Hírek

 

Különféle hírek 2015–

 

Hogy a Doctor Who univerzum a brit kultúra szerves része lett, mutatja az is, hogy az 50. évfordulóra Doctor Who bélyegsorozatot bocsátott ki a brit posta
De Doctor Who rajongók máshol is vannak, például az új-zélandi pénzverdében is. Itt bocsátottak ki egy DW színezüst éremsorozatot. Az érmeken az eddigi doktorokon túl a fő ellenségek és a TARDIS látható. 60 NZ dollárért, vagyis kb. 43 euróért bárki megrendelheti. Az érmek egyik oldala szinezett, a hátoldalon természetesen az angol királynő képe van.
Régebbi hírek

2015. március-április

Az új Doctor Who sorozat a 10. évfordulóját ünnepli. 2005 március 25-án mutatták be a kilencedik Doktor (Christopher Eccleston) és új útitársnője (Billie Piper) főszereplésével a Rose [A próbababák támadása] című epizódot. Akit érdekel, hogy az új első évad szereplőit játszó szinészek pályája mikémt alakult, elolvashatja itt a DigitalSpy írásában. Steve Moffat az évforduló kapcsán a Doctor Who Magazine-nak kijelentette, hogy a show még legalább 5 éveig folytatódni fog. "Úgy gondoltam, tíz évig fog kitartani. Nem hittem, hogy tíz év múlva a BBC Worldwide megpróbál beinvitálni egy szobába, hogy beszéljek a következő 5 év terveiről." "...A Doctor Who-val kapcsolatban semmi sem könnyű. Nem könnyű új embereket találni, nem könnyű új Doktort találni. Veszélyes abban a hitben élni, hogy a Doctor Who könnyű falat." "...Tíz év elteltével a nézettségi adatok változatlanok. Sőt, nemzetközi szinten még nőttek is. Más sorozatnál ez nincs így."

Moffat egyébként kizárta egy esetleges Doctor Who mozifilm lehetőségét. "Hogy csinálhatnánk ilyet anélkül, hogy kilépnénk a sorozatból, amit nem tehetünk meg... Két Doktor legyen egyszerre? Egy időben csak egy Doktor lehet, ahogy nincs egyszerre James Bond mozifilm és TV sorozat sem... Mivel a világ legnagyobb TV show-járól van szó, a film nem lehet középszerű – kolosszálisnak kellene lennie... Végül is a sorozat nem az én tulajdonom, ez nem az én döntésem. Ültem már együtt ilyen emberekkel, és mikor megkérdeztem, hogy oké, akkor mondjátok meg, hogy miként is legyen ez, senki sem válaszolt."

Moffat tulajdonképpen támogatja egy Doctor Who – Sherlock Holmes crossover lehetőségét, azonban a Sherlock-munkatársak, Benedict Cumberbatch, Martin Freeman és Mark Gatiss elleneznek minden ilyen közösködést (ld. itt). Moffat győzködi őket, mert szerinte a nézők kedvelnének egy közös részt. Majd kiderül. A hírek szerint a Sherlock karácsonykor tér vissza egy, a viktoriánus Londonban játszódó résszel.

Megjelent egy kép az őszi évad egyik új szörnyéről, vagyis a Doktor ellenségéről. Ahogy a sajtó írta, olyan, mintha kereszteztek volna egy szöcskét egy tankkal... itt.

A Digitalspy lapján megjelent egy (ki tudja, hányadik) összállítás minden idők 15 legjobb DW szörnyéről. Itt csak felsorolom őket, az eredeti helyen képek és klippek is láthatók. Ime alulról kezdve:

15 - Hemovorok (The Haemovores). A tengerben rejtőző vámpírszerű karmos mutánsok. A hetedik Doktor és Ace a The Curse of the Fenric (A Fenric átka) című 1989-es részben találkozott velük.
14 - A Csend (The Silence). A 6. új évadot (2011) íveli át a Csend, akiknek horrorszerű megjelenését a norvég Edvard Munch, a Sikoly c. festménye ihlette.
13 - Wirrnek (The Wirrn). A negyedik Doktor futott össsze velük egy elhagyatott űrállomáson az Ark in Space (Az űrbárka) című epizódban. Állítólag a későbbi Alien szörnyek alkotóira is hatással volt.
12 - Axonok (The Axons). A harmadik Doktor a The Claws of Axos (Axos karmai) került bonyadalomba az aranyos szépségekkel, akik el akarták hitetni, hogy csak jót akarnak az emberiségnek. Állítólag a jelenlegi Doktor, Peter Capaldi kedvenc idegenjei.
11 - Zigonok (The Zygons). Az alakváltó idegenek Skóciában bukkantak fel az 1975-ös The Terror of the Zygons (A zigonok terrorja) epizódban. Steve Moffatt visszahozta őket az évfordulós különrészben, A Doktor napja.
10 - A gázálarcos zombik (Gas Mask Zombies). Csak egyszer jelentek meg, de igen hatásosan Steve Moffat elsőosztályú kétrészes történetében (The Empty Child/The Doctor Dances, Az üres gyerek/A Doktor táncol, 2005).
9 - Az óriáshernyók (The Giant Maggots). A harmadik Doktor 1973-as öko-thrillerjében tanyáznak egy elhagyott bánya mélyén.
8 - A Nagy Intelligencia, a Nagyhatalmú Létforma (The Great Intelligence). Ezzel a testnélküli tudatformával a Doktor korábban kétszer is összefutott: The Abominable Snowmen (A szörnyű havasi emberek) (1967) és a The Web of Fear (A félelem hálója) (1967) epizódokban. Az új sorozatban szintén visszatért a Hóemberek (2012 karácsony) epizódban, majd még kétszer is.
7 - A szilúrok (The Silurians). Az ember előtt a Földet uraló gyíkemberekkel a harmadik Doktor találkozott először (Doctor Who and the Silurians (Doktor Who és a szilúrok), 1969). Az új sorozatban a Az éhes Föld résszel tértek vissza. Egyikőjük, Madame Vastra a viktoriánus Londonban többször is a Doktor segítségére volt.
6 - Szontárok (The Sontarans). A The Time Warrior (Az időharcos) részben találkozott a harcias szontárokkal a 4. Doktor és ujdonsült útitársnője, Sarah Jane Smith. Többször is felbukkantak, az új sorozatban 2008-ban (A szontár hadművelet). Egy száműzött szontár, Strax kapitány pedig Madame Vastra segítője a nyomozásokban.
5 - Jégharcosok (The Ice Warriors). A marsi jégharcosokkal 1963-ban találkozott először az emberiség (The Ice Warriors (A Jégharcosok)). Hol ellenségek, hol szövetségesek voltak. Hosszú szünet után a 11. Doktor a Földön fut össze egy 5000 évig jégbefagyott magányos jégharcossal. (Hideg háború, 2013).
4 - A síró angyalok (The Weeping Angels). Az új sorozat talán legnépszerűbb rosszai 2007-ben a Pislantás részben debütáltak. Ha elfordítod róla a tekintetedet, meghalsz, ha egyfolytában nézed, csak egy kőszobrot látsz...
3 - Autonok (The autons) vagyis a nesztén tudat megtestesülése műanyagtárgyakban. A 3. Doktor földi száműzetése idején bukkantak fel először (Spearhead from Space (Lándzsahegy az űrből), 1969), aztán az új sorozat is velük indított (Rose, 2005)
2 - Dalekok (The Daleks). A sorozat legnépszerűbb gonoszai, számtalon megjelenéssel a régi és új sorozatban egyaránt. Többször is "végleg" leszámoltak velük, de mindig megúszták valahogy.
1 - Kiborgok (Cybermen). Bár a dalekok is rettenetesek - Steve Moffat szerint "őrült tankok" - az emberség elvesztése és a hús-vér alkat fémre cserélése talán még borzasztóbb.

2015. május-június

Mit tudunk eddig a kilencedik évadról?

Január 5-én kezdték a forgatást, a bemutató ősszel lesz. Ez lesz Capaldi második évadja, Colemanné a harmadik. Colemanról egyébként úgy tudták, hogy a 2014-es karácsonyi évaddal kilép a sorozatból, azonban újabb szerződést írt alá.
Eddig 4x2=8 epizódról lehetett több részletet is megtudni. Az epizódok kétrészesek, bár Moffat szerint némelyek csak szorosan kapcsolódnak, nem igazán folytatások.

