norfren, ki vagy doki, doctor who

 

Doctor Who
Ki vagy, Doki?

Még 2023 ősszel, a 60. évforduló kapcsán Russel T. Davies bejelentette, hogy a sorozat évadjainak számozását előlről kezdik. Így a 2024-es 14. évad "új-új első évadnak" is tekinthető. Ennek nyilván köze van a megváltozott producerhez és a Disney+ belépéséhez. Véleményünk szerint ez badarság és egyelőre, mint sok más DW helyen is, meghagyjuk az eredeti számozást.

2024-00

(Karácsonyi különrész)

Karácsonyi csacska-macska történet. Egy ismeretlen nő karácsony estéjén egy csecsemőt helyez el a Ruby Road-i templom küszöbénél. A lány a Ruby Sunday nevet kapja és nevelőszülőkhöz kerül. Sok év múlva, 2023 karácsonykor, a születésnapján a nevelőanyja egy újabb csecsemőt kap gondozásra. A csecsemő eltűnik, Ruby a háztetőn akad rá, goblinok akarják éppen elrabolni. A Doktor siet Ruby segítségére, és a goblinok felhővitorlására jutnak. A csecsemőt ugyan sikerül megmenteni, de a goblinoknak igazából Rubyra fáj a foguk, ezért még az időbe is beavatkoznak. Hogyan sikerül a Doktornak az eredeti idővonalat visszaállítani?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:

Az epizód kritikája a Sorozatjunkie-n.
Humeonline Ncuti Gatwa és a melegek…
Népszava Akkorát robbantott a Doctor Who, hogy önmaga paródiájává vált…
Filmtekercs Az ünnepi és a karácsonyi részekről
Az Independent kritikája.

2024-01

A Doktor Rubyt egy idegen bolygó körül keringő űrállomásra viszi. Az alsó szinten egy szörnybe futnak bele, a felső szinten pedig beszélő bébik serege fogadja őket, ők irányítják az űrállomást már hat éve, mióta az igazi legénység csapot-papot itt hagyott. Egy e-dada segíti őket, igazáből egy Jocelyn nevű nő, aki képtelen volt itthagyni a bébiket. A szörny, becenevén a mumus vizsgálata során kiderül, hogy azt is a genezisgép alkotta a bébik különféle váladékaiból... Jocelyn megpróbálja a szörnyet a légzsilipen át kidobni, de a Doktor és Ruby ezt megakadályozza... happy end: a bébiket a Doktor sikeresen elindítja a megfelelő menedékhelyre, és az útitársává avatja Rubyt.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

A kezdeti ismerkedés és némi alapismeretek átadása után a Doktor a TARDIS-t véletlenszerűen 150 millió évet visszaviszi az időben és a dinoszauruszok korába érkeznek. Bár a Doktor figyelmezteti Rubyt, hogy semmihez se nyúljon, megtörténik a szó szerinti pillangóeffektus: a lány eltapos egy pillangót, és azonmód meg is változik. A Doktor sürgősen nekilát, hogy visszacsinálja a dolgot.

Ezután egy nem túl bíztató űrállomáson kötnek ki (amely a Pacifico del Rio nevű bolygó körül kering), s hamarosan belefutnak egy szörnybe, ami elől kénytelenek megfutamodni, bár a Doktor utólag csodálkozik, hogy miért is ijedt be, hiszen inkább kíváncsi szokott lenni. Feljebb liftezve egy bébifarmra, csecsemőtelepre érnek: tartályokban bébiket növesztenek. Egy genezisgép. De miért? Egy sterillé vált világ számára? A lenti éhes szörny számára?

Hirtelen egy önjáró babakocsi jelenik meg, benne egy 1-2 éves kinézetű, de felnőtt módon beszélő bébivel – Eric elmondja, hogy egy nyomásingadozás kijavítására jött ide. A Doktort és Rubyt meglátva ujjongva köszönti a régen várt aput és anyut és elindul elújságolni a többieknek a hírt. A bébik működtetik az űrhajót Poppy kapitány vezetésével. A felnőttek mind elmentek. A Doktor és Ruby elmondják, hogy ők nem apuci és anyuci, de azért összehaverkodnak a bébikkel. Az eltávozott legénység bekapcsolva hagyta a genezisgépet, valami ok miatt a bébik szellemileg felnőttek, de kicsik maradtak. Az állomás fenntartásában az e-dada segít nekik. A gyerekek viszont félnek a mumustól, a lenti szörnytől, bár Ruby nyugtatgatja őket, hogy mumusok nincsenek. De az e-dada is fél tőle.

