Hírek

 

Különféle hírek 2021 –

 

Hogy a Doctor Who univerzum a brit kultúra szerves része lett, mutatja az is, hogy az 50. évfordulóra Doctor Who bélyegsorozatot bocsátott ki a brit posta
De Doctor Who rajongók máshol is vannak, például az új-zélandi pénzverdében is. Itt bocsátottak ki egy DW színezüst éremsorozatot. Az érmeken az eddigi doktorokon túl a fő ellenségek és a TARDIS látható. 60 NZ dollárért, vagyis kb. 43 euróért bárki megrendelheti. Az érmek egyik oldala szinezett, a hátoldalon természetesen az angol királynő képe van.

Régebbi hírek

 

2021

Új arc, új útitárs jelenik meg a következő, a 13. évadban. Az újévi részben Graham és Ryan távozott, Yaz maradt. Az új útitárs Dan, alakítója John Bishop és a szokásos kalandok várnak rá: a Doktorral és Yazzal karöltve harc az univerzum sötét erői ellen, térben és időben egyaránt. Chirs Chibnall szerint:

"Elérkezett az idő a következő fejezet számára, amely egy új emberrel, Dannal indul. Hát bizony, hosszú-hosszú ideig tartogattuk ezt a titkot. A tárgyalások Johnnal még a világjárvány előtt elkezdődtek. Dan karakterét egyenesen neki alkottuk meg, s nagy öröm őt itt üdvözölni a TARDIS fedélzetén."

Az új évad felvételei 2020 novemberében kezdődtek, és 2021 vége felé kerül a képernyőre.

A San Diegoi Comic-Con találkozón jelentették be, hogy a Trónok harcából jól ismert Jacob Anderson (Grey Worm, Szürke Féreg) is csatlakozik a 13. évadhoz visszatérő szereplőként. BBC

Új Doktor, új producer

Jodie Whittaker és Chris Chibnall 2022 őszén távoznak a Dr. Who világegyetemből egy hármas speciális rész befejezéseképpen. A jelenlegi főszereplő és showrunner 2017 óta a TARDIS urai, s most mindketten megerősítették, hogy 2022 végén távoznak. Erre az őszre egy hatrészes évad és jövőre két különrész van előirányozva. Mivel azonban jövőre lesz a BBC 100 éves születésnapja, ezért a BBC 1 kérésére még egy ráadás különrészt készítenek a Doktor következő regenerációja előtt. Doctor Who TV,

Bár nálunk nagyon kevesen ismerik vagy követik a Doctor Who hangoskönyvekként kiadott régi-új és új-régi történeteket, említsük meg, hogy nemsokára megjelenik a negyedik Doktor két olyan története, amelyek annak idején 1974-75-ben a megfilmesítés során eléggé megváltozott, átíródott formában kerültek a képernyőre. A CD-k kiadója szokás szerint a Big Finish. A Doctor Who and the Ark-ban (a filmváltozat The Ark in Space volt, 1974/2) a Doktort az eredeti színész, a már 87 éves, de még aktív Tom Baker alakítja, az akkori útitársát, Sarah Jane Smith-t az azóta elhúnyt színésznő Elisabeth Sladen helyett lánya, Sadie Miller alakítja. A második történet, Daleks! Genesis of Terror, Terry Nation eredeti forgatókönyvének (Genesis of the Daleks, 1974/4) hangoskönyvre dramatizált változata.

Russel T. Davies visszatér

A jelenlegi showrunner, Chris Chibnall 2022-vel távozik. A BBC bejelentése szerint "Russell T. Davies robbanászerűen tér vissza a képernyőre, hogy az ő vezényletével ünnepeljük 2023-ban a Doctor Who 60. születésnapját és az azt követő évadokat." Partnerként ugyancsak részt vesz a produkció készítésében a Cardiff-ban székelő Bad Wolf társaság, ennek nevéhez fűződik a His Dark Materials (Az Úr sötét anyagai) és a Discovery of Witches (A boszorkányok elveszett könyve) sorozat is.

Russell T. Davies neve egybekapcsolódik a DW sorozat 2005-ös felélesztése. Az új évadok világsikert arattak, olyannyira, hogy Davies két spin-off sorozatot is útjára bocsátott, a Torchwoodot és a Sarah Jane kalandjait. 2009-ben hagyta ott a Doctor Who-t, hogy utána több hasonlóan sikeres alkotás fölött bábáskodjon.