1-2. epizód: The Magician's Apprentice / The Witch's Familiar – Az epizódban viszatér a Mester jelenlegi inkarnációja, Missy, akit egyébként a kiborggá lett Lethbridge-Stewart tábornok porrá lőtt a 2014-es Halál a mennyországban c. részben. Ugyancsak visszatér a tábornok lánya, Kate Stewart is.
3-4. epizód: A címek még nem ismertek, csak a főbb szereplők személye.
5-6. epizód: The Girl Who Died / The Woman Who Lived - Ebben jelenik meg a korábban már említett bádogszörny, a "szöcske és a tank keresztezése". A szereplők között lesz Maisie Williams, a.k.a. Alya Stark a Trónok harcából.

7-8. epizód: Ismét szerepelni fog Osgood és Kate Stewart a UNIT-tól.
10. epizód: Visszatér a tavalyi Flatline (Síklakók) epizódból megismert Rigsy (Joivan Wade), a graffittis srác.

Akit érdekel, hogy milyen más filmekből ismert színészek szerepelnek majd, kiböngészheti itt.
Peter Capaldi és Jenna Coleman egyébként júliusban Németországba utazik egy kis promóciós hírverésre és találkozókra.

Bár nálunk sajnos keveseket érint, azért említsük meg, hogy a Big Finish kiadásában újabb rádiójáték sorozat indul a UNIT és Kate Stewart főszereplésével. Az első, önmagában is négyrészes történet novemberben jelenik meg Extinction címmel, a további történetek félévenként követik egymást. Az első epizódban az ismét visszatért Nesztén tudat és műanyag auton hadserege ellen kell a UNIT-nak a harcot felvenni.

Az angolul jól értők pedig 2016 márciusában egy újabb négyrészes spin-off hangjátékot élvezhetnek River Song és a nyolcadik Doktor főszereplésével, az első címe Doctor Who: Doom Coalition 2 (A Végzet Szövetsége 2), ezt követi a Doctor Who: The Diary of River Song (River Song naplója). Ezekben River időutazó archeológusként szerepel.


2015. július-augusztus

Egy minapi interjúban Capaldi véleményét kérdezték (a Trónok harcából ismert) Maisie Williamsról. "Maisie fantasztikus. Egy eleven és tehetséges forgószél. 18 évesként sok új szót, kifejezést tanított meg nekem. Az általa alakított karakter pedig kozmikus sebességű." Capaldi kifejezte továbbá abbeli reményét is, hogy remélhetőleg nem a kilencedik lesz Jenna Coleman utolsó DRW évada.

A LEGO bejelentette, hogy "még az év vége előtt" az üzletekbe kerül a Doctor Who LEGO csomag. Valamivel hamarabb pedig, szeptembertől az új Doktor szónikus csavarhúzója lesz elérhető. A szokásos zümmögésen és fényeken túl 12 mozgásvezérelt infravörös funkciót tartalmaz, így akár TV távirányításra is alkalmas.

Russel T. Davis, a Doctor Who sorozat 2005-ös felélesztője és 2010-ig rendezője, visszautasította a BBC minapi felkérését, hogy vállaljon részt az új sorozat 10 éves évfordulójában. "Nemrég ünnepeltük a sorozat 50 éves évfordulóját. Akkor most minek a 10 éves ünneplés?" Davis egyébként jelenleg nem túlzottan érdekelt a DW-ban, a CBBC-n (a BBC ifjúsági csatornája) a Wizards vs Aliens (Varázslók és Idegenek párharca) sci-fi sorozattal és a Channel 4 Cucumber című igencsak felnőtteknek szóló sorozatával foglalkozik.

Torchwood hangjáték a láthatáron...

A BBC a minap bejelentette, hogy szeptember 19-én indul az új, 9. évad a BBC 1 csatornán. Ez előzőekben említetten túl még néhány apró részlet kiszivárgott, például találkozhatunk majd egy űrhajón viking harcosokkal is, egy városnyi dalekkel és az alakváltó zigonokkal is.

És az új trailer:

A BBC egyúttal hivatalosan is megerősítette, hogy lesz 10. évad.

A Maisie William formálta karakter körül sok a találgatás, rejtély. Egy jóval korábbi szereplő újra felbukkan? Vagy egy új visszatérő alak lenne? Steve Moffat válasza: "Maisie nem egy visszatérő valakit játszik. Nem a Doktor múltjából érkezett. Hacsak nem hazudok." Továbbá: "A szerepe fontos lesz." Na ebből tessék kihámozni, mi az igazság.

Egy új kép a következő évadból:

Itt pedig egy újabb trailer:

Mint írtuk, a BBC megerősítette a 10. évad tényét, azonban olyan híresztelések láttak napviágot, miszerint nem biztos, hogy egy év múlva azt is ősszel láthatjuk. Moffatot ugyanis állítólag jövőre nagyon le fogja kötni a Sherlock, ezért lehet, hogy csúszni fog a kezdés.

Korábban már írtuk, hogy egyre-másra születnek a DW hangjátékok. Ősszel újabb érdekes darabot adnak ki, egy régi-új DW crossovert: a Jago & Litefoot & Strax - The Haunting detektív történet a viktoriánus Londonban játszódik. A főszereplők: az új DW sorozatból már ismert szontár Strax és a régi DW sorozat 4. Doktor (Tom Baker) korszakának egyik legjobb gótikus horror történetének (The Talons of Weng-Chiang (Weng-Chiang karmai), 1977) két szereplője, Jago színházigazgató és Litefoot professzor. 2010 óta egyébként a Big Finish sok Jago & Litefoot történetet publikált a magándetektívvé avanzsált két régi szereplővel (itt)

Találgatások kaptak szárnyra, hogy vajon visszatér-e Danny Pink, Clara kollegája és barátja. Mint ismeretes, Danny közlekedési baleset áldozata lett, azonban az évadzáró epizódban a Mester jóvoltából kiborgként visszatért, majd felrobbant. A Dannyt alakító színész, Samuel Anderson szerint "Az ajtó nyitva áll... Ez itt a Doctor Who és sose lehet tudni, hogy valaki igazából meghal-e?" Anderson hozzátette, a titkolózás miatt ő is csak akkor tudta meg, hogy meg fog halni a karaktere, mikor elolvasta a "Dark Water" forgatókönyvét. "A szeptemberi elérhetőségem felől tudakozódtak, és ez némi reményre adhat okot."

Aki egyébként november 13-15 között Londonban tartózkodik és elég magas a megszállottsági szintje, részt vehet a hivatalos Doctor Who fesztiválon. Lásd itt és itt.

A 15 legképtelenebb híresztelés a sorozatról - A DigitalSpy öszeállítása azokról a pletykákról, hogy ismert színészek közül milyen szerepet játszottak volna a sorozatban. Ime ízelítőleg néhány, a teljes lista képekkel együtt megtekinthető itt.

 • David Tennant helyettesítésére eredetileg Jason Stathamot szemelték ki;
 • Benedict Cumberbatch játszotta volna a Mester szerepét;
 • Kylie Minogue mint szexi kibernő;
 • David Beckham egy auton szerepében;
 • Egy meg nem valósult epizód a 6. Doktorral: The Opera of Doom – A végzet operája;
 • Gillian Anderson játszotta volna egy visszatérő gonosz Idő Lady, a Rani szerepét;
 • David Bowie elrabolta volna Agathe Christie-t (The Unicorn and the Wasp – Az egyszarvú és a darázs, 2008);
 • Peter Capaldi eredetileg csak egy évadot akart eljátszani;
 • Patrick Stewart játszotta volna az 1966 és 1964-ben látott és most visszatérő időbabráló szerzetes szerepét;
 • Woody Allen Albert Einsteint személyesítette volna meg;
 • David Tennant és Russel T. Davis távoztával a BBC abba akarta hagyni a sorozat folytatását. Ezt a hírt egyébként Steve Moffat később megerősítette.

A BBC bejelentette hogy a 9. évad kezdete előtt lesz mini előzetes epizód: The Doctor's Meditation – A Doktor meditációja. Az Egyesült Államokban szeptember 15-én mutatják be, Európában még nem lehet tudni, hogy mikor és miként, lehet, hogy az interneten jelentetik meg. A miniepizódról csak annyit lehet tudni, hogy az évad nyitó történetének(The Magician's Apprentice – A mágus tanonca) az eseményei előtt fog játszódni.