Hirtelen felhangzik a hangja: "Menjenek a 3-5-7-es kapuhoz!". Aztán összefutnak az e-dadával, kiderül, hogy igazi ember, Jocelyn az egyedüli ember az űrállomáson, nem bírta itt hagyni gyerekeket. Azonban a bolygó kormánya nem törődik velük, hamarosan elfogy a levegő és az élelem, az űrállomás pedig mozgásképtelen. Az ötödik bolygó, a Mondo Caroon ugyan be tudná fogadni őket, de nem mennek a menekültekért. A Doktor segítene a TARDIS-szal, de ott a szörnyeteg mumus útközben.

A kis Eric Ruby szavain felbátorodva elindul, hogy ellássa a mumus baját. A Doktor és Ruby utánaerednek, és igyekeznek nagy zajt csapni, hogy a szörny figyelmét magukra irányítsák. Egy folyosón valami undorító trutyiba keverednek, a bébiket ellátó szerkezet a taknyot és egyéb termékeket ide irányítja. A Doktor idővel rájön, hogy genezis gép felső része a bébiket, az alsó része a szörnyet generálta. Az e-dada, vagyis Jocelyn szerint az oktatóprogram megbolondult, és a kitalált mesét a genezisgép komolyan vette és megalkotta a mumust.

Újabb rohangálás után a Doktor megjavítja az űrállomás vezérlését. Jocelyn ki akarja dobni a szörnyet az űrbe, ezért megnyitja a legközelebbi zsilipkaput. A Doktor ezt nem helyesli, odatart, hogy ezt visszacsinálja, ami a legutolsó pillanatban sikerül is.

Miután minden elcsitul és rendbejön, a Doktor elindítja az űrállomást és a társaságot a Mondo Caroon felé, ő meg Ruby visszavonulnak a TARDIS-ba. A Doktor ad Rubynak egy TARDIS kulcsot, ezzel "hivatalosan" is a társává avatja.

2024-02

1925-ben egy zenetanár eljátsza tanítványának az "ördög hangközét". Ez előhívja a Maestrót, egy nagyhatalmú lényt, aki kiszívja a tanár szívében rejlő dallamokat és ezzel megöli őt. Ruby kérésére a Doktor elviszi a lányt 1963-ba Londonba, az EMI lemezstúdióba, hogy megnézzék, amint a Beatles az első lemezét felveszi. John Lennonnal és Paul McCartney-val beszélgetve, majd más studiókba is bepillantva kiderül, hogy a világ elvesztette a zenei ízlését. A Doktor elénekeltet Rubyval egy dalt, ekkor itt is megjelenik a Maestro. Olyan nagy hatalmú lény, hogy még a Doktor is fél tőle. Elmenekülnek, majd a TARDIS-szal visszamennek Ruby idejébe: a világ romokban hever. A Maestro megjelenik, a Játékmester gyerekének vallja magát, majd megszerezvén a TARDIS fölötti kontrollt, visszatérnek 1963-ba, a stúdiókba. A Doktor és Ruby itt megpróbálnak rátalálni arra az akkordra, ami a Maestrót semlegesítené. Az utolsó hangot nem sikerül eltalálniuk, de végül John és Paul segítségével összejön a dolog, a Maestrónak kampec, mindenki boldogan énekel és táncol.


Megjegyzések:

E sorok írója szerint ez az epizód egy idétlen bohózat, hosszú idők óta a leggyengébb rész. Még Doctor Who paródiának is gyenge lenne.
Sorozatjunkie Az új évad kezdetéről, első két epizódjáról