Két klasszikus film

Aki nem tudná, a BBC sorozatától függetlenül, de annak alapján két DW film is készült 1965-66-ban Peter Cushing főszereplésével, a Doctor Who and the Daleks (Doktor Who és a dalekok), és a Dalek's Invasion of Earth 2150 A.D. (Harc a dalek invázió ellen, 2150). Ezekben a tévé sorozathoz hasonlóan szintén szerepel Susan, a Doktor unokája valamint Ian és Barbara. A filmek most megtekinthetők a Netflixen. Nem rosszak, persze az akkori stílusnak megfelelően készültek.

 

2022 tavasz

A húsvéti és a majdani őszi, BBC centenáriumi különrészektől eltekintve eléggé csendes évnek néz ki 2022 Doctor Who szempontjából, azonban nemrégen több fontos hír is felröppent.

A 14. 15. Doktor

A BBC bejelentette, hogy a tizennegyedik Doktort Ncuti Gatwa fogja alakítani, ő veszi át a szerepet Jody Whittakertől a 2022 őszi különrészben. 2022 novemberében aztán meglepetésre kiderült, hogy "csak" a tizenötödik lesz a sorban. A 29 éves, Ruandában született, de Skóciában felnőtt színész az első színesbőrű főszereplő a sorozat 59 éves történetében. A színész eddigi legismertebb szerepe a Sex Education című Netflix komédia-drámában Eric Effiong alakítása, amiért a skót Bafta Legjobb Színész díját kapta 2020-ban. Roussel T. Davis szerint próbajátékával lenyűgözte a casting csapatot.

Ncuti Gatwa Yasmin Finney

Új társ, Rose csatlakozik 2023-ban a Doktorhoz, Yasmin Finney személyében. A színésznő jelenleg a Heartstopper című angol sorozat főszereplője. Ez azt sugallja, hogy köze lesz a Billie Piper alakította egykori útitárssal, Rose Tylerrel, de az nem ismeretes, hogy miként. Russel T. Davies erről csak ennyit mondott: "Doctor Who története egyre csapongóbb és izgalmasabb lesz. Hogy kerül bele még egy Rose? Ez majd kiderül 2023-ban, óriási öröm Yasmint itt látni a Doktor világában." E pillanatban úgy tűnik, ez az új útitárs csak a 2023 őszi hármas évfordulós különrészekben fog szerepelni. A színésznő egyébként transzgender és a szerep is állítólag az lesz.

2022 ősz

David Tennant és Catherine Tate visszatérnek

Legalább egy történet erejéig ismét találkozhatunk a 4. új évad (2008-2009) közkedvelt párosával, a tizedik Doktorral és útitársával, Donnával. Ez valószínűleg a DW világ 60 éves évfordulójával lesz kapcsolatos.

Mint ismeretes, annak idején az elválásukkor a Doktor törölte Donna rávonatkozó memóriáját azzal a felkiáltással, hogy a nő meg fog halni, ha emlékszik rá...

2022-ben lesz 100 éves a BBC, az októberi centenáriumi különrészben (The Power of the Doctor, A Doktor ereje) fejezi be pályafutását a jelenlegi Doktor és regenerálódik új önmagává. A történetről nem sok szivárgott ki, azonban a Doktornak élet-halál harcot kell vívnia három ősi ellensége, a kiborgok, a dalekok, és a Mester ellen. Felbukkan még két régi útitárs a 80-as évekből: Tegan az ötödik, Ace a hetedik Doktor valahai útitársa. A trailer:Mint már ismert, Chris Chibnalltól a "régi-új" Russel T. Davies veszi át a sorozat kormányosának szerepét. Hogy lesznek-e az új érában változások? Erről itt olvashattok bővebben.

Mivel a sorozat a BBC és a cardiffi székhelyű Bad Wolf közös koprodukciója, Davies mellett több régi arc is feltűnik, így Julie Gardner és Phil Collinson, ők is a sorozat alkotói voltak 2005-2010 között. A Bad Wolf nevéhez fűződik többek között a The Night Of (Aznap Éjjel) és a His Dark Materials (Az Úr sötét anyagai) sorozatok is.