2015. szeptember-december

Alex Kingston, vagyis River Song visszatér az idei karácsonyi 1 órás epizódban. A kiadott teaser így szól:
"Egy jövőbeli karácsonyi napon a TARDIS egy havas falusi utcán parkol, jégcsapokkal borítva várakozik a következő kalandra. Az időutazó River Song professzor itt, ezen a karácsonyon találkozik először férje új, Peter Capaldi megszemélyesítette inkarnációjával."
Alex Kingston így nyilatkozott: "Becsszóra nem tudtam, hogy River Song valaha is visszatér-e a show-ba, de hát itt lesz a Doktorral együtt a következő karácsonyi epizódban. Steven Moffat ragyogó formában van, az epizód tele van humorral és meglepetés vendégszínészekkel... Peterrel először a hétfői olvasópróbán találkoztam, s nagyon izgatottan várom a filmezést vele és a Doctor Who csapattal."
"Mikor a Doktor az utolsó alkalommal látta őt, kísértet volt csupán." – mondta Steven Moffat. "Akkor hogyan találkozhatnak ismét össze? Mint a világegyetem legkomplikáltabb kapcsolatában mindig, ez most is csak az idő kérdése." Itt
A Doktor és River Song 2008-ban találkoztak először A kihalt könyvtár c. epizódban és azóta összesen 15 részben szerepeltek együtt. Korábban már említettük, hogy River Song 2016-ban egy új rádiójáték sorozotban is szerepelni fog.

Jenna Coleman bejelentette, hogy távozik a DW sorozatból. (Következő szerepében Viktória királynőt alakítja egy nagyszabású 8 részes ITV produkcióban.) Bevallása szerint nehéz döntés volt. "Érzelmes a búcsú, próbáltam tenne ellene, de nem tehetek róla. Az utolsó 3-4 évben az életem része volt, Petert is nagyon kedvelem, meg a munkát és az egész tásaságot. A TARDIS is olyan, mint az otthon. Minden annyira varázslatos, a történet fűzése is hihetetlen, úgy hogy könnyet ejtettem érte... Részleteket nem árulunk el, de valamikor ebben az évadban történik majd." Azt is elmondta azonban egy interjúban, hogy egy jó történet kedvéért bármikor hajlandó visszatérni. A kérdésre, hogy ki lesz az utódja, a válasz rövid: "Fogalmam sincs." Új Doctor Who spin-off, vagyis mellékág indul jövőre. A BBC 3 október 1-én jelentette be, hogy új, 8 x 45 perces mellékág indul Class címmel, a készítő a BBC Wales. A sorozat fő írója a már több babért learatott sci-fi író, Patrick Ness. A fiataloknak szánt sorozat a mai Londonban játszódik. A más térből és időből érkező sötét erők hihetetlen veszélyt jelentenek. London védtelen. Az események középpontjában a Coal Hill-i iskola áll. Elsősorban a tinédzserek szemszögéből és lelki alkatából kiindulva láthatunk majd sok új rémséget és szörnyeteget a jövő ősszel adásba kerülő sorozatban. A sorozat producerei Steven Moffat, Patrick Ness és Brian Minchin. Itt

Lesz-e Doctor Who – Star Trek crossover? Magyarul, találkozhatnak-e a Star Trek főhősei és Doktor egy közös epizódban? Steven Moffat, a DRW főrendezője azt nyilatkozta, hogy "egy szivdobbanásnyi idő alatt" megcsinálná, de lenne néhány feltétele. Először is, nem elégedne meg a CBS 2017-re beígért új Star Trek sorozatával. "Ha lesz keresztrész a Start Trekkel, akkor annak az igazi Star Treknek kell lennie. Kirk kapitánynak és Mr. Spocknak jelen kell lennie, hiszen ezt akarja mindenki." A kérdés tehát az, hogy mit szólna a Paramount, ha a TARDIS megjelenne a Enterprise fedélzetén?

Clara eléggé drasztikusra beállított kilépése után azonnal jönnek a kérdések az új útitársra vonatkozó kérdések. Steven Moffat nem túl régi nyilatkozata szerint az új főszereplő még "eléggé kezdetleges állapotban" van, még nincs neve, azonban más alkat lesz és megváltoztatja a sorozat hangulatát. Katt... Vajon mire gondolhatott? Mostanság elég sok minden megváltozott, a Mester nőalakban tért vissza, a szónikus csavarhúzóból szónikus napszemüveg lett...

Kósza hírek, pletykák mindig vannak. Például:
Visszatér-e Jenny, a Doktor lánya? – A november 14-i londoni Doctor Who fesztiválon feltették ezt a kérdést Peter Capaldinak. A válasza a következő volt: "A Doktor sohase felejt el senkit, de olyan sok ember van a kozmosz terében és idejében, hogy nem lehet mindig mindenkivel foglalkozni. Nem, a Doktor nem felejtette el őt." Steven Moffat is elárulta, hogy annak idején kérte Russell T. Davist, hogy ne ölje meg a karaktert a végén, az amolyan Star Trekkes dolog lenne. Davis így is tett.

Új Doctor Who könyv magyarul – A Gabo Kiadó gondozásában hamarosan megjelenik A halál városa. Az eredeti film 1979-es (The City of Death), a 4. Doktor és Romana a főszereplők. Hogy a könyv mennyire követi a filmet, majd kiderül. A film röviden:

A kiadó linkje itt.

Az idei karácsonyi különrész címe: The Husbands of River Song - River Song férjei. A BBC rövid ismertetője szerint karácsony napján egy távoli bolygó telepesei között rejtőzködik a Doktor. Egy lezuhant űrhajó a Doktor segítségét kéri, s hamarosan River Song csapatában és egy eszeveszett hajsza kellős közepén találja magát, át a galaxison. Hydroflax király megkergült óriási testőrrobotja űz mindenkit. Hogyan élik mindezt túl, és persze a csavar: mikor jön rá River Song, hogy a számára ismeretlen pasi a Doktor?
A hírek szerint a két előző Doktort alakító Matt Smith és David Tennant nem voltak túl elragadtatva, mikor először hallottak River visszatéréséről.

Lásd még itt Moffat interjúját, miként is tért vissza River Song.

Hogyan épül fel egy TARDIS?


2016. január-április

2016. január

A Doctor Who 9. évada Golden Tomato (Arany Paradicsom) díjat kapott a Rotten Tomatoes filmkritikai weblap "legjobb értékeléseket kapott Tv Sci-Fi/Fantasy/Horror" kategóriájában (szorosan a nyomában a Trónok harca 5. évadával)

Tavaly már írtuk, hogy egy újabb spin-off hangjátékot ad ki a Big Finish négyrészes évadban, River Song és a nyolcadik Doktor főszereplésével. Ezekben River időutazó archeológusként szerepel. Az első évad négy törtébete decemberben jelent meg:

1. The Boundless Sea (A határtalan tenger) - A kicsit Indiana Jones stílusú, 20. században játszódó bevezető történet egyrészt River társait mutatja be, többek között Bertie Spotts brit konzult, másrészt egy távoli vidéken található titokzatos sírról szól. Miféle halálos titkot rejt a kripta, és Bertie inkább segíti vagy akadályozza Rivert?

2. I Went to a Marvellous Party (Egy csodás partira mentem) - A történet ezúttal egy fogadáson folytatódik, ahol River egy gyilkosság felderítésébe bonyolódik.

3. Signs (Jelek) - A kissé komplikált sztori egyrészt a titokzatos, bolygókat romboló "sporeship"-ről szól, másrészt River Song férjéről, Mr. Songról, aki hát... egy jól ismert időutazó.

4. The Rulers of the Universe (A világegyetem uralkodói) River egy rejtőzködő, titkos társaság megsemmisítésén munkálkodik, de közbe jön valami: találkozik a 8. Doktorral az Időháború kellős közepén. A Doktor élete nagy veszélyben van, Rivernek pedig mindent meg kell tennie a megmentéséért, hiszen ha a Doktor meghal, a saját múltja is megsemmisül...

Jó szórakozást az angolul jól értőknek!

2016. március

Nem sok komolyabb új hírrel lehet szolgálni mostanában, az idei év elég csendes lesz a DW vizek tájékán.

A következő 10. évad csak 2017-ben tavasszal kerül a képernyőkre. A forgatást csak 2016 május-április táján kezdik, így mindenképpen csak az év vége táján fejeződnének be a munkálatok. 2016-ban ezért csak egy karácsonyi részt láthatunk Peter Capaldival. aztán majd 2017-ben folytatódik a Doktor kalandozása. Hogy ki lesz az új útitárs, titok. Annyit mindenesetre sejtettek, hogy új, a Doktor számára ismeretlen valaki lesz. Így kiesik a találgatásokból az eddigi két fő jelölt, River Song és Osgood. Alex Kingston is úgy vélte, River Song nem alkalmas állandó kísérőnek, a karakter varázsa pont abban rejlik, hogy váratlanul megjelenik, aztán el is tűnik egy időre. Maisi Williams sem fog visszatérni a DW-ba saját elmondása szerint.