2024-03

A TARDIS a háború dúlta Kastarion bolygóra érkezik. A Doktor egy aknára lép, s féllábon mozdulatlanul kell állnia, hogy az akna ne aktiválódjon – az akna egy automata mentőegységet hívna, amely a sebesülést mérlegelve a katonákat vagy meggyógyítja, vagy ha a gyógyítás gazdaságtalan lenne, kivégzi és digitális formába alakítja a tudatukat, hogy megóvja a szenvedéstől. Ruby segít a Doktornak, hogy legalább a másik lábát letehesse. Közben más katonák érkeznek. A Doktornak nem sok idő áll a rendelkezésére, hogy megtudja, miféle ellenség ellen is harcolnak, mi is ez az ú.n. Villengard Automata Mentőegység, hogyan lehetne megváltoztatni az algoritmusát, hogy hatástalanítsa az aknát és meggyógyítsa a közben megsebesült Rubyt, és vége legyen a nonszenz háborúnak.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

A Kastarion 3. bolygón háború dúl. Két katona, Carson és Vater bolyong az égő roncsok között a ködben, Vater megvakult és véletlenül egy aknafélére lép, ez aktivál egy Villengard Automata Mentőegységet, amely miután kiderül, hogy a katona vak és nincs rá szükség, megsemmisíti, hogy megkímélje a további szenvedéstől. A TARDIS éppen a katona kiáltására érkezik oda. A Doktor kirohan és ő is egy aknára lép. A később odaérő Ruby elmondja a féllábon álló Doktornak, hogy min is áll: egy korongon zöld fényekkel körben, és egy V betű rajta - Villengard, a szektor legnagyobb fegyvergyártója, mondja a Doktor, majd elküldi a lányt, hogy óvatosan nézzen körül. Az akna a zöld fények szerint már majdnem aktiválódott, de a mozdulatlan Doktor lelassította a folyamatot.

Ruby egy kicsi, de nehéz hengert talál, a Doktor szerint ez egy halotti tégely és egy összetömörített, kompresszált ember van benne. A Doktornak át kellene vennie a hengert, hogy megnőjőn a súlya, ami ellensúlyozza, ha a másik lábát leteszi a földre, s mindezt az akna ne érezze meg. Igen necces dolog, végül sikerül. A Doktor kezében levő henger egy hologrammot sugároz ki, John Francis Vater katona AI rekonstrukcióját, aki elmondja, mi történt vele. A Villengard mentőegységek mindig kikalkulálják, hogy megéri-e egy katonát megmenteni és gyógyítani, vagy gazdaságosabb megsemmisíteni. A háború üzlet. Megjelenik Vater lánya, Splice, az apját keresve és apja hologramjához rohan, majdnem elsül az akna. Megjelenik egy anglikán tengerészgyalogos, Mundy, a kislány védelmében. A Doktor kérdésére elmondja, hogy a kastariak ellen harcolnak, akiket ugyan sose láttak még, mert az iszapban vagy a ködben rejtőznek. Követeli a Doktortól, hogy tegye le a tégelyt. Ruby hiába mondja, hogy nem teheti, mert egy aknán áll. Mundy a Doktorra lő és könnyebben megsebesíti. A csetepaté hatására megjelenik a Mentőegység, de megzavarodik, mikor észleli, hogy a Doktor egy idegen. Ruby megszerzi a fegyvert Mundytól, vaktában lövöldözni kezd, hogy elterelje a Mentőegység figyelmét, viszont ideérkezik egy Canterbury nevű újabb katona, aki Rubyt ellenségnek véle és rálő, komolyan megsebesíti. A Mentőegység megint megzavarodik, mikor kideríti, hogy Ruby több mint 3000 éves.

A Doktor elmagyarázza a katonáknak, hogy tőrbe csalták őket: a bolygón nincsenek kastari ellenségek, senki. A saját eszközeik hibás Villengard-féle algoritmusa ellen harcolnak. Ha harc helyett megadnák magukat, mindennek vége lenne. Ezt nem fogadják el. A másik megoldáshoz a Doktor a szimulált Vater AI hologramját megkéri, hogy töltse le magát a mentőegységbe és hatástalanítsa a rossz algoritmust. Közben az akna lassan folytatja a visszaszámlálást. A Villegard algoritmus ellenáll, a betolakodót káros vírusnak véli és hatástalanítani akarja. Az akna folytatja az utolsó visszaszámlálást – amikor végre a Vater AI-nek sikerül a dolog: az akna hatástalanítódik, a mentőegység hozzáfog a sebesült Ruby megmentésének. Vége a kastari konfliktusnak, a Doktor és Ruby távozhatnak.

