Zselésítő, sűrítő, emulgáló anyagok

(E400 - E499)

Megjegyzések, kiegészítések, gondolatok, tévhitek

– az ezzel jelzett anyagokat gyógyszerekben is használják segédanyagként. A nem jelzett anyagok egy részét csakugyan nem használják, másik részük viszont mint hatóanyag szerepel.

– az ezzel jelzett anyagok aránylag újak, a 2000-es években engedélyezettek.

*Összefoglalóan erről a csoportról   A csoport első fele (E400-E418, E425 és E440) természetes szénhidrátokat, poliszaccharidokat tartalmaz, ezek legnagyobb része régen ismert, növényi eredetű és nyugodtan fogyaszthatók, persze mint minden anyagnál, itt is előfordulhat nagynéha egyéni érzékenység. A xantán és gellán mikrobiológiai fermentációval készül, ezek tisztábbak és egysé­gesebbek, mint a természetből izolált társaik. Egyetlen állati eredetű és fehérje típusú anyag van e körben, a zselatin. Az E461-E469 cellulóz származékok az egyedüliek, amihez kissé hozzányúlt az ember, de gondot nem okoznak.

A másik nagy csoport a zsír- és viaszszerű anyagokhoz tartozik (E442-E445, E470-E495), amiket főleg emulgáló anyagnak használnak. Kémiailag általában "kevésbé zsíros" zsíradékok: a gliceridek három zsírsav csoportja közül egyet vagy kettőt elvesznek. A kapott anyag még rendelkezik emulgáló hatással, segítségével homogén víz/olaj vagy zsír "oldat" készíthető, de nem visz be a szervezetbe annyi zsírsavat. Ezek egy részét fordítva is készítik, vagyis glicerinből, zsírsavakból vagy egyéb természetes savakból állítják elő. Szó sincs tehát valamiféle mű­anyagokról, egyszerűen a természet adta lego kockákat mi rakjuk össze, az emésztés során pedig vissza­alakulnak természetes összetevőikké.

Az egyetlen, a természetben nem előforduló társaság az E430-E436 közötti poliglikolokat tartalmazó anyagok, azonban eddig minden vizs­gálaton kiállták a próbát és ártalmatlanok.