Egyébként maga Peter Capaldi sem elégedett az események lassú folyásával, frusztráltan említette, hogy az évadok ide-oda tologatásával a BBC egyébként kiváló emberei csak saját magukra figyelnek a közönség helyett. Egy "családinak" kikiáltott műsornál jobban kéne figyelni a rendszerességre.

A 10. évad egyben Moffat utolsó évada lesz. A helyét 2018-tól Chris Chibnall veszi át, aki a közelmúltban a nálunk nem sugárzott Broadchurch bűnügyi dráma sorozat (az egyik főszereplője David Tennant) megalkotója volt. Chibnall nem ismeretlen a Doctor Who világában sem. 2005-2007 között koproducere és írója volt a Torchwood sorozatnak, később több DW történet írása is a nevéhez főződik. Bővebbet itt és itt. De bábáskodott a Merlin elindításánál is. Saját bevallása szerint 4 éves kora óta Doctor Who fan. Peter Capaldi is kommentálta Moffat távozását, szerinte teljesen érthető a dolog. "...[Moffat] csodálatos tehetség, de ő is csak ember, és nem hinném, hogy sokáig bírná ilyen ütemben... A Doctor Who készítése hatalmas feladat egy ember számára, neki nehezedik a legnagyobb súly a vállára, szereti, amit csinál, teljes mértékben felelős érte..." Tegyük még hozzá, hogy Moffat a DW-val egyidőben aktívan szerepet vállalt a Sherlock sorozatban is.

Capaldi egyébként marad a következő, 2017-es 10. évadra, és felkértek a 11.-re is, már az új főnök, Chris Chibnall vezénylete alatt. Igaz, erre még nem adott választ. "Még nem döntöttem. Megkértek, hogy maradjak, ami csodálatos dolog - és szerintem Chris Chibnall fantasztikus és ragyogó választás volt. Ha dönteni kell majd, akkor dönteni fogok... Ez még a távoli jövőben van. A Doctor Who-tól nagyon nagyon nehéz búcsút venni, ezért nem akarok most dönteni."

A DW hiányt segíthet átvészelni a 2016 őszén induló új spin-off, mellékág, a Class (Osztály). Mint már említettük, a Cool Hill gimnáziumban játszódik és a benne a fiatalok Londont védik mindenféle intergalaktikus szörny ellen. Patrick Ness producer szerint azonban a 8 részes sorozat minden korosztályhoz szól. A Doktor a tervek szerint nem szerepelne benne, bár Peter Capaldi kijelentette, hogy szívesen beugrana 1-2 részben vendégszereplésre.

 

2016. április

Az első bemutatkozó klipp az új útitársnőről:

Friend from the future – Barát a jövőből

Meglehetősen szokatlan módon, az angol FA Kupa elődöntőjének félidejében jelentették be a Doktor következő útitársát: Bill a neve és Pearl Mackie alakítja. A színésznő jelölését nagy titoktartás övezte, bár közelmúltbeli pletykák említették a nevét. A fiatal színésznő 2010-ben végezte el a Bristol Old Vic színész akadémiát és jelenleg az angol Nemzeti Színház egy darabjában (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) lép fel. A TV berkeiben pár nyúlfarknyi szereptől eltekintve gyakorlatilag ismeretlen. Mckie első interjújában természetesen áradozott Capaldiról és az új útitársnő alakjáról, Billről. "Alig várom, hogy életre keltsem őt... mivel a színész iskolában mindig szerettem a színpadi harcokat, alig várom, hogy valami szörnyet átüssek valami másik dimenzióba." Mivel Mckie és a jelenlegi Doktor is kedveli és képzett a zene területén is, elképzelhető közös zenei produkció a TARDIS-ban?
Erre természetesen még várni kell, hiszen az idén csak egy karácsonyi filmmel leszünk "elkényeztetve".
Források: Digitalspy, BBC és Thedoctorwhosite
Mivel ez friss és eléggé szűk hír, hamarosan nyilván több is kiderül az új útitársról.

Lassacskán kezdenek ha nem is folyni, de csepegni a hírek az új 8 részes mellékágról, a Class (Osztály)-ról. Többé kevésbé ismert a szereplőgárda is, és most kiderült az első epizód címe is: The Prom. A szó iskolai bált jelent, egy egyszerű bulinál általában komolyabbat, lehet a mifelénk ismert szalagavató jellegű is. Majd kiderül.
Az általános történetről annyit lehet eddig tudni, hogy mivel a Doktor sokat járt a múltban a Coal Hill iskola tájékán, emiatt ott valahogy meggyengült a téridő szerkezete, és ezért valami készülődik a túloldalon, hogy idenyomulva mindenkit megöljön és átvigye az Árnyékba... Egy bennfentestől állítólag kiszivárgott, hogy a Class "erősen" kapcsolódik az anyasorozathoz, ezért esetleg a Doktor is megjelenhet, bár lehet, hogy álcázva, gondnokként. Hisszük, ha látjuk.
A szereposztásról bővebbet itt.

2016. május-augusztus

2016. május-június

Visszatér-e Captain Jack Harkness? John Barrowman régóta célozgat rá hol nyíltan, hol homályosan, hogy szeretne visszatérni a DW sorozatba, és a dolog nem rajta áll, hanem a sorozat producerein. Elmondása szerint egyszer ő és Matt Smith tárgyaltak erről a BBC berkeiben és Steven Moffat is támogatta a kezdeményezést. Nemrég ismét volt egy ilyen alkalom: Barrowman Cardiffban járt a DW készítésének központjában és egy Faceebook videóban azt mondta, hogy "Körülbelül másfél hét múlva visszatérek... de hogy miért, arról nem beszélhetek...pszt!" (itt). Utóirat: május végén a spekulációkra válaszolva a Twitteren kijelentette, hogy semmi doctor who-zás nincs a dolog mögött.

Egyéb, szóbeszédet elindító hírek mindig vannak. Például május közepén Kanadában, az ottawai Comic Con-on készült egy szelfi, amelyen a két korábbi útitárs, Karen Gillan és Arthur Darvil, valamint Michelle Gomez, vagyis Missy látható. Lehet találgatni, hogy csupán véletlen találkozásról van-e szó, avagy valamilyen cross-over van készülőben? (itt)

Korábban már írtuk, hogy a közelmúltban is egyre-másra jelennek meg a DRW hangjátékok az előző Doktorok, útitársak szereplésével. Most David Tennant, vagyis a tizedik Doktor és Catherine Tate jöttek össze hat év után. Májusban jelent meg három hangjáték a részvételükkel: "Technophobia" (Technofóbia [az emberek fejére nő a technika]), "Time Reaver" (Az időfosztó [ez egy illegális fegyver]) és a "Death and the Queen" (A halál és a királynő [Donna problémás esküvője]) (itt).

Június eleje van és még mindig nem ismert, ki lesz a Doktor új útitársa. Inkább csak olyan hírek vannak, hogy ki nem lesz. Például az EastEnders szappanopera éppen távozó egyik aktuális sztárja, Maddy Hill jelentette ki, hogy nem lesz belőle DW sztár.

Steven Moffat showrunner szerint tökéletesen helyes döntés volt, hogy az új útitárs színesbőrű lesz. "Sőt, két nem-fehér főszereplő csodás lenne" - jelentette ki az idei BAFTA díj egyik díjazottja, a szintén színesbőrű és igen népszerű Lenny Henry egy nyilatkozatára reagálva. Henry szerint a BBC elnyomja a sokszínűséget, mert "35 évig dolgoztam a BBC-nél, míg olyan valakira akadtam, aki rám hasonlított. A hozzám hasonlóak korábban a lépcsőket takarították." (Valljuk be, ez azért túlzás persze.)

A korábban említett találgatások Missy visszatéréséről úgy látszik, beigazolódtak: Michelle Gomez május 29-én kijelentette, hogy visszatér a következő évadban. A BBC szerint "még túl korai a következő évad szereposztásáról beszélni".

Egy kis érdekesség: egy-egy új Doktor színrelépésekor több jelölt is van. Milyen lett volna a Doktor, ha egy másik jelöltet választanak? Itt megnézhatő jónéhány variáció.