2024-04

A TARDIS Walesben egy tengerparti szikla tetején landol. A Doktor egy Roger ap Gwilliam nevű jövőbeli miniszterelnökről beszél, aki majdnem atomkatasztrófába fogja vinni a világot. A Doktor véletlenül belelép és elrombol egy tündérkört, amiben egy üzenet egy bizonyos "Őrült Jack"-et emleget. A Doktor hirtelen eltűnik, Rubyt pedig egy titokzatos nő kezdi követni, mindig pontosan 73 yard távolságban. Bárki, aki Ruby kérésére megközelíti a nőt és szól hozzá, rémülten elmenekül, még a saját anyja és a UNIT emberei is. Telnek az évek, Ruby éli az életét, a titokzatos nő nem tágít. 2046-ban Ruby véletlenül meghallja egy Roger ap Gwilliam nevű politikus kampánybeszédét... Visszaemlékszik a Doktor valahai szavaira. De hogyan tudná a politikust megállítani, hogyan segíthet a titokzatos nő?... Ruby megöregszik, de élete végén megadatik a lehetőség a történtek visszacsinálására...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

A TARDIS Walesbe érkezik, egy tipikus tengerpartra. A Doktor egy Roger ap Gwilliam nevű miniszterelnökről kezd beszélni, aki majdnem egy nukleáris katasztrófát okozott, de aztán rájön, hogy az majd csak 2046-ben lesz. A Doktor véletlenül egy madzagokból készített és talizmánokkal, madárkoponyákkal teli körbe lép, benne papírdarabokon üzenetekkel valakinek: "Hiányzol", "Nyugodj békében", "Őrült Jack". A Doktor hirtelen eltűnik. A TARDIS zárva, de nem messze egy idős nő áll, Ruby valami suttogást hall. Próbál a nőhöz közeledni, de nem sikerül. Elindul, a nő távolról folyamatosan követi, betartva a távolságot. Ruby egy szembejövő kiránduló nőt megkér, hogy kérdezze meg az őt követő nőtől, hogy mit akar és hol a Doktor? A kiránduló megteszi, majd utána rémülten sikoltozva elszalad. Végül egy fogadóhoz ér. Itt is megkér valakit, hogy beszéljen az őt követő nővel, de ugyanaz történik, mint az előbb. A fogadóban egy idős nő szerint "semper distance" - "örök távolság"-ról van szó. Ruby elmeséli, mi történt a sziklatetőn. Az idős nő szerint az egy tündérkör volt. Mivel ezen a vidéken korábban rengeteg vér folyt, ezért sötét erők hatják át a földet. Azzal, hogy Rubyék elrombolták a kört, elolvasták az üzenetet, hogy "nyugodj békében, Őrült Jack", megtörtek egy varázslatot. A varázslat kötötte meg Őrült Jack lelkét, hogy "semper distance"-re maradjon, de most kiszabadult.

Ruby napokig várja a Doktort, hiába, végül haza utazik. Az anyja szerint minden férfi ilyen, idővel bezárkóznak a kuckójukba és ott pepecselnek, semmivel sem törődve. Újabb próba: ezúttal az anyja telefonnal a kezében közelít a nőhöz, hogy Ruby hallja a beszélgetésüket, de megint ugyanaz történik: az anyja észvesztve elrohan. Rubyt kizárják otthonról. Az anyja a telefonban csak annyit mond, hogy "nem vagy a lányom".

Ruby találkozik Kate Lethbridge-Stewarttal, aki felajánlja a segítségét. A UNIT-nak szokása a Doktor korábbi útitársainak segíteni, ha kell. Ruby elmondja, hogy a nő mindig 73 yard távolságra van tőle, érzékelésszűrője lehet, mert más nem veszi észre, és nem lehet éles fényképet csinálni róla. Mint ahogy a TARDIS-nak is, azt sem jelentették, hogy ott áll egy szirt tetején már egy éve. Kate be akarja hozatni a titokzatos idős nőt egy különlegesen kiképzet UNIT egységgel, de ez sem sikerül: mindenki elmenekül, még Kate Stewart-Lethbridge is.