November közepén jelentették be hivatalosan is, hogy a Ncuti Gatwa által alakított új tizenötödik Doktorhoz útitársként Millie Gibson csatlakozik. A 18 éves színésznő leginkább a nálunk nem vetített Coronation Street című brit szappanoperából ismert.


Kiszivárgott értesülések

szerint egyes DW ellenségek külön mellék­sorozatot (spin-off) kapnának. Russell T. Davies, az új showrunner igyekszik egyre jobban kitágítani a "whoniverzumot". E tervek azután fogalmazódtak meg, mikor az ősszel bejelentették, hogy a BBC szövetséget kötött a Disney+-szal és ez "dollár tízmilliókat" hoz a konyhára – a BBC ugyanis eladta a sorozat Egyesült Királyságon kívüli sugárzási jogait az USA óriásnak. Emiatt a 2024-es évad költségvetése meghárom­szoro­zódhat. A kiszivárogtató szerint "A szontárokról, a síró angyalokról, a tengeri ördögökről, valamint a dalekokról és kiborgokról külön sorozat szólna, hogy miben is mesterkednek, ha nincs ott a Doktor, hogy megfékezze őket." (DoctorWhoTV)
Davies szerint egyébként a 2024-es évad 8 részből fog állni, ami kevesebb a megszokottnál, azonban kinyilatkozta, hogy "...de megígérhetem, vannak még terveink!" Ez talán utalás az állítólagos spin-offokra? Elhangzott az is, hogy "2023 után nem lesznek megszakítások az évadok között... eltart egy ideig, míg rendberakjuk a birodalmat és nem lesznek évkihagyások.... Igéret van arra is, hogy 2023-ban és 2024-ben lesznek karácsonyi különrészek is.

 

2023

2023. január 9-én a BBC közölte, hogy az új szezonban visszatér a UNIT, ismét Jemma Redgrave fogja alakítani Kate Stewartot. A Chibnall irányította DW korszak alatt a UNIT eltűnt a süllyesztőben,

Kicsit kacskaringós úton, az Eurovíziós Dalfesztiválhoz némileg kötve kiderült a három őszi különrész címe, s egyúttal a trailerek is elérhetők lettek:

Első különrész: The Star Beast (A csillagszörny)
Második különrész: The Wild Blue Yonder (A vad kék végtelen)
Harmadik különrész: The Giggle (A vihogás. Vagy móka? Majd kiderül)


Russel T. Davies szerint: "A címek csak a Doktor legnagyobb kalandjának kezdetét jelentik. Közeleg az ősz, három órányi veszéllyel megtűzdelve, és közeleg Donna és a katasztrófa szabadon engedése."


 

Néhány nyári hírmorzsa.

A BBC bemutatta az új szónikus csavarhúzót, amit majd David Tennant mint 14. Doktor fog használni az őszi három különrészben:

Ncuto Gatwát kérdezték, hogy milyen lesz az új, általa alakított 15. Doktor. "Az én Doktorom magányos lesz és emocionálisan érzékeny, de ezt humorral álcázza. Többet nem mondhatok erről, nem spoilerezhetek. Azonban ugyanakkor igen energikus lesz." Elmondta még, hogy legalább két évadot fog végigcsinálni. Gatwa egyébként a televíziós filmeken túl nagyon elkötelezett a színház mellett is.

Két újabb régi-új név is megjelent az elkövetkező évaddal kapcsolatban.

Bonnie Langford alakította Melanie "Mel" Busht, a hatodik és hetedik Doktor útitársát. Most ismét visszatér, de egyelőre titok, hogy csak egy vagy több részben is fog-e szerepelni?

A Torchwood sorozat ismerőinek nem ismeretlen Indira Warma neve, ő alakította a csapat egyik tagját, Suzi Costellót a sorozat első évadában, bár nem sokáig. Most a következő DW évadban alakít egy bizonyos és egyelőre titkozatos "hercegnőt".

Régebben többször is előfordult, hogy a Doktor több inkarnációja is összetalálkozott egy-egy történet erejéig (például a régi sorozatban The Three Doctors (A három Doktor, 1972), The Five Doctors (AZ öt Doktor, 1983), Timecrash (Időkarambol, 2007), The Day of the Doctor (A Doktor napja, 2013)), azonban Tennant az első, aki visszatér, hogy az aktuális Doktort ismételten játsza.