2016. július-augusztus

Visszatér-e Clara? Bő nyolc hónapja távozott a sorozatból Clara, de már beindult a pletyka, hogy esetleg visszatér. Mint tudjuk, Clara a 9. évad befejező részében kitörölte magát a Doktor memóriájából, hogy megszűnjön a Doktor bűntudata. Azonban egy washingtoni rendezvényen Capaldi olyasmit mondott, hogy ez a törlés talán nem sikerült tökéletesen... Coleman azonban egy újabb interjúban nemrég kejelentette, hogy ha netán vissza is térne, az biztos nem a közeljövőben lesz. "Ki tudja, mit hoz a jövő? De szerintem most Clara egy jó időre leragadt valahol a téridőben, és Ashildrral közösen megpróbálják kibogozni, hogyan is működik a TARDIS."

A DW forgatócsoportja egyébként mostanság Spanyolországban, Valenciában forgatta az eljövendő évad második epizódját.

* * *

A fenti képen látható úriember nem ismerős? Ha bajusza lenne, biztos az lenne. Ő David Suchet és Poirot felügyelőt alakította Agatha Christie sok-sok történetében. A tizedik évadbeli jelenését egyelőre még titokzatos homály fedi, csak annyi ismert, hogy "háziúrként" (landlord) emlegetik a szereppel kapcsolatban.

Az biztos persze, hogy Capaldi lesz a következő, 10. évad Doktora, azonban nemrég elmondta, hogy felkérték a 11. évadbeli szereplésre is. "Megkértek, hogy maradjak – ez csodálatos dolog, főleg a fantasztikus Chris Chibnall keze alatt, de egyelőre még nem döntöttem."

A BBC Worldwide és a BBC America hivatalosan is bejelentette, hogy a második Doktor, Patrick Troughton első történetét, az 1966-os The Power of the Daleks (A dalekok ereje) megjelentetik animációs formátumban, magyarán rajzfilmként. Az eredeti film összes része elveszett az 1974-es tisztogatáskor, azonban fennmaradt a hang, sok kép, rajz és rövid jelenetek is. Az ezek alapján újjá alkotott 6x30 perces történetet novemberben, az eredeti változat adásának 50 éves évfordulóján, napra, órára és percre pontosan fogják sugározni.


2016. szeptember-október

2016. szeptember-október

Október 22-én, szombaton indul az új DW spin-off, a Class (Osztály), egyből két résszel:

 • For Tonight We Might Die (Ma éjjel meghalhatunk)
 • The Coach With the Dragon Tattoo (A sárkány tetoválásos edző)

Több más dolog is nyilvánosságra került, például az első részben szerepel a Doktor is (hogy később mi lesz vele, ki tudja), és a főszereplők neve.

Charlie (Greg Austin), April (Sophie Hopkins), Ram (Fady Elsayed) és Tanya (Vivian Oparah), valamint a fizika tanárnő Miss Quill (Katherine Kelly).

Az új sorozatot a BBC 3 tűzi műsorra (ez a csatorna csak az interneten keresztül érhető el, földi sugárzásra nem kerül). Itt az első Class trailer:

Itt pedig az első ízelítő látható a karácsonyi részről illetve a forgatásról:


Ismert a karácsonyi rész címe: The Return of Doctor Mysterio - Doktor Mysterio visszatérése.

A szűkszavú bejelentésből csak annyi derül ki, hogy a Doktor egy nyomozgató újságíróval (Charity Wakefield) és egy képregény szuperhőssel (Justin Chatwin) tér vissza, hogy megmentse New Yorkot az idegenektől. Kicsit amerikai ízűnek tűnik a karácsonyi rész...


2016. december

2016. december

Steven Moffat végleg ejti a Doctor Who-t 2018-ra tervezett kilépése után, miután átadja a TARDIS kulcsát Chris Chibnallnak. Utána vendégként sem kíván visszatérni, nem ír több történetet. "Pokoli sokat írtam a Doctor Who részére. Bármi másnál több Doctor Who történetet írtam, és bárki másnál több Doctor Who történetet írtam. Azonban úgy érzem, hogy az időm véges itt a Földön, és ezért ideje más dolgokra is koncentrálni. Nem mintha nem szeretném továbbra is a show-t, de úgy hiszem hiszem, a Doctor Who-nak is meg nekem is új után kell nézni."
Talán meggyőzhetik még egy jövőbeli visszatérére? Russel T. Davis, az elődje, majdnem megtette. "Ő közel állt ehhez. Voltak közös történeteink, meg minden... de RTD nagy leterheltsége miatt ez füstbe ment."

Egy december 18-i interjúban a riporter kérdésére Capaldi kijelentette, hogy remélhetőleg még sokáig ő lesz a Doktor. "Nem akarok elmenekülni a gondolat elől, hogy én vagyok a Doktor. Ez végleges. Bár nem leszek mindörökre én a Doktor, s egy nap az emberek majd nem Doktorként üdvözölnek... Egyedülálló szerep a Doktoré, csak tizenketten játszották eddig, ezért kötődik az ember ahhoz, hogy a szerep a figyelem középpontjába állítja." Váratlanul ay is kiderült, hogz a jelenlegi brit miniszterelnék, Theresa May is Doctor Who rajongó. capaldi személyes üzenete a számára, hogy remélhetőleg ő is a Doktorhoz hasonlóan toleráns, jóindulatú és mások iránt részvétteljes lesz. itt

Mivel Moffat távozik és ez az utolsó általa rendezett karácsonyi rész, semmi sem köti, beszélhet bármit. Mikor a minap arról kérdezték, mi a véleménye James Bond és a Doktor találkozásáról, így válaszolt: "Szeretném, ha a Doktor találkozna az igazi James Bonddal, nagyszerű lenne. Nem jönnének ki egymással. Talán még meg is kefélné a Doktor asszisztensét." De talán jobb békén hagyni az ötletet. A fanok között egyébként már felmerült, hogy talán James Bond is Idő Lord, olyan sokszor változott meg a kinézete. itt

A Digital Spy egyébként a vélemények alapján sorba állította a karácsonyi részeket, az első helyen a Karácsonyi ének végzett.

A karácsonyi rész új előzetese:

A történetben visszatér Nardole (Matt Lucas), akit a tavalyi karácsonyi részben ismerhettünk meg.


2017. tavasz-nyár

2017. tavasz-nyár

Előzetes a 10. évadhoz:

Január 30-án jelentették be, hogy az új, 10. évad április 15-én, szombaton kezdődik. Ugyanakkor jelentette be Peter Capaldi fájdalomtól megtört szívvel, hogy a karácsonyi résszel bezárólag ez lesz az utolsó évadja. Bár korábban többször is említette, hogy maradni szeretne, amíg csak lehet, most azonban csak annyit mondott: "Ideje továbblépni... Részemre itt végződik. Szomoró vagyok. Szerettem a Doctor Who-t. Fantasztikus ezzel a programmal együtt dolgozni. Nagy örömmel dolgoztam együtt ezzal a... családdal. Nem tudom eléggé magasztalni mindazokat, akikkel együtt dolgoztam. Sose dolgoztam még három évig ugyanabban a szerepben, úgyhogy úgy érzem, ideje továbblépni."

A show meg fog újulni – mondta Moffat. Ez ugyan mindig így van, ha új Doktor lép a színre, most azonban Moffat távozásával és az új showrunner, Chris Chibnall belépésével ki tudsja, mi változik. Azt se lehet még tudni, hogy az új útitárs, Pearl Mackie marad-e a2018-as évadra.

Újabb előzetes a 10. évadhoz:

Túl sok nem szivárgott ki az új évad egyes részeiről. Ami ismert például: a záró dupla epizódban visszatérnek az eredeti, a Mondas bolygóról való kiborgok, és Missyt sem fogjuk nélkülözni:

A Mondas bolygó kiborgjai még nem annyira távolodtak el biológiai formájuktól, a kezük például még emberi. Először az 1966-os The Tenth Planet (A tizedik bolygó) című epizódban szerepeltek.

2017. nyár

A 10. évad végeztével nem csak a Doktor távozik, illetve regenerálódik, hanem a Mester, vagyis Missy is. Michelle Gomez már korábban elmondta, hogy az évad végeztével búcsúzik Missy szerepétől. A BBC ugyanakkor a minap titte közzé, hogy John Simm visszatér a Mester szerepében. Ezt a színész maga is megerősítette:
"Megerősíthetem, hogy a hír igaz, az időutazásnak köszönhetően visszatérek. Mindig is nagyszerű volt ezzel a nagyszerű teammel együtt dolgozni, és alig várom, hogy megmutathassam mindenkinek, mivel is hozakodik elő a Mester a következő évadban."
Steven Moffat író és producer hozzáfűzése:
"A Doctor Who-ban nem sokáig őrződnek meg a titkok, de azért még egy kicsit várni kell, míg megláthatjuk, hogy miben is mesterkedik a Mester, és hogyan tér vissza a Doktorhoz. Nagy öröm lesz, ahogy a fan kedvencek, Michelle Gomez és John Simm szemtől szembe állnak ugyanabban a szerepben! Nem túl gyakori a főszereplők ütközése." Itt

Megjelentek az első képek a karácsonyi különrészből. Mint az idei évad utolsó pillanataiból megtudhattuk, ismét szerencsénk lesz az első Doktorhoz.