Ruby 20 évig él egyedül. Egy randevú során a tévében egy reklámot lát Roger ap Gwilliammel, egy politikai jelölttel, aki elárulja, hogy Őrült Jack a beceneve. Ruby azonnal visszaemlékszik, hogy a Doktor a történelem legveszélyesebb miniszterelnökeként emlegette. A férfi csakugyan növelni akarja az ország nukleáris erejét. Ruby beférkőzik a politikus csapatába. A választási győzelme után, mikor egy beszédhez készülődik egy stadionban, egy bennfentes elárulja Rubynak, hogy Gwilliam megszerezte Afganisztán nukleáris arzenálját, és szombaton be fogja jelenteni, hogy kilépnek a NATO-ból. Ruby ekkor úgy mozog a stadionban, hogy az öreg nő éppen Roger ap Gwilliam mellé kerüljön. Az újdonsült miniszterelnök rémülten elmenekül, majd később indoklás lemond a tisztségéről.

40 év múlva az öreg Ruby a kórházban fekszik. A titokzatos nő egyre közelebb jön hozzá. Ruby szívmonitorja megáll. Ekkor az öreg Ruby visszakerül a múltba, a TARDIS érkezésének pillanatába. Az akkori Ruby most hamarább észreveszi az öreg nőt és megérti a suttogását is: "Ne lépj rá!". És mikor a Doktor éppen rálépne a tündérkörre, Ruby rászól: Ne lépj rá!

Megjegyzések:

A Doctor Who sorozat hosszú történelmében talán ez az első olyan történet, ami egy valóban misztikus szálon fut. Walesi horror hagyományra épül. A korábbi DW történetekben a látszólag természetfölötti jelenségeknek végül mindig volt tudományos, racionális magyarázata.

SPOILER! – Kattints ide a nyitáshoz…

Nyitott kérdések, el nem varrt szálak: Hová tűnt a Doktor, mikor megbontotta a tündérkört? Miért nem lehetett kinyitni a TARDIS-t Ruby kulcsával? Hogy került az öreg jövőbeli Ruby a múltba, hogy figyelmeztesse saját magát? Miért maradt a jövőbeli Ruby mindig 73 yard távolságra? Nem tudjuk. Talán készakarva maradtak megmagyarázatlanok, erősítve a tényt, hogy tényleg ez az első természetfölötti elemeket tartalmazó DW történet.

2024-05

Lindy Pepper-Bean, egy fiatal nő egy távoli bolygó városában, a kupola alatti Finetime-ban éli kevés munkával és sok szórakozással, társaival a szociális hálózaton keresztül tartja a kapcsolatot, az interfész egy feje körüli virtuális gömb. Lindy észreveszi, hogy egyre több barátja hiányzik. Hirtelen a Doktor és Ruby jelenik meg a buborékában és nagy veszélyre figyelmezteti. Kilépve a valóságba óriási mezte­lencsigaszerű lényeket lát, amelyek felfalják az embereket. A Doktor és Ruby a város alatti járatokba irányítja a lányt, hogy ott várja meg az anyabolygóról érkező mentőcsapatot. Ez egy Ricky nevű társával sikerül is, de vajon miért nem érkeznek mentő­csapatok? Mi történik Rickyvel és Lindyvel? Honnan kerültek ide a csigaszörnyek? Hogyan sikerül a Doktor terve a túlélők megmentésére?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Lindy Pepper-Bean, egy fiatal nő egy távoli bolygó idilli városában, a kupola alatti Finetime-ban éli. Élete nagy részét társaihoz hasonlóan a szociális hálózaton tölti, azon át érintkeznek, az interfész egy feje körüli virtuális gömb. A buborékot egy kis gömböcske irányítja. Egy reggel ébredés után a barátaival beszélgetve kiderül, hogy egyesek hiányoznak. Hirtelen a Doktor képe ugrik be és figyelmezteti, hogy az élete veszélyben van a valós világban. De a lány félresepri az ismeretlent. Miután a buborék szó szerint elvezeti a munkahelyére, Ruby képe jelenik meg és a munkatársai felől érdeklődik, hogy csakugyan ott vannak-e? Lindy vonakodva kikapcsolja a buborékot, s látja, hogy nincsenek ott, sőt az utolsót éppen egy óriási meztelencsigaszerű lény kebelezi be. A Doktor ismét megjelenik és biztatja, hogy meneküljön kifelé. De lány a gömb segítsége nélkül képtelen tájékozódni, a gömb pedig egy újabb csigához vezeti. A csigát azonban valami miatt nem érdekli Lindy. Az utcán a lány a Doktor kérésére ismét leveszi a gömböt, látja, ahogy a csigalények egyeseket megesznek, másokat békén hagynak. A Doktor spekulál, miben különbözhetnek?