Egy újabb trailer:

A novemberi különrészekben visszatér a Doktor egy régi ellensége 1965-ből, a Toymaker avagy Játékkészítő vagy Játékmester, ha így jobban tetszik, Neil Patrick-Harris megszemélyesítésében.

Megkezdődött Ncuti Gatwa második évadának a forgatása, így Russel T. Davies láthatólag betartja azt az ígéretét, hogy ezentúl minden évben lesz egy-egy Doctor Who évad. Bár a továbbiakról nincs hivatalos hír, Gatwa úgy nyilatkozta, hogy a későbbiekben is szívesen visszatérne a Doktor szerepéhez.

Állítólag még tavaly véletlenül kiszivárgott egy kép az új TARDIS belsejéről, aminek a terjedését/terjesztését a BBC teljes erőbedobással próbálta megakadályozni. Aztán egy Harry Amatt nevű 3D művész igyekezett ezt élethűen reprodukálni, ami állítólag igen jól sikerült, persze nyílván lesznek különbségek a megvilágításban, stb. Hogy az új belső megmarad-e és látható lesz a Gatwa évadja alatt is, az még rejtély.

Az új TARDIS?

Az őszi és karácsonyi különrészek dátumai, címei:

November 25.: The Star Beast
December 2.: Wild Blue Yonder
December 9.: The Giggle
December 25.: The Church on Ruby Road

A 60. évforduló tiszteletére a BBC rengeteg régi anyagot tett elérhetővé a BBC iPlayeren: a klasszikus sorozat, a spin-offok, werkfilmek, riportok, stb. a bbc.co.uk/doctorwho honlapon pedig rengeteg archív anyag, interjúk, hangjátékok, dokumentumok, fényképek. Ugyancsak látható a Torchwood, a Sarah Jane kalandjai, az Osztály, K9 & Compny stb. Az egész egyveleg Whoniverse néven is elérhető az iPlayeren

Nagyon sok új produkció is felkerült a képernyőre, például a Talking Doctor Who dokumentum film, amelyben David Tennant mutatja be egykori riportok felhasználásával az 1-8. Doktort. Egy másik összeállítás az új sorozat Doktorait elemezgeti. A Tales of the Tardis sorozatban a régi Doktorok és útitársaik elevenítik fel egykori kalandjaikat. (Hat régi rész keretjátékban.) A The Science of Doctor Who filmben Brian Cox professzor a TARDIS vendégeként beszél az időről, az univerzumról, a földönkívüli életről. És még sok egyéb.

Úgy hogy aki el tudja érni a BBC iPlayert, nagyon sok minden között válogathat! (Szinte mindennek van angol felirata is, könnyítés a kevésbé jól tudóknak.)

Russel T. Davies showrunner interjút adott a minap a Mirror részére, amiben többek között elmondta, hogy Catherine Tate kereste őt meg régebben, hogy szívesen felújítaná Donna szerepé. Ezután Tate kérdezte meg David Tennant a folytatásról, aki azonnal igent mondott. A nyitó különrész a Star Beast (~A csillagszörny). Davies elmondta, hogy a ebben részben két cselekményvonalat is vinni kell, egyrészt hogyan kapja vissza Donna a korábban kitörölt memóriáját, másrészt az idegenek inváziója. Az alapötlet egyébként egy 1979-es képregényen alapszik (Beep the Meep), amely az akkori Doctor Who Magazine hasábjain jelent meg. Az epizódban a transz színésznő Yasmin Finney alakítja Donna lányát, Rose-t, Karl Collins a férjét, Shault és Jacqueline King az anyját, Sylviát. Russell elmondta még, hogy a Disneyvel egyesített erők akkor pénzforrást biztosítanak, amivel "kész öröm" a sorozatot elkészíteni. "Azért nem akkora, mint a Star Wars költségvetése, de több azokénál, mint amiket az utóbbi tíz évben összesen csináltam." Russel azt is elmondta, hogy a dalekok mostanában túl aktívak voltak, egyelőre pihenőt kapnak.
David Tennant egyébként később kijelentette, hogy ez lesz az utolsó szereplése a sorozatban, lévén, hogy úgy érzi, kiöregedett a szerepből (52 éves).

