Mik az alkoholok?
Röviden: A mindennapi életben alkohol alatt a borszeszt avagy etilalkoholt értjük, amely az erjedés során képződik cukorból, de a faszesz, metilalkohol is közismert. Nagyon sokféle alkohol létezik: ha egy telített szénhidrogén egyik hidrogén atomját hidroxil, OH csoporttal helyettesítjük, alkoholt kapunk.
Bővebben és némi kémia: ha egy telített szénhidrogén (alkán avagy paraffin) egyik hidrogén atomját hidroxil (OH) csoportra cseréljük, eredményül egy alkohol keletkezik (minden alkohol egy OH csoport tartalmú vegyület, de ez fordítva nem igaz). A legegyszerűbbek:
Az alkohol szénlánca lehet elágazó is:
A természetes erjedés során mindegyik képződhet az erjesztő, élesztőgombáktól függően. Ezért például az alkoholos italokban mindig van egy nagyon kevés metilalkohol is. A magasabb rendű szervezetek működése során is képződnek lebontódnak, átalakulnak, ezért "normális mennyiségben" ártalmatlanok, de nagyobb mennyiségben mindegyik mérgező. A legmérgezőbb a metilalkohol vagy faszesz, a szervezet ugyan le tudja bontani, de csak nagyon lassan. Az etilalkohol mérgezési tünete a részegség, a magasabb szénatomszámúaké hasonló. A butil és amilalkoholok is képződhetnek bizonyos erjedési típusoknál (ezek már kellemetlen szagúak, a pálinkalepárlás maradékában gyülemlenek fel, "kozmás olajok"). A propil-, izopropil-, amil-, stb. alkoholok jó oldószerek. Többnyire hígított izopropilalkohol van például az autók téli ablakmosó folyadékában. 70%–75%-os etil és/vagy izopropilalkohol van sok kéz- és bõrfertõtlenítõ oldatban.
A 10 szénatomos alkoholoktól fölfelé hívjuk őket zsíralkoholoknak. Ezek, főleg hosszú zsírsavakkal alkotott észtereik formájában a növényi és állati viaszok fő komponensei (pl. méhviasz, kandelillaviasz).
Fontosak a többértékű alkoholok is, amikoris több hidroxil csoport van a molekulában. A legfontosabb a glicerin, minden zsírok és olajok (gliceridek) központi magja.
PS.: Említettük, hogy nem minden hidroxilcsoport tartalmú vegyület alkohol, csak a telített szénatomhoz kapcsolódóak. Ha a szénatom egy kettőskötés részese, akkor az OH csoport már savas jellegű, például az aszkorbinsav, fenolok és maguk a karbonsavak.