A várost egy erőtér kupola veszi körül, azon túl egy ősrengeteg erdő van. A Doktor és Lindy sem tudnak a kupola miatt bejutni, és a csigák sem juthattak volna be elvileg. A város, Finetime egy gazdag szülők gyerekeinek készült település, pár óra munka, sok óra szórakozás. Közben Lindy egyre több barátja tűnik el.

A Doktor elmagyarázza Lindynek és életben maradt tásainak, hogy a város alatt egy földalatti folyó van, ahová réges-régi járatok vezetnek le, oda kell menniük, a legközelebbi lejárat az 55. téren van. Útközben egy barátja, Ricky segít neki kikerülni a csigákat, most találkoznak előszőr a valós életben. Ricky már tud a járatokról, olvasott róluk a város történetében – néha leveszi ugyanis a gömböt és olvas. Megtalálják a levezetőjáratot, a hosszú nyitókódot a Doktor elküldi Rickynek, s miközben a fiú a gombokat nyomkodja, a Doktor kifilózza, hogy Lindy barátai abc-sorrendben haltak meg és hogy a gömböknek köze van mindehhez, a csigákat is azok hozták létre. Lindy kikapcsolja a gömbjét, de már késő, az aprócska repülő ketyere rátámad. Közben kiderül, hogy a szülővilágukat is elpusztították a csigák, onnan sem érkezhet segítség. Ricky megpróbálja ártalmatlanná tenni a gyilkolni akaró gömböt, miközben Lindy a kódokat írja be,

majd mikor az ajtó kinyílik, Lindy galárd módon elárulja a gömbnek Ricky igazi vezetéknevét (ami az abc-ben jóval előbb van) a gömbnek, így a fiú élete árán megmentve saját magát. A gömb végez Rickyvel.

Lindy lejut a folyómederhez, ahol a Doktor és Ruby várja sok menekülttel együtt. Lindy mosolyogva azt hazudja nekik, hogy Rick visszafordult másokat is megmenteni. Mindenki a várost évező ős­rengetegbe akar eljutni hajóval. A Doktor figyel­mezteti őket a kinti ősrengeteg veszélyeire s felajánlja, hogy egy biztonságos világba viszi őket a TARDIS-szal. De nem hallgatnak rá: egyrészt a Doktor fizimiskája nem tetszik nekik, másrészt a TARDIS-t voodoonak tartják, és Lindyvel együtt mindenki elhajózik. A Doktor kénytelen beletörődni, hogy mentőakciója hiábavaló volt és letörve távozik.


Megjegyzések:

SPOILER! – Kattints ide a nyitáshoz…

A történet (az előzőhöz hasonlóan) több dolgot nyitva hagy: eléggé lényeges elem, hogy miért lettek az AI gömbök ellenségesek és miért akarják kiírtani az embereket a csigák segítségével? Kiderült, hogy egy gömb maga is el tud pusztítani egy embert, akkor miért volt szükség a csigákra? Szintén furcsa, hogy Lindy kezdetben a buborékja szóbeli segítsége és a nyilak nélkül pár lépést is alig tud botladozva megtenni, de pár perc múlva gond nélkül rohangál a földalatti járatokban és lépcsőkön. A Doktor és Ruby állítólag az erőfal miatt nem juthatnak be a városba – de a végén mégis ugyanott vannak, ahol a menekültek. Szintén rendhagyó megoldás, hogy a Lindyt az élete kockáztatásával többször is megmentő Ricky meghal, míg végül az igencsak csúnyán viselkedő lány menekül meg.

