktor véletlenül összefut Donna Noble-lal és családjával. Szinte ugyanakkor nem messze egy űrhajó zuhan le. A UNIT katonái körülzárják. Néhányukat egy ismeretlen erő az uralama alá vesz. Másik részük és a Doktor az űrhajó elröppent mentőkapszuláját indul megkeresni… Rose, Donna lánya egy aranyos szőrmókra bukkan az utcán. Vagy nem is olyan aranyos? És mi köze van az űrhajóhoz? És miért keresik a lényt a wrarth harcosok? A szorult helyzetben a Doktor kénytelen felszabadítani Donna korábban blokkolt memóriáját, bár ez halálos lehet Donnára nézve…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:

Az epizód kritikája a Sorozatjunkie-n.
Az epizód kritikája az index.hu-n

2023-02

(Doctor Who 60. évfordulós különrész)

A TARDIS nem éppen puhán érkezik meg egy ismeretlen helyen veszteglő ismeretlen űrhajóra. Regenerálódás közben a TARDIS fenyegető veszélyt érezvén eltűnik. Az űrhajó kihalt, mindössze egy csigánál is csigább lassúsággal haladó rozsdás robotot találnak. A vezérlőfülkéből nem látszanak a csillagok, vajon miért? A Doktor és Donna hamarosan igencsak meglepő személyekkel találkoznak össze és menekülniük kell az ellenségesen viselkedő alakváltók elől. Honnan kerültek oda az alakváltó lények és mi a céljuk? Miért lett öngyilkos a hajó kapitánya és miért történik minden olyan lassan a hajón?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:

1) A "Blue Yonder" jelentése a "kék messziség", a "kék ég", a "Wild Blue Yonder" "vad kék messziség", átvitt értelemben "messzi, titokzatos idegen hely", a történet alapján ez passzol a legjobban. Több ilyen című zeneszám és dal is létezik. A TARDIS kiégésekor szóló változat a U.S. Airforce (az amerikai légierő) hivatalos dala volt az 1940-es években.

2) A Donna nagyapját korábban is alakító Wilfred Mott a forgatás után nem sokkal, 93 éves korában elhunyt.

2023-03

(Doctor Who 60. évfordulós különrész)

Londonban és az egész Földön káosz uralkodik, az emberek megbolondultak. A Doktort és Donnát a UNIT központjába viszik, ahol kiderül, hogy az emberek agyhullámait valami befolyásolja. Ennek köze van J. L. Baird, a televízió feltalálójának 1925-ös kísérleteihez, egy gipszbábuhoz és annak kacagó hangjához. Mikor a Doktor 1925-ben utánajár, hogy honnan származik a bábu, réges-régi ellenségével, az égi Játékkészítővel4 találja magát szemközt, aki valahogy utána jött egy másik világegyetemből. Egykoron a Doktor győzött, most újabb játék következik, ebben viszont veszít. Egy harmadik döntő játszmára van tehát szükség…SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:

1) John L. Baird skót mérnök az első televízió megalkotója.

2) Stooky Bill: A "stooky" szó a skót megfelelője az angol "stucco", stukkó (gipszalapú díszvakolat) szónak.

3) Melanie "Mel" Bush a hatodik és hetedik Doktorral utazgatott, míg otthagyta a Doktort és egy Sabalom Glitz nevű kétes egyéniségű üzletemberrel távozott. Annak halála után, sok év múltán visszatért a Földre és a UNIT szolgálatába szegődött. Egy pár pillanatra felbukkant a 2022-es című rész végén is.

4) A szinte isteni hatalmú Játékkészítőről bővebben.

Az epizód kritikája a Sorozatjunkie-n.


Nem, ez nem Meep a beep, hanem csak egy rokona az AI térben.