Az első Doktor 1967 után az 1983-as The Five Doctors (Az öt Doktor) című részben szerepelt utoljára, valamint nagyon röviden a Name of the Doctor (A Doktor neve, 2013) láthattuk, mikor elcsaklizta a TARDIS-t.

Idő Lady lesz az Idő Lordból – a következő évad legnagyobb húzását egy hete jelentette be a BBC! Az idei karácsonyi résszel Peter Capaldi távozik a szerepből, és Jodie Whittaker alakítja majd a 13. Doktort (avagy a 14.-et, ha beszámítjuk a Háborús Doktort is.) Chris Chibnall, a sorozat új írója és exekutív producere szerint több hónapos tárgyalások és meghallgatások előzték meg a végleges és izgalommal várt döntést. "Én mindig is azt akartam, hogy a 13. Doktor nő legyen és most szinte reszketünk az örömtől, hogy az első számú jelöltünk helye biztos. A meghallgatásakor szinte elrepültünk. Jodie olyan, akire mindig is vágytunk, nem mindennapi, inspiráló, szuperértelmes erőt sugárzó, rengeteg sziporkát, erőt és melegséget kölcsönöz majd a szerepnek. Úton a tizenharmadik Doktor."
Peter Capaldi: "Aki már látta Jodie Whittakert, tudja, hogy elragadó egyéniséggel és vonzerővel bíró nagyszerű színésznő. Mindent bele fog adni ebbe a rendkívüli szerepbe. Fantasztikus Doktor lesz."
És így tovább, a további nyilatkozatok is hasonló hangneműek, mindenki oda van az örömtől, hogy Whittaker elvállalta a szerepet. Itt

A karácsonyi epizód címe egyébként a szójátékos "Twice upon a Time" lesz, szabadfordításban Kétszer volt, hol nem volt. A legfrissebb trailer:

Néhány további kép itt látható.


2017. ősz

2017. ősz

A BBC szeptember 7-én hivatalosan is bejelentette, hogy a Doctor Who spin-off Class – Az osztály töröltetett, nem lesz második évad. A BBC 3 intendánsa közölte, hogy "nem volt a programmal semmi bajunk. Patrik [Ness] ragyogó munkát végzett, csodás világot tárt fel. De őszintén szólva, sose illett be igazán a BBC 3-ba. Egyes dolgok néha így járnak, és ilyenkor drámai döntéseket kell hoznunk. A munkánk során időnként előfordul, amikor dönteni kell valamiről, hogy nem fog visszatérni. A Class is egy ilyen eset volt."

A doctorwhotv-n jelent meg egy elemző írás a Classról (A Song For the Lost: What We Can Learn From Class – Siratódal: mit tanulhatunk a Class-tól?)

Kevesebb, de hosszabb – új Doktor, új showman, megújított sorozat. A Mirror értesülése szerint az új évad csak 10 részből fog állni, azonban az eddigi 45 perc helyett 1 órásak lesznek. A BBC hivatalosan ezt még nem erősítette meg. Chibnall új kinézetű rendőrségi fülkét rendelt, átterveztette a TARDIS irányító termét és a szónikus csavarhúzót is upgradelték. Az új főnökök általában meg szokták kavarni a dolgokat.

Capaldi nemrég kijelentette, hogy nagy reményekkel tekint Whittaker doktorsága elé, "Láttam, hogy mit csinál, a szerep jó kezekbe került". Az új sorozat korábbi doktorai, Christopher Eccleston, David Tennant és Matt Smith is támogatólag nyilatkoztak a show történetének első nő Doktoráról.

Természetesen új útitársak is lesznek, a 11. évadban a 13. Doktor új barátai Yasmin (Mandip Gill), Ryan (Tosin Cole), és Graham (Bradley Walsh) lesznek. Zsúfolt lesz a TARDIS!

Az előző útitárs, Pearl Mackie a 10. évad végén távozott az előzetes terveknek megfelelően, azonban már a nyár eleje óta ismert, hogy a karácsonyi részben titokzatos módon még egyszer tiszteletét teszi...

Az első kép az új Doktor új ruhájáról. A jó szeműek észrevehetik, hogy a TARDIS külseje is megváltozott pár részletben.

Tom Baker, a 4. Doktor ismét kamera előtt!


Az 1979-es Shada című epizód annak idején befejezetlen maradt, később többféleképpen is pótolták az elmaradt jeleneteket. Most a BBC újra alkotta a filmet az eredeti dirib-darabok, animáció és az eredeti szereplők hangfelvételei alapján, és egy rövid jelenet erejéig a most 83 éves Tom Baker ismét a TARDIS vezérlőpultjához állt. A több, mint 2 órás filmet (eredetileg 6x25 perc) december 1-jétől online formátumban lehet nézni/letölteni pl. az Amazonnál (nem ingyen!), december 4-től pedig dvd formátumban is elérhető.

Két perces előzetes részlet. Az első Doktor kissé meglepődve konstatálja a TARDIS megváltozott belsejét, és hogy saját magával áll szemközt. A parancsnok meg elsüti a szokásos "bent nagyobb, mint kívül" poént:


2018. tavasz-nyár

2018. tavasz-nyár

Nem sok komolyabb hír röppen fel manapság a DW házatájáról. Az angol nyelvű fan site-ok sokkal könnyebb helyzetben vannak, hiszen havonta jelenik meg egy-egy új DW könyv, hangoskönyv vagy hangjáték az új vagy a régi évad doktoraival és útitársaival. A Big Fisnish kiadásában például már a hetedik évadnál tartanak a negyedik Doktor (Tom Baker) és útitársai kalandjainak az ismertetésében hangjáték formájában (itt). Különféle kisebb-nagyobb rendezvények, találkozók, kiállítások is szinte mindig vannak a világ valamelyik fertályán, így aztán van mit ismertetniük.

Az új, ősszel kezdődő évad egyébként új logót kapott, amint azt már megszokhattuk, ha változik a showman:

Részemről kissé megütődve néztem-hallgattam a fenti röpke videót. Ennyi? És hová lett a jól ismert szignál? Szóval egyáltalán nem ütött szíven ez az alkotás. Az új évad egyébként 2018 októberében indul, semmi közelebbi infó még nem szivárgott ki.

Új trailer:

2018. október 7-én, vasárnap indul az új évad, s az első epizód címe: The Woman Who Fell To Earth, nagyjából: A Földre zuhant nő. A sorozat új showrunnere, Cris Chibnall szerint: ...Új Doktor, új otthon! A Jodie Whittaker formálta Doktor lerohanja a vasárnap estéket és sokkal izgalmasabbá teszi a hétvégeket. Addigra már mindenki befejezte a házifeladatait, kikészítette a hétfői ruhát, a kezében van az estére szánt popcorn, és az egész család letelepedett a vasárnap esti téridő kalandozáshoz (a díványt pedig egy kicsit el kell húzni a faltól, hogy a szülők mögé bújhassanak egy-egy félelmetesebb jelenetnél)...

Újabb trailer:

Az új Doktor és három új útitársa: Ryan (Tosin Cole), Yasmin (Mandip Gill), és Graham (Bradley Walsh)

A megújult TARDIS – semmi digitális kütyü, még billentyűzet sincs. A konzolhoz az energiát egy központi kristálypillér továbbítja.

A Digitalspy-ban megjelent egy kritika az eddigi új évadról. Ime egy részlet belőle:

Minden egyes héttel egyre inkább világosabb, hogy az új showrunner, Chris Chibnall mennyire másképp fogja fel a sorozatot. Szeizmikus csuszamlás: ahogy Chibnall már korábban is célzott rá, bár mind az ő, mind Steven Moffatt érájának Doctor Who interpretációja tökéletesen megalapozott és hihető, a kettő olyan távol van egymástól, mint a fekete és fehér, mint Patrick Troughton [2. Doktor] és Jon Pertwee [3. Doktor] színes és Földhöz kötött történetei.