2024-06

A Doktor és Ruby 1813-ban egy báli mulatságra érkeznek. Ruby egy Emily nevű vendéggel ismekedik össze, a Doktor pedig Zsiványba, egy jövőből érkezett fejvadászba botlik. Zsivány egy alakváltó lény, egy chuldur elfogása miatt érkezett ide. Az alakváltók megölt áldozatuk kinézetét veszik fel szórakozásból. Zsivány eleinte a Doktort hiszi alakváltónak és az űrhajóján csapdába ejtve meg akarná semmisíteni. A Doktor csak meggyőzi, hogy ő egy Idő Lord. Közben a kastélyban több holttestre, a chuldurok áldozataira bukkannak. Kiderül, hogy többen is vannak, Zsivány csapdája pedig csak egyre van méretezve... Hogyan menekül meg Emily egy chuldurtól? Mit tehet a Doktor, ha az egyszemélyes csapdára több chuldur is jut? És mi a megoldás, mikor Rubyt is elkapja a csapda?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

1813, Anglia, Bath. A Doktor és Ruby egy bálba érkeznek. A Doktor egy zavaró, nem ide illő jel nyomába ered, míg Rubyt a háziasszony, Lady Pemberton hercegnő bemutatná Lord Bartonnak, de Ruby faképnél hagyja és kihallgatja Emily és Lord Barton beszélgetését, miszerint a férfi elhagyja őt, ez nagy szégyen. Hamarosan összebarátkozva beszélgetnek, Ruby győzködi Emilyt, hogy tegye ezen túl magát, a világban annyi minden várja. Közben a hercegnőt a házvezetőnője megöli.

A Doktor a nyomokat követve egy magát csak Zsiványnak nevező férfivel ismerkedik össze, kimennek beszélgetni, közben rátalálnak a hercegnő holttestére. Egyetértenek, hogy a gyilkolás technikája nem eföldi. A Zsivány azt hiszi, hogy a Doktor egy chuldur, egy alakváltó lény. Zsivány, aki fejvadászként egy chuldurt üldöz, az űrhajójára kényszeríti a Doktort és egy csapdába zárja, hogy megsemmisítse. A Doktor a szónikus csavarhúzóval próbál kiszabadulni, nem sok sikerrel, aztán csak az utolsó pillanatban sikerül bizonyítania a szkenner segítségével, hogy ő egy Idő Lord. Átmennek a TARDIS-ba, a Doktor közli Zsivánnyal, hogy nem engedi megölni a chuldurt, inkább átküldi egy véletlenszerűen választott kihalt dimenzióba.

A Doktor és Zsivány beszélgetéséből kiderül, hogy mindketten magányos utazók. A Doktor felajánlja, hogy tartson vele. A Doktor csapdát készít az alakváltónak, majd visszamennek a bálba. Itt összefutnak Rubyval és Emilyvel (akik közben megtalálták a házvezetőnő holttestét) és tisztázzák, hogy az alakváltók cosplay-t játszanak, ruhaként cserélgetik az embereket. Hogy kiugrassák az alakváltókat a bokorból, botrányt rendeznek: a Doktor és Zsivány beállnak egymással táncolni, botrányosan viselkednek, a végén Zsivány megkéri a Doktor kezét. Mikor a botrány közepette kirohannak a teremből, a chuldurok utánuk erednek – eddig négy is van belőlük, nekik pedig csak egy csapdájuk van. Bújócska és hajkurászás a kastély udvarán. A Doktor átalakítja a csapdát, hogy akár hatot is elkapjon, de csak egyetlen alkalommal fog működni, tehát biztosra kell menniük.

Közben Emilyről is kiderül, hogy alakváltó és Rubyt akarja. A többi alakváltó a bálteremben nem emberi formájában jelenik meg, pánik tör ki az emberek között. Az est fénypontjaként esküvő következik, jelentik be, és megjelenik Ruby egy alakváltóval, aki Lord Barton volt valaha. A Doktor kivárja a megfelelő pillanatot és aktiválja a csapdát, ami foglyul is ejti az öt chuldurt, de hatodikként Rubyt is. A Doktor képtelen megnyomni a gombot, hogy eltűnjenek mindörökre, bár Ruby bíztatja. A Zsivány ekkor elcsaklizza a csapda irányítóját a Doktortól, a csapdába ugorva Rubyt félrelöki, a helyében marad, majd mindannyian bezuhannak a semmibe.

Megjegyzések:

Aki látta a Torchwood sorozatot, feltűnhet, hogy több hasonló vonás található Zsivány és Jack Harkness kapitány között.
A Lady Pembertont alakító Indira Varmát a Torchwood sorozat Suzy Castellójaként láthattuk.
A filmben több utalás is van a Bridgerton sorozatra, a kritikusok többsége szerint ez felesleges.