Visszatér a nyolcadik Doktor? – Paul McGann volt a főszereplője az 1996-os Doctor Who filmnek. Bár akkor a sorozat újraélesztése nem sikerült, a nyolcadik Doktor nem merült feledésbe, hiszen nagyon sok könyv és hangjáték része lett. Az új sorozatban pedig kétszer is volt egy-egy rövid jelenése (The Night of the Doctor (A Doktor éjszakája, 2013), és The Power of the Doctor (A Doktor ereje, 2022)). Russel T. Davies újbóli belépésével (a Disney pénzével a háta mögött) pedig egy új spin-off, mellékág körvonalazódik egyre határozottabban McGannal az élen.

A nyolcadik Doktor (Paul McGann)

Egyelőre nincs további hír Russel T. Davies tavaszi bejelentéséről, miszerint a DW fősorozat új mellékágat kapna. Az új spin-off főszerepét Jemma Redgrave fogja alakítani, aki már egyébként 2012 óta játsza a UNIT tudományos igazgatójának szerepét. Itt

 

2024 április

Az új évad május 10-én este indul az egész világon a Disney+ csatornán, kivéve az Egyesült Királyságban, ahol a BBC-n iPlayeren lesz elérhető pár órával később, május 11-től. Az első héten egyszerre két epizód lesz látható. Az epizódok címei és íróik:

Space Babies (Russell T. Davies)
The Devil’s Chord (Russell T. Davies)
Boom (Steven Moffat)
73 Yards (Russell T. Davies)
Dot and Bubble (Russell T Davies)
Rogue (Kate Herron és Briony Redman)
The Legend of Ruby Sunday (Russell T. Davies)
Empire of Death (Russell T. Davies)

Már korábban elterjedtek a pletykák, hogy visszatér íróként a sorozathoz Stevan Moffat. Ő ezt kategorikusan tagadta, de mint fentebb is látható, a hír végül is igaznak bizonyult, ő írta az éved egyik epizódját. Moffatt nevéhez jónéhány korábbi, átlag feletti történet fűződik és ő volt a síró angyalok megalkotója is, akik az új sorozat legsikerültebb szüleményei.

Az új évadban szerepelni fog egy Maestro nevű valaki vagy valakik. Russel T. Davies szerint azonban "Nem, semmi köze a Mesterhez, egészen másról van szó. A Mester egyelőre parkolópályán van."

Pár napja jelent meg egy új trailer:

Nincs április április elsejei hírek nélkül. Szórakozásképpen:

A BBC hírül adta, hogy Ncuti Gatwa a második évadja után visszadja a stafétabotot és távozik a DW showból. Helyére a korábbról tizenegyedik Doktorként jól ismert Matt Smith lép be ismét a TARDIS-ba mint tizenhatodik Doktor. Ncuti Gatwa kijelentette, hogy a színházi szerepei miatt kénytelen búcsút venni a TARDOS-tól és nagyon örül, hogy a már bizonyított Matt Smith emeli majd új magaslatokra a műsort. Matt Smith is örömét fejezte ki és új dimenziókat, új misztikumokat ígért. Russel T. Davis szerint az egész esemény olyan meglepő, mint amikor egy bűvész egy nyulat húz elő a kalapjából...
Az egész iromány itt olvasható.

Ugyancsak áprilisi hír, hogy a dalekok alapvető változáson mennek át az új évadban: ezentúl nem azt fogják rikácsolni, hogy "Exterminate!Megsemmisíteni!", hanem "Educate!Megtanítani!". Russel T. Davies szerint itt az idő, hogy változtassunk a régi, sötét, horrorisztikus beidegződésen, s az idő haladtával reménytelibb és konstruktívabb üzenetet harsogjanak. A gonoszság dicsőítése helyett ezután inkább valami nemesebb célra kell összpontosítani...
Az eredeti itt olvasható.

A tizenötödik Doktor még egy útitársat kap a következő évadban, Varada Sethu személyében. Varada a Star Wars-ból igazol át a TARDIS-ba, korábban az Andor egyik főszereplője volt (Cinta Kaz). A színésznő természetesen igen boldog a történtek miatt. Russel T. Davies is nagyon szerencsésnek érzi magát, mivel korábban már dolgozott együtt Varadával a Szent Iván éji álom egyik újabb BBC-s feldolgozásában. Itt