Miután túlvagyunk a 11. évad felén, világos, hogy Chibnall Who-ja a külső fenyegetéseket hanyagolva sokkal inkább a bennünk rejlő "démonokkal" foglalkozik. Visszatérő téma, hogy a "szörnyeket" csupán félreértettük, vagy inkább csak ösztönösen cselekednek, mintsem rosszindulatból, az igazi ellenség pedig az előítélet (Rosa), az önbizalom (A Tsuranga rejtély), az ego és a hatalomvágy (Pókfélék Angliában). Talán ez is része a tervnek, hogy a sorozatat nagyobb nézősereg számára kitágítsák, ezért kevesebb most a sci-fi és több az emberi természet.

Az idén a szokásos karácsonyi rész helyett újévi rész lesz, 2019 január elsején, jelenetette ki a BBC. A következő, 12. évadra pedig több, mint egy évet kell várni, csak 2020 elején kerül a képernyőkre, bár a felvételek november óta folynak. Digitalspy

 

2019. tavasz

Nem sok minden történik jelenleg a DW házatáján, eltekintve a színészekről szóló híreknek, legalábbis, ami a legtöbb magyar olvasót érdekelné. Az angol(ul tudó) fanoknak azonban van sok érdekes hír.

Az idei, nyári London Film & Comic Con rendezvényen, július 26-28-án sok régi és mostani DW szereplővel lehet találkozni – többek között, hiszen a Trónok harca, Csillagok háborúja, Harry Potter, stb. jó pár szereplője is tiszteletét teszi.

Hard-core fanoknak szinte kötelező könyv a Tardis manuálja, rengeteg kiegészítő adattal, a mütyürök leírásával, stb. (Itt)

Az örökifjú régi sorozat ismét megifjodik, a BBC folytatja a limitált kiadású blue-ray Collection sorozatot, most éppen a John Pertwee megszemélyesítette 3. Doktor, a 10 évad van soron. De az új sorozat is ismét kiadásra kerül: az "Acélkiadás" fémdobozba csomagolva (most éppen a 4. új évad) és persze a lemezek sok kiegészítő anyagot is tartalmaznak, sőt még egy most készült teasert is az egykori útitárs, Joe Grant (Katy Manning) és a Doktor akkori autójának szereplésével.

 

A Big Finish is megállíthatatlanul folytatja a negyedik Doktor kalandjainak immár 8. sorozatát, hangjáték formájában, legutóbb a kétrészes The Perfect Prisoners (A tökéletes rabok): a Doktor gyilkos robotok elől menekül, miközben megpróbálja megakadályozni egy rakéta kilövését, amely sok bolygó pusztulását okozná. Közben egy "Szindikátusnak" hívott titokzatos szervezet nyomára bukkan, és egy ördögi gépre, amely szó szerint megvalósítja az álmokat, s rossz kezekbe kerülve szörnyen veszélyes lehet. (Itt)

A virtuális valóság betörőben van DW világba is. A BBC-nél megjelenőben van egy 12 perces animációs VR film, Jodie Whittakerrel az élen, The Runaway (A szökevény) címmel. (Itt)

 

2020. tavasz

Mikor lesz 13. évad?

Az utóbbi évek évadjai eléggé össze-vissza indultak, a 12. évad 2020 január elsejei bemutatkozása is eléggé szokatlan, ez eddig a különrészek időszaka volt. Úgy hogy minden bizonytalan. Még ha sürgősen hozzá is fognak a következő évad készítéséhez, akkor is legkorábban 2021 elején láthatjuk.

Addig is, érjük be azzal az ígérettel, hogy 2020 végén láthatunk egy különrészt Revolution of the Daleks címmel.

És kik fognak visszatérni? Christopher Eccleston kivételével az új sorozat Doktorai 3 évig tartottak ki. Jodie Whittaker saját bevallása szerint hasonlóan fog tenni. Az Entertainment Weekly-nek adott nyilatkozata szerint még egy évadot elvállal. Hasonlóan nyilatkozott Mandeep Gill (Yaz) is: "Szeretnék visszatérni, de hát a titkolózás miatt senki sem tudja, mi is történik." Sacha Dhawan is várja, hogy ismét felkérjék a Mester szerepére, annak ellenére, hogy mi történt a befejezében. (A Mester az évek folyamán már többször is végérvényesen meghalt, de valami mesteri csellel mindig visszatért!)

 

2020. ősz

Az új éved felvételei késlekednek, nyilván ebben benne vannak a koronadolgok is. Csak ősszel fognak hozzá, így a következő évad jócskán el fog tolódni. Viszont addig is lesz egy szokásos ünnepi különrész karácsony vagy új év táján. A címe Revolution of the Daleks lesz, amelyben Chibnall szerint lesz "izgalom, nevetés és könny". Megtudhatjuk, hogy a doktor hogyan is szabadul ki a judoonok börtönéből és jön össze megint három társával. A dalekok tehát hosszabb kihagyás után ismét visszatérnek. 2019 őszén vették fel a részt, s az egyik bristoli hídon zajló forgatásnál készült amatőr fényképek szerint újfajta dalekok is láthatók voltak, ami arra utal, hogy valamilyen dalekok közti belső harcról is szó lesz. Maga a cím is erre utal (revolution: jelenthet forradalmat, átalakulást többek között).

 

2021

Új arc, új útitárs jelenik meg a következő, a 13. évadban. Az újévi részben Graham és Ryan távozott, Yaz maradt. Az új útitárs Dan, alakítója John Bishop és a szokásos kalandok várnak rá: a Doktorral és Yazzal karöltve harc az univerzum sötét erői ellen, térben és időben egyaránt. Chirs Chibnall szerint:

"Elérkezett az idő a következő fejezet számára, amely egy új emberrel, Dannal indul. Hát bizony, hosszú-hosszú ideig tartogattuk ezt a titkot. A tárgyalások Johnnal még a világjárvány előtt elkezdődtek. Dan karakterét egyenesen neki alkottuk meg, s nagy öröm őt itt üdvözölni a TARDIS fedélzetén."

Az új évad felvételei 2020 novemberében kezdődtek, és 2021 vége felé kerül a képernyőre.

A San Diegoi Comic-Con találkozón jelentették be, hogy a Trónok harcából jól ismert Jacob Anderson (Grey Worm, Szürke Féreg) is csatlakozik a 13. évadhoz visszatérő szereplőként. BBC

Új Doktor, új producer

Jodie Whittaker és Chris Chibnall 2022 őszén távoznak a Dr. Who világegyetemből egy hármas speciális rész befejezéseképpen. A jelenlegi főszereplő és showrunner 2017 óta a TARDIS urai, s most mindketten megerősítették, hogy 2022 végén távoznak. Erre az őszre egy hatrészes évad és jövőre két különrész van előirányozva. Mivel azonban jövőre lesz a BBC 100 éves születésnapja, ezért a BBC 1 kérésére még egy ráadás különrészt készítenek a Doktor következő regenerációja előtt. Doctor Who TV,

Bár nálunk nagyon kevesen ismerik vagy követik a Doctor Who hangoskönyvekként kiadott régi-új és új-régi történeteket, említsük meg, hogy nemsokára megjelenik a negyedik Doktor két olyan története, amelyek annak idején 1974-75-ben a megfilmesítés során eléggé megváltozott, átíródott formában kerültek a képernyőre. A CD-k kiadója szokás szerint a Big Finish. A Doctor Who and the Ark-ban (a filmváltozat The Ark in Space volt, 1974/2) a Doktort az eredeti színész, a már 87 éves, de még aktív Tom Baker alakítja, az akkori útitársát, Sarah Jane Smith-t az azóta elhúnyt színésznő Elisabeth Sladen helyett lánya, Sadie Miller alakítja. A második történet, Daleks! Genesis of Terror, Terry Nation eredeti forgatókönyvének (Genesis of the Daleks, 1974/4) hangoskönyvre dramatizált változata.

Russel T. Davies visszatér

A jelenlegi showrunner, Chris Chibnall 2022-vel távozik. A BBC bejelentése szerint "Russell T. Davies robbanászerűen tér vissza a képernyőre, hogy az ő vezényletével ünnepeljük 2023-ban a Doctor Who 60. születésnapját és az azt követő évadokat." Partnerként ugyancsak részt vesz a produkció készítésében a Cardiff-ban székelő Bad Wolf társaság, ennek nevéhez fűződik a His Dark Materials (Az Úr sötét anyagai) és a Discovery of Witches (A boszorkányok elveszett könyve) sorozat is.

Russell T. Davies neve egybekapcsolódik a DW sorozat 2005-ös felélesztése. Az új évadok világsikert arattak, olyannyira, hogy Davies két spin-off sorozatot is útjára bocsátott, a Torchwoodot és a Sarah Jane kalandjait. 2009-ben hagyta ott a Doctor Who-t, hogy utána több hasonlóan sikeres alkotás fölött bábáskodjon.

