Édesítőszerek, vegyes adalékok, egyéb anyagok

(E900 - E999)

Megjegyzések

– az ezzel jelzett anyagokat gyógyszerekben is használják segédanyagként. A nem jelzett anyagok egy részét csakugyan nem használják, másik részük viszont mint hatóanyag szerepel.

– az ezzel jelzett anyagok aránylag újak, a 2000-es években engedélyezettek.

Összefoglalóan erről a csoportról   A csoport első felében viaszféleségek vannak (E901-E915), ezek lehetnek növényi, állati vagy ásványi eredetűek is, a néhány szintetikus gyakorlatilag megegyezik a természetes megfelelőkkel, leg­feljebb a komponensek aránya más benne. Néhány anyagot egyszerűen nem használnak, vagy nem engedélyeznek egészségügyi problémák miatt (pl. lanolin). Sok olyan anyag is van, amelyek az elfogyasztandó termékben már nem fordul­hatnak elő, a készítés során segédanyagok. A csoportnak a publikum körében legtöbb vitát kiváltó tagjai a mesterséges édesítőszerek, ezzel külön fejezet is foglalkozik.

Összefoglalóan az édesítőszerekről   A cukrok, vagyis szénhidrátok nélkülözhetetlenek a szervezet számára: egyrészt a széndioxiddá való elégetéssel…

Patikamagazin: Szorbit, szacharin, aszpartám és édes társaik.
Ködpiszkáló: Édesítőszerek.
Nébih: Amit az édesítőszerekről tudni kell.

Xilit vagy xilitol?   A kettő tökéletesen ugyanaz, magyarul mégis inkább xilit. A magyar szerveskémiai nevezéktan sok mindent örökölt a régi német nevezéktantól, emiatt a cukoralkoholok végződése "it" (mannit, xilit, maltit, szorbit, stb.) Az angol nevezéktanban a végződés "ol", mint az alkoholoknál általában (pl. etanol). Ezeket magyaros írásmóddal átvéve született a néhol látható mannitol, xilitol, maltitol, szorbitol, stb.