Két klasszikus film

Aki nem tudná, a BBC sorozatától függetlenül, de annak alapján két DW film is készült 1965-66-ban Peter Cushing főszereplésével, a Doctor Who and the Daleks (Doktor Who és a dalekok), és a Dalek's Invasion of Earth 2150 A.D. (Harc a dalek invázió ellen, 2150). Ezekben a tévé sorozathoz hasonlóan szintén szerepel Susan, a Doktor unokája valamint Ian és Barbara. A filmek most megtekinthetők a Netflixen. Nem rosszak, persze az akkori stílusnak megfelelően készültek.

 

2022 tavasz

A húsvéti és a majdani őszi, BBC centenáriumi különrészektől eltekintve eléggé csendes évnek néz ki 2022 Doctor Who szempontjából, azonban nemrégen több fontos hír is felröppent.

A 14. 15. Doktor

A BBC bejelentette, hogy a tizennegyedik Doktort Ncuti Gatwa fogja alakítani, ő veszi át a szerepet Jody Whittakertől a 2022 őszi különrészben. 2022 novemberében aztán meglepetésre kiderült, hogy "csak" a tizenötödik lesz a sorban. A 29 éves, Ruandában született, de Skóciában felnőtt színész az első színesbőrű főszereplő a sorozat 59 éves történetében. A színész eddigi legismertebb szerepe a Sex Education című Netflix komédia-drámában Eric Effiong alakítása, amiért a skót Bafta Legjobb Színész díját kapta 2020-ban. Roussel T. Davis szerint próbajátékával lenyűgözte a casting csapatot.

Ncuti Gatwa Yasmin Finney

Új társ, Rose csatlakozik 2023-ban a Doktorhoz, Yasmin Finney személyében. A színésznő jelenleg a Heartstopper című angol sorozat főszereplője. Ez azt sugallja, hogy köze lesz a Billie Piper alakította egykori útitárssal, Rose Tylerrel, de az nem ismeretes, hogy miként. Russel T. Davies erről csak ennyit mondott: "Doctor Who története egyre csapongóbb és izgalmasabb lesz. Hogy kerül bele még egy Rose? Ez majd kiderül 2023-ban, óriási öröm Yasmint itt látni a Doktor világában." E pillanatban úgy tűnik, ez az új útitárs csak a 2023 őszi hármas évfordulós különrészekben fog szerepelni. A színésznő egyébként transzgender és a szerep is állítólag az lesz.

2022 ősz

David Tennant és Catherine Tate visszatérnek

Legalább egy történet erejéig ismét találkozhatunk a 4. új évad (2008-2009) közkedvelt párosával, a tizedik Doktorral és útitársával, Donnával. Ez valószínűleg a DW világ 60 éves évfordulójával lesz kapcsolatos.

Mint ismeretes, annak idején az elválásukkor a Doktor törölte Donna rávonatkozó memóriáját azzal a felkiáltással, hogy a nő meg fog halni, ha emlékszik rá...

2022-ben lesz 100 éves a BBC, az októberi centenáriumi különrészben (The Power of the Doctor, A Doktor ereje) fejezi be pályafutását a jelenlegi Doktor és regenerálódik új önmagává. A történetről nem sok szivárgott ki, azonban a Doktornak élet-halál harcot kell vívnia három ősi ellensége, a kiborgok, a dalekok, és a Mester ellen. Felbukkan még két régi útitárs a 80-as évekből: Tegan az ötödik, Ace a hetedik Doktor valahai útitársa. A trailer:Mint már ismert, Chris Chibnalltól a "régi-új" Russel T. Davies veszi át a sorozat kormányosának szerepét. Hogy lesznek-e az új érában változások? Erről itt olvashattok bővebben.

Mivel a sorozat a BBC és a cardiffi székhelyű Bad Wolf közös koprodukciója, Davies mellett több régi arc is feltűnik, így Julie Gardner és Phil Collinson, ők is a sorozat alkotói voltak 2005-2010 között. A Bad Wolf nevéhez fűződik többek között a The Night Of (Aznap Éjjel) és a His Dark Materials (Az Úr sötét anyagai) sorozatok is.

November közepén jelentették be hivatalosan is, hogy a Ncuti Gatwa által alakított új tizenötödik Doktorhoz útitársként Millie Gibson csatlakozik. A 18 éves színésznő leginkább a nálunk nem vetített Coronation Street című brit szappanoperából ismert.


Kiszivárgott értesülések

szerint egyes DW ellenségek külön mellék­sorozatot (spin-off) kapnának. Russell T. Davies, az új showrunner igyekszik egyre jobban kitágítani a "whoniverzumot". E tervek azután fogalmazódtak meg, mikor az ősszel bejelentették, hogy a BBC szövetséget kötött a Disney+-szal és ez "dollár tízmilliókat" hoz a konyhára – a BBC ugyanis eladta a sorozat Egyesült Királyságon kívüli sugárzási jogait az USA óriásnak. Emiatt a 2024-es évad költségvetése meghárom­szoro­zódhat. A kiszivárogtató szerint "A szontárokról, a síró angyalokról, a tengeri ördögökről, valamint a dalekokról és kiborgokról külön sorozat szólna, hogy miben is mesterkednek, ha nincs ott a Doktor, hogy megfékezze őket." (DoctorWhoTV)
Davies szerint egyébként a 2024-es évad 8 részből fog állni, ami kevesebb a megszokottnál, azonban kinyilatkozta, hogy "...de megígérhetem, vannak még terveink!" Ez talán utalás az állítólagos spin-offokra? Elhangzott az is, hogy "2023 után nem lesznek megszakítások az évadok között... eltart egy ideig, míg rendberakjuk a birodalmat és nem lesznek évkihagyások.... Igéret van arra is, hogy 2023-ban és 2024-ben lesznek karácsonyi különrészek is.

 

2023

2023. január 9-én a BBC közölte, hogy az új szezonban visszatér a UNIT, ismét Jemma Redgrave fogja alakítani Kate Stewartot. A Chibnall irányította DW korszak alatt a UNIT eltűnt a süllyesztőben,

Kicsit kacskaringós úton, az Eurovíziós Dalfesztiválhoz némileg kötve kiderült a három őszi különrész címe, s egyúttal a trailerek is elérhetők lettek:

Első különrész: The Star Beast (A csillagszörny)
Második különrész: The Wild Blue Yonder (A vad kék végtelen)
Harmadik különrész: The Giggle (A vihogás. Vagy móka? Majd kiderül)


Russel T. Davies szerint: "A címek csak a Doktor legnagyobb kalandjának kezdetét jelentik. Közeleg az ősz, három órányi veszéllyel megtűzdelve, és közeleg Donna és a katasztrófa szabadon engedése."


 

Néhány nyári hírmorzsa.

A BBC bemutatta az új szónikus csavarhúzót, amit majd David Tennant mint 14. Doktor fog használni az őszi három különrészben:

Ncuto Gatwát kérdezték, hogy milyen lesz az új, általa alakított 15. Doktor. "Az én Doktorom magányos lesz és emocionálisan érzékeny, de ezt humorral álcázza. Többet nem mondhatok erről, nem spoilerezhetek. Azonban ugyanakkor igen energikus lesz." Elmondta még, hogy legalább két évadot fog végigcsinálni. Gatwa egyébként a televíziós filmeken túl nagyon elkötelezett a színház mellett is.

Két újabb régi-új név is megjelent az elkövetkező évaddal kapcsolatban.

Bonnie Langford alakította Melanie "Mel" Busht, a hatodik és hetedik Doktor útitársát. Most ismét visszatér, de egyelőre titok, hogy csak egy vagy több részben is fog-e szerepelni?

A Torchwood sorozat ismerőinek nem ismeretlen Indira Warma neve, ő alakította a csapat egyik tagját, Suzi Costellót a sorozat első évadában, bár nem sokáig. Most a következő DW évadban alakít egy bizonyos és egyelőre titkozatos "hercegnőt".

Régebben többször is előfordult, hogy a Doktor több inkarnációja is összetalálkozott egy-egy történet erejéig (például a régi sorozatban The Three Doctors (A három Doktor, 1972), The Five Doctors (AZ öt Doktor, 1983), Timecrash (Időkarambol, 2007), The Day of the Doctor (A Doktor napja, 2013)), azonban Tennant az első, aki visszatér, hogy az aktuális Doktort ismételten játsza.

Egy újabb trailer: